Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 25 квітня, 06:32:13

Молодіжні ініціативи – в громаду: діалог можливостей

28.09.2017   11:00

26 вересня відбулась зустріч з представниками ніжинських студентських рад, комітетів, ініціативних груп, під час якої обговорювалися молодіжні проекти, пропозиції, задуми з різних напрямів життєдіяльності молоді.

Заступник міського голови Ігор Алексєєнко, вітаючи присутніх, розповів про  реальні можливості  партнерства влади і молоді через впровадження пріоритетних напрямів молодіжної політики, а саме:
- Створення умов для інтелектуальногосамовдосконалення молоді та творчого розвитку особистості;
- Утвердження патріотизму, громадянської позиції;
- Популяризація здорового і безпечного способу життя та культури здоров’я серед молоді;
- Набуття молодими людьми знань, навичок та інших компетентностей поза системою освіти (розвиток неформальної освіти);
- Надання підтримки молодіжним та дитячим громадським організаціям.
 
Діалог продовжила Тетяна Бассак - начальник відділу у справах сім’ї та молоді, яка є координатором та ініціатором багатьох  реалізованих  в місті молодіжних  проектів. Основний наголос зроблений на потребі впровадження більш прагматичної політики у молодіжній сфері, що означає підготовку молоді, як самоврядованих громадян, здатних до життя у самоорганізованій громаді та суспільстві. Розв’язання вищезазначених проблем на місцевому рівні пропонується вирішувати з використанням організації роботи з молоддю, в основі якого є поєднання конструктивних дій влади саме з інститутами громадянського суспільства: молодіжними громадськими організаціями, ініціативними групами, соціально активною молоддю, волонтерськими осередками, структурами молодіжних працівників. Цей варіант передбачає піднесення суспільного статусу молоді та становлення її в якості одного із ключових суб’єктів молодіжної політики, а також  органічне поєднання в ціннісних орієнтаціях молоді принципів громадянськості та патріотизму.

Важливим для молоді залишається питання фінансування молодіжних заходів за рахунок місцевого бюджету, залучення надходжень від вітчизняних і закордонних донорських та благодійних фондів. У цьому напряму відділом у справах сім’ї та молоді запропоновано проведення циклу тренінгів  на командоутворення, розподіл ролей, мотивування;проектне мислення та побудову успішної проектної моделі (з 20 жовтня).

Під час зустрічі молодь ділилися власним досвідом впровадження   успішних проектів  та планами на 2018 рік.

Серед них:

- Фестиваль молодіжних субкультур. Проблема – приміщення (територія) саме для таких заходів, які об’єднують діджеїнг, графіті, реп, брейкінг. Минулорічний  ніжинський фестиваль показав зацікавленість і дітлахів, і батьків.

- Міжнародна студентська літня школа «Виклики для сучасної демократії: українське та польське бачення» (проект ініційований студентами та викладачами  історико-юридичного факультету НДУ імені Миколи Гоголя, проведений у серпні-вересні). Тепер студенти мріють поїхати у 2018 році до Польщі і продовжити просвітницький діалог, познайомитися з реаліями  демократичної системи дружньої країни.

- Фестиваль Форум-театрів. Студенти та викладачі факультету психології та соціальної роботи НДУ. Мета – соціалізація людини через певну рольову гру, що дає можливості знайти, зіграти ,«прожити» складні життєві ситуації. Театр діє вже рік, є успіхи – працюючи у Прилуцькій колонії, 5 молодих людей, які були засуджені та відбували покарання, пройшли  через   комплексні заходи щодо такої соціалізації і результатом,  після звільнення, став вступ на заочне відділення даного факультету.  Це викликало оплески учасників зібрання.

- Інклюзивна школа тьюторів. Викладачі  та студенти факультету психології та соціальної роботи НДУ.

Заступник міського голови  Ігор Алєксєєнко  поінформував про  роботу у цьому напряму в  закладах освіти і запропонував обмінятися напрацьованим досвідом.

