Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Понеділок, 29 квітня, 17:19:22

«Вечір уривків»

20.06.2023   10:48Агенцiя

Таку назву дістав мистецький проєкт, реалізований цього четверга в експериментальному сценічному просторі акторами Чернігівського драмтеатру ім. Т.Г.Шевченка.

До уваги глядачів були запропоновані чотири уривки з різних літературних творів як втілення творчих пошуків гурту ініціативних артистів театральної трупи. У першому уривку була представлена сцена з вистави «1984» за однойменним романом Джорджа Орвелла у виконанні артистів Євгена Бондаря і Петра Великого. І хоча через 15 хвилин від початку показу пролунав сигнал повітряної тривоги й артисти змогли продовжити гру лише після її відміни, це не завадило глядачам проникнутися долею головного героя, якого із застосуванням катувань електричним струмом примушують відмовлятися від своїх переконань, що людяність існуватиме завжди.

У другому уривку артист театру Олександр Манастирський разом з вихованкою театральної студії Валентиною Петченко весело й дотепно розіграли мізансцену з комедійної вистави «Останній палко закоханий» за п’єсою Ніла Саймона, з якої глядачі довідались про намагання власника невеличкого рибного ресторану отримати незабутні враження від «шалених пристрастей» та відчути справжнє «сп’яніння життям».

Зовсім іншими емоціями був насичений третій уривок, в якому артисти Євген Бондар та Ірина Лозовська надзвичайно образно відтворили епізод з драматичної поеми Лесі Українки «Кассандра», котрий спонукає глядача усвідомити, що часом замало бачити правду, треба вміти її відстоювати.

Неповторне враження справили на глядачів екстравагантні виконавці четвертого уривку артисти Микола Бичук і Павло Дубовий в ролі героїв вистави «Чекаючи на Ґодо» за твором Семюеля Беккета, для яких очікування чогось кращого стало їхнім принципом буття. Крізь гротескність сценічного дійства проступають сумніви – чи насправді ліпше пасивно чекати на краще, ніж брати на себе відповідальність за активні дії?

На завершення цього новаційного мистецького проєкту один з його ініціаторів Євген Бондар провів бліц-аукціон речей з емблемами ЗСУ та оголосив про збір благодійних коштів, що будуть спрямовані на ремонт автотранспорту для ЗСУ, яким займається волонтерська організація «Говерла ЮА». Присутні в залі глядачі щирими аплодисментами дякували учасникам проєкту «Вечір уривків» за цікаві творчі роботи, натхненну талановиту гру та активну волонтерську діяльність щодо організації допомоги захисниками України.

 
Раїса Міненко, керівник літературно-драматургічної частини театру

Останні новини Чернігівщини

Троє ветеранів з Чернігівщини перемогли у конкурсі Варто: скільки грошей їм вдасться залучити в громади 12:24

3 ветеранських бізнеси з Чернігівщини перемогли у конкурсі фінансування “Варто почати власну справу” від Українського ветеранського фонду. Переможців обирала незалежна експертна комісія.

“Музичний всесвіт Ференца Ліста” 12:19

Відомі українські піаністи Аліна Романова і Артем Ляхович 28 квітня 2024 року продемонстрували чернігівський публіці “Музичний всесвіт Ференца Ліста”.

 Наша потреба – це розвиток і відбудова, – Олена Швидка

Наша потреба – це розвиток і відбудова, – Олена Швидка 12:14

Нагальними потребами деокупованих громад є розвиток і відбудова. Так вважає сільська голова села Іванівка Чернігівської обл. Олена Швидка.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:39

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 2 пожежі та 1 випадок загибелі на водних об'єктах. Внаслідок цих подій загинула 1 особа.

Чернігівські поліцейські розслідують кримінальне провадження за фактом браконьєрського вилову риби під час нересту 08:52

26 квітня в Менській громаді співробітники водної поліції разом з рибоохоронним патрулем виявили рибалку, який поблизу села Миколаївка ловив рибу забороненими знаряддями – зяберними сітками.