Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Неділя, 28 квітня, 17:06:36

Чернігівщина відкрила серію регіональних презентацій екосистеми DREAM

24.01.2024   12:30Агенцiя

Понад 60 представників громад, Чернігівської ОВА та міжнародних організацій обговорили переваги використання Державної цифрової екосистеми управління відновленням DREAM, прогрес її впровадження, а також наступні кроки із залучення місцевої й регіональної влади до роботи з екосистемою.

Наразі загальна кількість проєктів, що впроваджуються на Чернігівщині та заведені до DREAM, перевищує 120 одиниць. Із системою працюють майже 30 громад області.

    «Міністерство комплексно підходить до питання відновлення громад. На стратегічному рівні ми задаємо загальну рамку через оновлення Державної стратегії регіонального розвитку, а також впорядкування загальної архітектури планувальних документів. А на практичному рівні – впроваджуємо дієві механізми фінансування, прикладом яких у 2023 році став Фонд ліквідації наслідків збройної агресії, а також цифрові інструменти. І екосистема DREAM сьогодні – це основа для роботи з проєктами відновлення», – зазначила, заступниця Міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України Олександра Азархіна.

Завдяки системі громади формують власний інвестиційний портфель, а також можуть залучати фінансування, додала Олександра Азархіна. Переваги DREAM очевидні, тому сьогодні в системі вже працюють понад 500 громад з усієї країни. Вони отримують технічну підтримку від Проєктного офісу DREAM, а також співпрацюють з командами підтримки в регіонах, які допомагають підвищити спроможність громад в питаннях відновлення.

Законодавча рамка розвитку громад передбачає, в першу чергу, ініціативи щодо більш чіткого визначення повноважень і обов’язків місцевої влади. Насамперед – в питаннях відновлення.

    «Ми опрацьовуємо одразу декілька ініціатив, які сприяють посиленню спроможності громад та залученню громадськості до процесів відновлення. Зокрема, законопроєкти № 7283 та № 6319 щодо посилення народовладдя та покращення органів самоорганізації. А також законопроєкт № 6401 щодо прозорішої роботи ОМС та № 4298 щодо забезпечення нагляду за рішеннями органів місцевої влади. Ми також завершуємо роботу над законопроєктом про основні засади відновлення, який містить окремий блок щодо обов’язкового використання екосистеми DREAM», – розповіла Олена Шуляк, голова Комітету з питань організації державної влади та місцевого самоврядування, голова партії “Слуга народу”.

Олена Шуляк додала, що вже відбувається інтеграція Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва (ЄДЕССБ) з екосистемою DREAM, що дозволить управляти та контролювати будівництво нових об’єктів відновлення. Інтегрується в екосистему і реєстр культурних пам’яток.

    «Платформа DREAM – досить важлива глобально як для всієї України, так і локально для Чернігівщини. Адже йдеться не тільки про відбудову. Так, звичайно, до системи вносяться проєкти щодо відновлення об’єктів після ворожої агресії. Але можна внести й розвиткові проєкти, що стосуються модернізації застарілих об’єктів під сучасні умови. До того ж це один із майданчиків для взаємодії з потенційними інвесторами. Це те, про що ми завжди говоримо: і громади, і структурні підрозділи Чернігівської ОВА мають долучатися до комунікації з партнерами, щоб мати розуміння ситуації загалом та відповідно визначати пріоритети», – зазначив перший заступник голови Чернігівської ОДА Костянтин Мегем.

Наразі в екосистемі DREAM завершується оцифрування повного циклу проєкту відновлення, що дозволяє керувати проєктами на всіх стадіях впровадження. Крім того, розроблений функціонал для міжнародних партнерів, зокрема інструмент фінансових програм, який дозволить залучати фінансування у проєкти громад прямо в системі.

    «Наше завдання – створити “єдине вікно” для роботи з проєктами відновлення як для ініціаторів проєктів, так і для міжнародних партнерів. Об'єднуючи інтереси і потреби всіх учасників процесу відновлення, ми створюємо дійсно зручну цифрову систему за принципом “всі бачать все"», – підкреслив Віктор Нестуля, керівник Проєктного офісу DREAM, Open Contracting.

Під час презентації представники громад дізналися про переваги і можливості DREAM, а також уточнили питання щодо планування планів і програм, принципів відновлення, механізмів залучення фінансової підтримки. Представники впровадження Проєктного офісу DREAM зазначили, що приєднання до системи на ранніх стадіях дає громадам більше часу на навчання і підготовку проєктів. А максимально детальне заповнення проєктів допоможе залучити фінансування, зокрема й від міжнародних організацій.

Доєднатись до роботи з системою можна, заповнивши форму заявки за посиланням: https://bit.ly/42aQgHZ.

Для підтримки користувачів системи проводяться регулярні навчання в онлайн та офлайн-режимі.

До слова, презентація екосистеми DREAM в Чернігівській області – перша з серії регіональних презентацій, які відбудуться цього року.
 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської обласної військової адміністрації
за повідомленням Міністерства розвитку громад,
 територій та інфраструктури України
 

Останні новини Чернігівщини

Що роблять громади області з тисячами тонн відходів від руйнувань через війну 15:41

На сьогодні у Чернігівській області обліковується 16,7 тисячі тонн відходів від руйнувань, що утворилися внаслідок пошкодження будівель та споруд під час бойових дій, терористичних актів, диверсій, а також під час робіт з ліквідації їх наслідків.

Для рятувальників з Чернігова запустили безкоштовний онлайн-курс англійської мови 15:29

Мережа освітньо-культурних просторів Гончаренко центр запускає безкоштовні онлайн-курси англійської мови для працівників ДСНС Чернігівщини.

Допомагаємо переселенцям та ветеранам війни знайти роботу 15:25

Соціальні мережі та медіа, дистанційне навчання, онлайн-зустрічі, електронний документообіг – цифровізація сьогодні має вплив на кожну сферу нашого життя, але і живе спілкування та очний обмін думками, ідеями, інформацією теж не втрачає своєї актуальності.

Напад на журналістів телеканалу “Дитинець”: рік марного розслідування 09:56

Минуло більше року від резонансного для Чернігова порушення прав журналістів на професійну діяльність.

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею 09:43

У Чернігові розширюють тролейбусну мережу. Додається новий маршрут, який з'єднає мікрорайон Шерстянка, де до цього ніколи не курсував електричний громадський транспорт, через Подусівку та центр міста, з Бобровицею.