Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 16:28:22

АЧС: що необхідно знати і чого дотримуватися

28.10.2017   08:36Агенцiя

Вірус африканської чуми свиней, який спричиняє значні втрати поголів’я, в Україні зафіксований вперше у 2012 році. Він уже викликав 276 випадків зараження, 229 з яких — серед домашніх тварин. Масові спалахи почали реєструвати з 2014 року в прикордонних районах, у тому числі й Чернігівщини.

Так, починаючи з 31 серпня 2014 року, в області зареєстровано 29 випадків захворювання на АЧС.

Найбільший спалах вірусу на Чернігівщині стався цьогоріч у фермерському господарстві «Колос» (селище Куликівка). Днями тут ліквідували більш ніж чотирьохтисячне поголів’я тварин.

Як же запобігти поширенню АЧС, говорили 27 жовтня учасники прес-брифінгу в ОДА: в. о. першого заступника голови облдержадміністрації Юлія Свириденко, директор Департаменту агропромислового розвитку ОДА Юрій Павлішен, національний консультант по роботі з громадами в Україні Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (FAO) Олександр Рєвнівцев, начальник відділу організації протиепізоотичної роботи Головного управління Держпродспоживслужби в області Микола Мазигула.

З метою профілактики, недопущення занесення, а також уникнення розповсюдження збудника смертоносного вірусу в області здійснюються заходи на виконання Комплексного Плану спільних оперативних дій у разі виникнення підозри та підтвердження діагнозу на африканську чуму свиней.

Спеціалісти стверджують, що вилікувати АЧС неможливо — вакцини та ліків немає. Тому єдиний метод боротьби із захворюванням — умертвляти і спалювати хворих свиней.

— Перше, на що нам потрібно звертати увагу, — біобезпека господарств. Шляхом роз’яснювальної роботи можна вплинути на загальну ситуацію. До речі, цього тижня на Чернігівщині проводилися кущові семінари-навчання щодо запобігання виникненню АЧС. Люди повинні зрозуміти, що вони мають самі убезпечити своє господарство та не ігнорувати простими правилами, — наголосила Юлія Свириденко.

За словами Олександра Рєвнівцева, в Україні з 2012 року було уражено 37 промислових підприємств. Це більше 141 тисячі голів, що коштувало майже 148 мільйонів гривень. Компенсовано лише 1% (1,47 мільйона гривень). У Чернігівській області, зокрема, кошти власникам знищених тварин відшкодовано стовідсотково у розмірі 1,226 мільйона гривень. Це стосувалося виключно приватних господарств. Для великих підприємств такий механізм законодавчо не передбачений.

Олександр Рєвнівцев вважає, що органи влади на Чернігівщині, на відміну від деяких інших областей, з розумінням ставляться до проблем домогосподарств, які зазнали втрат через АЧС. Це, в свою чергу, знімає соціальну напругу. До того ж у фахівців на місцях є розуміння, як протидіяти поширенню вірусу. В цьому експерт переконався, провівши в районах області ряд навчальних семінарів.

Експерти FAO спрогнозували, що за два роки сектор свинарства може втратити до 40% поголів'я. У грошовому еквіваленті — чотири мільярди гривень. Це — значна загроза як для галузі, так і економіки країни в цілому.

Тож варто вживати необхідних заходів біобезпеки. Слід знати, що вірус АЧС може зберігатися у: трупах свиней — до 2,5 місяця; замороженому м’ясі (–20°C) — без терміну; копченій ковбасі та м’ясопродуктах — упродовж 5 місяців і більше; у солонині — до року. Вірус «вбиває» термічна обробка (не менше години при 50°C).

Як зазначали учасники брифінгу, захворювання переважно уражає приватні господарства та невеликі ферми. Основна причина поширення хвороби — людський фактор. Поки власники свиней не почнуть виконувати прості правила по запобіганню АЧС, захворювання продовжуватиме поширюватися Україною.

До речі, неможливо самостійно виявити АЧС. Потрібно відправляти зразки для лабораторного дослідження. Це може зробити лише представник державної служби ветеринарної медицини.

Детальніше про африканську чуму свиней на сайті «Стоп АЧС».


Довідково:
Станом на 1 жовтня 2017 року в усіх категоріях господарств області нараховується 173,6 тисячі голів свиней, у тому числі в сільськогосподарських підприємствах — 98 тисяч голів та господарствах населення — 75,6 тисячі голів.



Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини