Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 27 квітня, 14:53:01

На Чернігівщині триває загальна мобілізація: більше 22 тис. мешканців області вже проходять військову службу

22.06.2023   10:34Агенцiя

Про стан виконання заходів загальної мобілізації в Чернігівській області розповів сьогодні на брифінгу у медіацентрі ОВА начальник обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки полковник Олег Гончарук.

Загальна мобілізація в Україні оголошена з початку повномасштабного російського вторгнення і не припинялася ні на день. Відповідно до законодавства про мобілізаційну підготовку, всі громадяни віком від 18 до  59 років, які перебувають на військовому обліку, зобов’язані були з’явитися до територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки для з’ясування свого стосунку до проходження військової служби.

Наразі заходи загальної мобілізації продовжуються. Більше 22 тис. мешканців області вже проходять військову службу у різних формуваннях Збройних Сил України, Національної гвардії України, Державної прикордонної служби та інших складових Cил оборони.

Військовозобов’язані, що мають військовий досвід, призиваються до військових частин відповідно до мобілізаційних завдань.

Ті ж, хто такого досвіду не мають, призиваються лише до навчальних центрів. Там протягом двох-трьох місяців вони здобувають відповідну військову спеціальність і тільки після цього відбувають у військові частини.

Як повідомив Олег Гончарук, близько 80% мобілізованих проходять навчання на території країн-партнерів України, де освоюють зразки іноземної техніки та озброєння.

Нині 22 територіальні центри комплектування та соціальної підтримки на Чернігівщині продовжують роботу з мобілізації. Вони співпрацюють з органами місцевого самоврядування для відповідного оповіщення населення.

Обставини, за яких надається відстрочка від мобілізації, перелічені у статті 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію».

Крім того, на даний час не підлягають мобілізації особи віком від 18 до 27 років, які не проходили військової служби — вони стоять на військовому обліку призовників. Призов же на строкову службу під час дії воєнного стану не проводиться.

Водночас серед жителів Чернігівської області — понад 20 тисяч ухилянтів від мобілізації за 2023 рік, розповів Олег Гончарук. Усі вони подані до розшуку через органи Національної поліції, і наразі проводяться заходи щодо їх виявлення і доставлення до ТЦК.

 «На блокпостах працюють мобільні групи, які перевіряють громадян. Ми прикордонна область і повинні чітко розуміти, яка категорія населення знаходиться в регіоні. Крім того, громадянам, які не прибули за повістками і знаходяться в розшуку, вручаються повістки, і вони доставляються до територіальних центрів. Ми повинні розуміти, що в країні триває війна і наш головний обов’язок – зберегти нашу державу, захистити її незалежність та територіальну цілісність», – наголосив начальник обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки.
 


Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської обласної військової адміністрації
 

Останні новини Чернігівщини

Що роблять громади області з тисячами тонн відходів від руйнувань через війну 15:41

На сьогодні у Чернігівській області обліковується 16,7 тисячі тонн відходів від руйнувань, що утворилися внаслідок пошкодження будівель та споруд під час бойових дій, терористичних актів, диверсій, а також під час робіт з ліквідації їх наслідків.

Для рятувальників з Чернігова запустили безкоштовний онлайн-курс англійської мови 15:29

Мережа освітньо-культурних просторів Гончаренко центр запускає безкоштовні онлайн-курси англійської мови для працівників ДСНС Чернігівщини.

Допомагаємо переселенцям та ветеранам війни знайти роботу 15:25

Соціальні мережі та медіа, дистанційне навчання, онлайн-зустрічі, електронний документообіг – цифровізація сьогодні має вплив на кожну сферу нашого життя, але і живе спілкування та очний обмін думками, ідеями, інформацією теж не втрачає своєї актуальності.

Напад на журналістів телеканалу “Дитинець”: рік марного розслідування 09:56

Минуло більше року від резонансного для Чернігова порушення прав журналістів на професійну діяльність.

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею 09:43

У Чернігові розширюють тролейбусну мережу. Додається новий маршрут, який з'єднає мікрорайон Шерстянка, де до цього ніколи не курсував електричний громадський транспорт, через Подусівку та центр міста, з Бобровицею.