Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 2 травня, 20:56:39

Відновлення та розвиток: на всеукраїнській конференції в Києві обговорили кращі регіональні практики

12.12.2023   10:13Агенцiя

Масштабна Всеукраїнська навчально-практична конференція «Ініціативи задля відновлення та розвитку: регіональний та місцевий аспекти» відбулася у столиці України наприкінці минулого тижня.

Упродовж декількох днів близько півтори сотні представників і представниць уряду, місцевого самоврядування та міжнародних організацій обговорювали теми, пов'язані з відновленням та розвитком України, з акцентом на практичних рекомендаціях та довгострокових і сталих рішеннях.

Захід став не лише платформою для обміну ідеями, а й символом міжнародної підтримки України в її прагненні до миру, стабільності та розвитку.
Відкриваючи конференцію, заступник керівника Офісу Президента України, виконавчий секретар Президії Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України Олексій Кулеба наголосив на спільних зусиллях щодо відновлення України завдяки співпраці:

    «Ця зустріч знаменує собою не лише дискусію, але й зобов’язання розвивати нашу країну в дусі кооперації та інновацій. Я вдячний міжнародним партнерам за їхню підтримку в ці складні часи. Також важливо відзначити, що ми з вами сьогодні драйвери ще однієї ініціативи Президента і Конгресу місцевих та регіональних влад – Регіональних офісів міжнародного співробітництва – осередків відкритого діалогу та координації між іноземними партнерами, які вже понад пів року працюють та нарощують свою експертизу в усіх областях України».

    Голова відділу «Місцевий та людський розвиток» Представництва Європейського Союзу в Україні Хенрік Вітфельт зазначив, що ЄС налаштований надавати подальшу підтримку Україні на шляху до відновлення: «Це зобов’язання включає в себе всебічну підтримку інтеграції України до Європейського Союзу, реформи та відбудову. Ґрунтуючись на попередніх успішних спільних проєктах, конференція має на меті посилити стійкість та сприяти якнайшвидшому відновленню громад, які постраждали від повномасштабної війни Росії проти України».

Основою процесу відновлення має стати підхід «знизу догори», спрямований на задоволення унікальних потреб областей і громад. На цьому наголосив заступник Постійного представника ПРООН в Україні Христофорос Політіс.

    «ПРООН прагне забезпечити прозорий, інклюзивний та орієнтований на людину підхід у цьому процесі. Наше бачення України виходить за межі просто відбудови, ми націлені на допомогу країні відбудувати краще, ніж було. Це передбачає не лише відновлення втраченого, а й зміцнення систем та інституцій, підвищення спроможності, а також забезпечення стійкості та сталості в основі всіх ініціатив із відновлення», — додав він.

Упродовж першого дня конференції учасники та учасниці під керівництвом досвідчених експертів брали участь у панельних дискусіях щодо сучасних механізмів та інструментів місцевого й регіонального відновлення та розвитку. Другий день присвятили серії інтерактивних воркшопів і спеціалізованих обговорень.

Серед спікерів панельної дискусії «Підвищення інституційної спроможності відновлювати життєдіяльність громад: регіональний аспект» – начальник Чернігівської ОВА В’ячеслав Чаус. Він розповів як про руйнування, що зазнала область під час активних бойових дій (на жаль, прикордонні громади досі потерпають від щоденних обстрілів), так і про досягнення у відновленні.

    «Майже 460 км спільного кордону одразу з двома країнами-агресорками. І з цим Чернігівщині жити завжди. Навіть після нашої безапеляційної Перемоги. Росіяни і після вигнання з області продовжують завдавати удари. За таких умов ми спинаємося на ноги і мусимо на них міцніше стояти, – зазначив В’ячеслав Чаус. – Ми затвердили стратегічний документ «Чернігівщина – від відновлення до розвитку», де визначили чотири стратегічні цілі: безпека; комплексне відновлення інфраструктури; відновлення бізнесу та розбудова нової економіки регіону; збереження і розвиток людського потенціалу. Навколо них концентруємо свою роботу, залучаючи всіх потенційних партнерів, в тому числі й міжнародних (а нині – це понад 200 організацій)».

Протягом усього заходу підсвічувалися важливі ініціативи, програми та практики, спрямовані на сприяння сталому розвитку України, яка зазнала впливу війни. За модерування фахових українських та міжнародних експертів учасники обговорювали розробку стратегій для Агенцій регіонального розвитку та партнерства з міжнародними організаціями з відновлення, принципи комунікації України зі світом тощо.

Окрему увагу приділили процесам відновлення, реабілітації та реінтеграції, а також гідному соціальному захисту постраждалого від війни населення. Учасники з різних регіонів поділились власним досвідом створення комфортних умов проживання в громаді для всіх її жителів.

Конференцію організувала Програма розвитку ООН (ПРООН) в Україні у партнерстві з Конгресом місцевих та регіональних влад при Президентові України в межах проєкту «EU4Recovery – Розширення можливостей громад в Україні» (EU4Recovery) за фінансової підтримки ЄС.
 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської обласної військової адміністрації
за повідомленнями Конгресу місцевих та регіональних влад
 

Останні новини Чернігівщини

 У Деснянській громаді литовці планують побудувати школу-бомбосховище

У Деснянській громаді литовці планують побудувати школу-бомбосховище 15:16

Литовська Республіка виділяє кошти на будівництво великих шкіл-бомбосховищ у шести областях України (по одній в кожному регіоні). Зокрема, на Чернігівщині обрано локацію Деснянського ліцею, на території якого й буде розміщено таке укриття.

На Чернігівщині поліцейські по всій області поповнили запаси донорської крові

На Чернігівщині поліцейські по всій області поповнили запаси донорської крові 15:09

Понад 70 співробітників з різних підрозділів поліції Чернігівщини долучились до шляхетної місії та здали кров для потреб цивільних і військових.

Скасувати рішення начальника МВА та відновити рух транспорту: Олександр Ломако звертається до Ради оборони області 14:57

Про це в.о. очільника Чернігова повідомив через свій Telegram-канал, публічно звернувшись до Ради оборони області.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини