Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 2 травня, 23:51:47

Як чернігівських дітей із інтернатів влаштувати до сімейних форм виховання – обговорили в ОВА

21.12.2023   12:09Агенцiя

Розвиток процесу деінституціалізації або, іншими словами, виховання дитини у сімейному та наближеному до сімейного середовищі – пріоритетне завдання як обласної влади, так і органів місцевого самоврядування.

    «Втім, наразі занепокоєння викликає ситуація з розвитком сімейних форм виховання саме в Чернігові. Незважаючи на велику кількість дітей, які перебувають у закладах інституційного догляду, на сьогодні немає жодного кандидата в прийомні батьки, батьки-вихователі, відсутні також бажаючи поповнити дітьми діючі прийомні сім'ї та дитбудинки сімейного типу», – наголосила Жанна Шерстюк, заступниця начальника ОВА під час сьогоднішньої зустрічі з представниками профільних обласного та міського управлінь.

На жаль, ще 27 дітей з Чернігова не влаштовані до сімейних форм виховання і залишаються в інтернатних установах. Наприклад, в обласному будинку дитини «Надія», що в Прилуках, на сьогодні – 80 дітей, з них 11 – з Чернігова.

Проблема і в тому, що, за словами Людмили Зеленько, керівниці Служби у справах дітей ОДА, дуже багато дітей знаходиться в інтернатах за заявами батьків.

    «Деінституціалізація –  це ж не тільки влаштування дітей-сиріт, а й повернення дітей до біологічної сім’ї. Всі діти мають бути в сім’ях – вимога вступу нашої країни до Євросоюзу».

Про ситуацію, що склалася та роботу в цій сфері розповіла Олена Зінченко, начальниця Управління (Служби) у справах дітей Чернігівської міської ради.

    «Звичайно на зменшення бажаючих взяти дитину до сім’ї вплинуло повномасштабне вторгнення. Люди не впевнені у фінансовій спроможності та наявності постійного місця проживання. Проте ми постійно проводимо роз’яснювальну роботу з батьками, діти яких за заявами знаходяться в інтернатах, проводимо оцінку потреб сім’ї».

Але проблема в тому, що  більшість з батьків – це ті, чий графік роботи не дозволяє постійно перебувати з дитиною, або діти мають певні захворювання, або родина просто не в змозі на даний час утримувати дитину.

Зібрання обговорило і варіанти покращення ситуації. Наприклад, за словами Людмили Зеленько, якщо не має можливості влаштувати дитину в сім’ю, то вихід – створення малого групового будинку (призначений для тривалого проживання дітей в умовах, наближених до сімейних). Заклад  розрахований на одночасне проживання не більше десяти осіб, у разі, коли є діти з інвалідністю, – восьми.

Жанна Шерстюк зауважила, що міському профільному управлінню доречно було б створити річний план щодо розвитку та удосконалення процесу деінституціалізації в Чернігові. Провести широку інформаційну кампанію, показавши кращі приклади створення сімейних форм виховання.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської обласної військової адміністрації
 

Останні новини Чернігівщини

 У Деснянській громаді литовці планують побудувати школу-бомбосховище

У Деснянській громаді литовці планують побудувати школу-бомбосховище 15:16

Литовська Республіка виділяє кошти на будівництво великих шкіл-бомбосховищ у шести областях України (по одній в кожному регіоні). Зокрема, на Чернігівщині обрано локацію Деснянського ліцею, на території якого й буде розміщено таке укриття.

На Чернігівщині поліцейські по всій області поповнили запаси донорської крові

На Чернігівщині поліцейські по всій області поповнили запаси донорської крові 15:09

Понад 70 співробітників з різних підрозділів поліції Чернігівщини долучились до шляхетної місії та здали кров для потреб цивільних і військових.

Скасувати рішення начальника МВА та відновити рух транспорту: Олександр Ломако звертається до Ради оборони області 14:57

Про це в.о. очільника Чернігова повідомив через свій Telegram-канал, публічно звернувшись до Ради оборони області.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини