Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Понеділок, 29 квітня, 04:26:23

Стан довкілля області за моніториноговими показниками у жовтні місяці

21.11.2023   15:02Агенцiя

У жовтні на стаціонарних постах м. Чернігова відібрано 622 проби. Моніторинг стану атмосферного повітря міста здійснюється з урахуванням концентрації завислих речовин, діоксиду сірки, оксиду вуглецю, діоксиду азоту та важких металів. В ході систематичних досліджень у відібраних пробах атмосферного повітря зафіксовано перевищення вмісту діоксиду азоту майже у два рази. Інші показники знаходяться в межах допустимих значень.

Минулого місяця радіаційний фон в області коливався в межах від 10 до 18 мкР/год (норма – 30 мкР/год). Мінімальна величина спостерігалася в містах Сновськ, Ніжин та Остер, а максимальна – в Прилуках. В середньому по області радіаційний фон становив 13 мкР/год.

Радіологічні дослідження на вміст радіонуклідів у сільськогосподарській і лісогосподарській продукції в Новгород-Сіверському та Чернігівському районах вкотре показують, що перевищень значень допустимих рівнів немає. До слова, в жовтні відібрано й перевірено 165 проб, в тому числі овочі, фрукти, молочні продукти та інші.

Аналіз якості поверхневих вод Чернігівщини проводився у річках Десна, Білоус, Удай, Мена та Остер. Кисневий режим більшості водних об’єктів залишався в межах норми, за винятком річок Мена (1,82 мгО2/дм3) та Удай (1,92 мгО2/дм3), де зафіксовано показники – майже у два рази нижчі мінімально допустимого значення.

У річці Білоус в межах м. Чернігів спостерігався підвищений вміст нітрогену нітратного (майже вдвічі від норми).

Крім того, відмічалось перевищення допустимої норми біохімічного споживання кисню у річках Удай та Остер.

Усі вищезазначені відхилення показників пов’язані з антропогенним впливом внаслідок господарської діяльності.

Також у жовтні комунальними підприємствами області проведені гідрохімічні дослідження у створах річок Десна, Білоус, В’юниця, Удай та Іченька вище і нижче скидів з очисних споруд підприємств.

Зафіксовано перевищення гранично допустимих концентрацій майже у всіх річках по вмісту сполук заліза та марганцю, БСК5 (біологічне споживання кисню за п’ять діб) та нітритів. Серед причин – особливості складу поверхневих вод Чернігівського і Новгород-Сіверського Полісся, а також скиди недостатньо очищених стічних вод.

Перевищення завислих речовин, фосфатів та аміаку спостерігається в контрольних створах річки Іченька. Варто зауважити, що фосфати сприяють інтенсивному розвитку синьо-зелених водоростей – евтрофікації. В наслідок процесів евтрофікації утворюються токсичні для гідробіонтів речовини.

Слід зазначити, що аміак та його сполуки здатні до акумуляції. Накопичуючись в тканинах і крові риби у великих концентраціях, вищезазначені речовини призводять до її загибелі.

Завислі речовини спричиняють замулювання водних об’єктів, впливають на прозорість води та проникнення світла.

 

Департамент екології та природних ресурсів
Чернігівської облдержадміністрації

 

Останні новини Чернігівщини

Що роблять громади області з тисячами тонн відходів від руйнувань через війну 15:41

На сьогодні у Чернігівській області обліковується 16,7 тисячі тонн відходів від руйнувань, що утворилися внаслідок пошкодження будівель та споруд під час бойових дій, терористичних актів, диверсій, а також під час робіт з ліквідації їх наслідків.

Для рятувальників з Чернігова запустили безкоштовний онлайн-курс англійської мови 15:29

Мережа освітньо-культурних просторів Гончаренко центр запускає безкоштовні онлайн-курси англійської мови для працівників ДСНС Чернігівщини.

Допомагаємо переселенцям та ветеранам війни знайти роботу 15:25

Соціальні мережі та медіа, дистанційне навчання, онлайн-зустрічі, електронний документообіг – цифровізація сьогодні має вплив на кожну сферу нашого життя, але і живе спілкування та очний обмін думками, ідеями, інформацією теж не втрачає своєї актуальності.

Напад на журналістів телеканалу “Дитинець”: рік марного розслідування 09:56

Минуло більше року від резонансного для Чернігова порушення прав журналістів на професійну діяльність.

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею 09:43

У Чернігові розширюють тролейбусну мережу. Додається новий маршрут, який з'єднає мікрорайон Шерстянка, де до цього ніколи не курсував електричний громадський транспорт, через Подусівку та центр міста, з Бобровицею.