Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 26 квітня, 14:40:47

На території Чернігівської області намітилась досить складна ситуація...

12.03.2014   08:50Агенцiя

Земля – наше багатство, яке треба зберегти для нащадків

Ґрунтовий покрив, рівнинність території і агрокліматичні умови фізико-географічних зон Полісся і Лісостепу, в межах яких розташована Чернігівська область, визначають оптимальне природне середовище для ведення сільського господарства.

Земельний фонд Чернігівської області станом на 01 січня 2014 року складає 3 190,3 тис. га, з яких 2 068,4 тис. га (64,8%) зайнято сільськогосподарськими угіддями, у складі яких рілля становить 68,3%, що свідчить про високе аграрне навантаження та розораність ґрунтів території. Це спричиняє їх деградацію, а саме погіршення властивостей, родючості і якості земельних ресурсів.

На території Чернігівської області намітилась досить складна ситуація, пов’язана зі зменшенням вмісту гумусу, рухомого фосфору, обмінного калію та азоту, масштабним проявом процесу підкислення, засолення і проявом ерозії ґрунтових ресурсів. Наведені дані свідчать про необхідність проведення природоохоронних заходів щодо збереження та підвищення продуктивності земельних ресурсів.

Державною інспекцією сільського господарства в Чернігівській області та Чернігівською філією ДУ “Держґрунтохорона” розроблено план спільних заходів на 2014 рік щодо покращання якісного стану ґрунтів, основними напрямками яких є:
• проведення агрохімічної паспортизації ґрунтів;
• здійснення контролю поповнення ґрунту органічною речовиною на землях сільськогосподарського призначення;
• здійснення контролю за станом внесення мінеральних добрив та станом хімічної меліорації ґрунтів;
• здійснення контролю за зміною показників якісного стану ґрунтів в результаті проведення господарської діяльності;
• здійснення контролю щодо впровадження сільгоспвиробниками проектів землеустрою, що забезпечують еколого-економічне обґрунтування сівозмін та впорядкування угідь;
• здійснення контролю та аналізу стану виконання програми використання земель Чернігівської області на 2011-2020 роки.


Смаль В.І. – начальник Управління контролю за використанням та охороною земель Державної інспекції сільського господарства в Чернігівській області

Останні новини Чернігівщини

Напад на журналістів телеканалу “Дитинець”: рік марного розслідування 09:56

Минуло більше року від резонансного для Чернігова порушення прав журналістів на професійну діяльність.

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею 09:43

У Чернігові розширюють тролейбусну мережу. Додається новий маршрут, який з'єднає мікрорайон Шерстянка, де до цього ніколи не курсував електричний громадський транспорт, через Подусівку та центр міста, з Бобровицею.

Станція технічного обслуговування "GARAGE" у Чернігові 09:38

Завдяки програмі «Власна справа» урядового проєкту єРобота тисячі українців вже здійснили свої мрії про власний бізнес. Ми радіємо кожній новій підприємницькій ініціативі і пишаємося кожним грантером.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:23

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій, а саме: 2 дорожньо-транспортні пригоди, 2 пожежі та 1 аварійну ситуацію на мережах життєзабезпечення. Внаслідок цих подій 2 особи постраждали.

Рух автотранспорту по вулиці Любецькій планують відкрити у травні 09:11

Виконавчий комітет Чернігівської міської ради на засіданні 24 квітня погодив дозвіл на продовження перекриття вул. Любецької від Ріпкинської до Широкої до 31 травня 2024 року.