- «Країна гідності», започаткована Лігою старшокласників. Ця гра  об’єднує різні гілки влади з молодіжною аудиторією, дає можливість в інтерактивному форматі підняти нагальні питання розвитку громади, запропонувати шляхи вирішення та спробувати їх реалізувати.

- Форум студентів медичних навчальних  закладів Чернігівщини  до 110-річчя  від  дня заснування Ніжинського медичного  коледжу. Представляла захід студрада коледжу.

- Регіональний студентський форум студентського самоврядування, на який запрошуються голови студрад Чернігівщини. Захід проходитиме на базі Ніжинського агротехнічного інституту НУБіП України.

-  Презентував проект  голова студради Андрій Калінін. Жваво також обговорювалися пропозиції  щодо створення «Антикафе» та проведення студентського балу.

- Створення (облаштування) фітнес-кімнати для студентів (організація дозвілля через активні заняття фізкультурою та спортом). Проект коледжу культури і мистецтв імені Марії Заньковецької.

Студентами факультету іноземних мов  НДУ  піднімалися питання екосвідомості ніжинців та низького рівня  поінформованості населення щодо  сортування  сміття.  Запропоновано наступного року  підключитися до акції «Здай макулатуру – посади дерево».

Зацікавила учасників і козацька система студврядування на базі Ніжинського професійного аграрного ліцею. Голова студради, який є Отаманом ради, розповів про особливості студентського життя цього закладу.

Наприкінці зустрічі головний спеціаліст відділу у справах сім’ї та молоді  Катерина Шекера запропонувала провести серед студентів-першокурсників анкетування (анкета розроблена відділом), метою якого є   виявлення активної, соціально мотивованої молоді,  яка не просто бажає змін,  а готова ці зміни втілювати у життя.

Тож, разом знаходимо рішення, що працюють, і впроваджуємо сміливо, оперативно, конструктивно і цікаво!

                       
Відділ у справах сім’ї та молоді виконавчого комітету Ніжинської міської ради

Останні новини Чернігівщини

365 пожеж в природній екосистемі Чернігівщини з початку року: чому виникають та як запобігти 18:11

«До речі, це майже в два рази більше, ніж за аналогічний період минулого року (186 надзвичайних ситуацій), – повідомив на брифінгу в офіційному медіацентрі ОВА Олександр Бобро, заступник начальника Головного управління із запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС України в області. – 356 із них – суха трава та сміття на відкритих територіях, а 9 пожеж – це лісові масиви та насадження».

Бізнес, який постраждав під час ракетних ударів 17 квітня, може отримати грант на відновлення від МОМ 18:08

Міжнародна організація з міграції (МОМ) в рамках проєкту «Життєздатність+ Економічна інтеграція внутрішньо переміщених осіб та постраждалих від війни», що фінансується Федеральним міністерством економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ) через Банк розвитку KfW, допоможе чернігівським підприємцям.

На Чернігівщині до 11 років позбавлення волі засуджено двох російських військових, які катували та жорстоко поводились з цивільним 18:03

Поліція завершила досудове розслідування та скерували до суду провадження, щодо двох російських військовослужбовців, які 6 березня 2022 року затримали цивільного місцевого мешканця у селі Слобода Чернігівського району. Чоловіка тяжко побили та погрожували спалити живцем.

Майстер–клас для спортивної спільноти Чернігівщини від володаря першої олімпійської медалі на Чернігівщині Олександра Батюка 18:01

Цьогоріч виповнюється сорок років з часу проведення XIV Зимових Олімпійських ігор у місті Сараєво (на той час Соціалістична Федеративна Республіка Югославія). Тоді у далекому 1984 році на цих престижних міжнародних змаганнях наш земляк, відомий український лижник Олександр Батюк виборов срібло у складі команди з лижної естафети 4х10 км.

На Чернігівщині запрацювали одразу дев’ять поліцейських станцій 11:39

Сьогодні в Остерській ТГ та ще у восьми громадах області розпочали роботу нові поліцейські станції. Допомагати, дбати про безпеку і захищати місцевих мешканців відтепер будуть дев’ять поліцейських офіцерів громад.