Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Неділя, 28 квітня, 18:09:03

Хто у Чернігові може отримати статус дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій, та який алгоритм подачі заявки

13.07.2023   08:12Агенцiя

Хто може розраховувати на статус дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів, як і куди подавати документи, який алгоритм дій та що цей статус передбачає для дитини. На ці та інші питання Суспільному відповіла керівниця міського управління (служби) у справах дітей Олена Зінченко.

"Відповідна Постанова (№ 268 Кабміну, — ред.) діє від 5 квітня 2017 року. І тоді цей статус отримували діти, які прибували до Чернігова з Донецьких та Луганських областей. Статус дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів тоді отримали 99 дітей".
Керівниця Управління (служби) у справах дітей Чернігівської міської ради Олена Зінченко
Олена Зінченко. ФОТО: Суспільне Чернігів
Хто може розраховувати на статус дитини, яка постраждала від воєнних дій

    "Дитина або людина, якій станом на 24 лютого 2022 року було 18 років і яка проживала або була зареєстрована в місті Чернігові. Навіть якщо дитині вже виповнилось 18 років, але на час активних бойових дій (24 лютого — 3 квітня 2022 року, — ред.) вона не була повнолітня, така дитина має право на отримання статусу дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів".

Також, додала, пані Олена, якщо діти зареєстровані та проживали у Чернігові, а потім виїхали, вони теж мають право отримати такий статус.

"Але діти міста Чернігова, які народилися після 3 квітня 2022 року, коли Чернігів вже не був у зоні бойових дій, вони не мають право отримати цей статус".

Ті діти, які виїхали за кордон, по поверненню теж зможуть отримати цей статус, каже керівниця.

"Постанова не має обмеженого терміну. Вона буде діяти доти, доки в Україні діє воєнний стан, і навіть після закінчення воєнного стану, тому що діти будуть повертатися з полону".
Який алгоритми дій для отримання статусу дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій

    "По-перше, треба визначити, що саме в результаті збройної агресії отримала дитина: поранення, контузію, каліцтво, сексуальне чи фізичне насильство. Або діти були викрадені або незаконно вивезені за територію України, залучались до участі в діях воєнних чи збройних формувань, незаконно утримувались, в тому числі в полоні, зазнали психологічного насильства. Відповідно, по цих пунктах потрібні медичні документи й документи від правоохоронних органів, що підтверджують факт вивезення, факт викрадення чи факт фізичного насильства".

За словами пані Олени, в Чернігові — це в основному діти, які зазнали психологічного насильства або були змушені виїхати за межі міста або залишились у місті.

"Батьки цих дітей, які хочуть отримати статус дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій, звертаються спочатку до міського центру соціальних служб, що на Хлібопекарській, 24А."

У центрі роблять висновок оцінки потреб сім'ї.

"Якщо в дитини один з батьків загинув під час війни, то дитина також має право на такий статус. Член сім'ї загиблого захисника, захисниці також має право на такий статус".

Документи, які потрібні для отримання статусу дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій:

    свідоцтво про народження дитини;
    паспорт громадянина України або закордонний паспорт одного з батьків, хто буде подавати заяву на отримання статусу;
    довідка про ВПО (за наявності);
    витяг з реєстру територіальної громади (береться в Дії або довідка з ЦНАПу про склад сім'ї, але з вказівкою на те, коли дитина була зареєстрована).;
    у разі отримання дитиною травм під час активних бойових дій або наявність пошкодженого житла, надати відповідні документи.

Також, пані Олена зазначила, що це все стосується тільки міста Чернігова, по області люди мають звертатись у свою територіальну громаду.
Скільки дітей з Чернігова вже отримали статус дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій

Станом на 12 липня 2023 року до нас звернулися 88 громадян, але весь час кількість збільшується. Загалом, право отримати такий статус мають 43 739 дітей міста, каже Зінченко.

"Також подавати заяву на статус дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій можуть і ті, хто приїхав з інших територій і зареєстровані у Чернігові, як ВПО (внутрішньопереміщена особа, — ред.)".
 

Які пільги передбачає цей статус:
"На даний час, це поки безкоштовне харчування у навчальних закладах. Але, зважаючи на таку кількість дітей, можливо будуть зміни. Такий статус не тільки по Чернігівській області, він встановлюється по всій Україні".
 

Джерело: Суспільне

Останні новини Чернігівщини

Що роблять громади області з тисячами тонн відходів від руйнувань через війну 15:41

На сьогодні у Чернігівській області обліковується 16,7 тисячі тонн відходів від руйнувань, що утворилися внаслідок пошкодження будівель та споруд під час бойових дій, терористичних актів, диверсій, а також під час робіт з ліквідації їх наслідків.

Для рятувальників з Чернігова запустили безкоштовний онлайн-курс англійської мови 15:29

Мережа освітньо-культурних просторів Гончаренко центр запускає безкоштовні онлайн-курси англійської мови для працівників ДСНС Чернігівщини.

Допомагаємо переселенцям та ветеранам війни знайти роботу 15:25

Соціальні мережі та медіа, дистанційне навчання, онлайн-зустрічі, електронний документообіг – цифровізація сьогодні має вплив на кожну сферу нашого життя, але і живе спілкування та очний обмін думками, ідеями, інформацією теж не втрачає своєї актуальності.

Напад на журналістів телеканалу “Дитинець”: рік марного розслідування 09:56

Минуло більше року від резонансного для Чернігова порушення прав журналістів на професійну діяльність.

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею 09:43

У Чернігові розширюють тролейбусну мережу. Додається новий маршрут, який з'єднає мікрорайон Шерстянка, де до цього ніколи не курсував електричний громадський транспорт, через Подусівку та центр міста, з Бобровицею.