Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Понеділок, 29 квітня, 05:38:48

Про підтримку малого і середнього бізнесу в області – на засіданні профільної координаційної ради

05.08.2023   08:51Агенцiя

Питання підтримки малого і середнього бізнесу в регіоні, а також зміни до податкового законодавства обговорили учасники засідання обласної координаційної ради з питань розвитку підприємництва.

Керував роботою начальник Чернігівської ОВА В’ячеслав Чаус.

Постраждалий під час війни бізнес (нині офіційно – майже пів тисячі пошкоджених та зруйнованих суб’єктів господарювання) може отримати з обласного бюджету часткове відшкодування витрат на визначення шкоди та обсягу завданих збитків. Виплата – одноразово у розмірі 50% від фактичних витрат, але не більше 20 тис. грн. Отримають не всі – є умови, яким суб’єкт має відповідати. Заяви приймає Регіональний фонд підтримки підприємництва по області. Порядок надання такої фінансової підтримки затвердила сьогодні координаційна рада.

Також для малих та середніх підприємств діє такий регіональний інструмент підтримки, як часткове відшкодування витрат:

- на участь у виставково-ярмаркових заходах на національному та міжнародному рівнях (координаційна рада працюватиме над тим, щоб до списку увійшли й мікропідприємства, тобто ФОПи);

- з сертифікації/оцінки відповідності продукції або систем управління.

Зазначимо, що з 1 серпня набули чинності зміни у податковому законодавстві, зокрема скасовано єдиний податок у розмірі 2%. Тобто відбулося повернення на «довоєнну» систему оподаткування. Встановлено умови перехідного періоду.

Продовжено мораторій на позапланові документальні перевірки. Але бюджетне відшкодування, припинення юридичної особи – перевірятимуться. Як і підприємства (планово до кінця року), які виготовляють/реалізують підакцизну продукцію, працюють у галузі грального бізнесу (в області таких нема), надають фінансові і платіжні послуги. На розгляді до включення у такий план – 127 об’єктів.

З 1 жовтня відновлюється відповідальність за порушення у сфері застосування РРО.

Роз’яснення щодо всіх нововведень  – податкова готова до консультацій.

Крім того, під час воєнного стану перевірки у сфері охорони праці та додержання відповідного законодавства не проводяться. Але якщо до Держпраці надійде звернення/скарга від працівника, перевірка обов’язково відбудеться (лише вказаного у зверненні факту).

    «Кожен підприємець має пам’ятати, що рано чи пізно всі перевірки «повернуться». Тому попри всі ліберальні моменти, наявні під час війни, планувати свою діяльність потрібно виключно у правовому полі», – наголосив В’ячеслав Чаус.



Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської обласної військової адміністрації

 

Останні новини Чернігівщини

Що роблять громади області з тисячами тонн відходів від руйнувань через війну 15:41

На сьогодні у Чернігівській області обліковується 16,7 тисячі тонн відходів від руйнувань, що утворилися внаслідок пошкодження будівель та споруд під час бойових дій, терористичних актів, диверсій, а також під час робіт з ліквідації їх наслідків.

Для рятувальників з Чернігова запустили безкоштовний онлайн-курс англійської мови 15:29

Мережа освітньо-культурних просторів Гончаренко центр запускає безкоштовні онлайн-курси англійської мови для працівників ДСНС Чернігівщини.

Допомагаємо переселенцям та ветеранам війни знайти роботу 15:25

Соціальні мережі та медіа, дистанційне навчання, онлайн-зустрічі, електронний документообіг – цифровізація сьогодні має вплив на кожну сферу нашого життя, але і живе спілкування та очний обмін думками, ідеями, інформацією теж не втрачає своєї актуальності.

Напад на журналістів телеканалу “Дитинець”: рік марного розслідування 09:56

Минуло більше року від резонансного для Чернігова порушення прав журналістів на професійну діяльність.

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею 09:43

У Чернігові розширюють тролейбусну мережу. Додається новий маршрут, який з'єднає мікрорайон Шерстянка, де до цього ніколи не курсував електричний громадський транспорт, через Подусівку та центр міста, з Бобровицею.