Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 19:18:34

Прокуратурою доведено в суді вину 13 осіб, які поставили одержання кредитів за фіктивними документами "на конвейєр"

10.04.2015   14:01

Прилуцькою міжрайонною прокуратурою доведено в суді вину 13 мешканців цього районного центру, які за попередньою змовою на підставі фіктивних документів про працевлаштування та отримані доходи упродовж 2013-2014 років позичили в кредитній установі загалом більше 120 000 гривень, не маючи наміру їх повертати.

Незаконні дії виявлено в минулому році — спочатку як один епізод оформлення кредиту за підробленими довідками. Потім, у ході досудового розслідування, було встановлено, що насправді оборудка повторювалась неодноразово, а загалом до неї причетні  аж 13 взаємопов’язаних осіб.

Один з них, будучи особою, на яку зареєстровано приватне підприємство, від імені цього підприємства видавав собі і своїм знайомим, а також знайомим знайомих фіктивні довідки про працевлаштування і доходи. Ці особи, достовірно знаючи про фіктивність отриманих довідок, надавали їх до кредитної установи, виступаючи як одержувачами кредитів, так і поручителями. Загалом так було виготовлено 30 довідок і одержано 6 кредитів на загальну суму 126 тис грн.

Узяті в кредит на своє ім’я кошти ці громадяни за незначну грошову винагороду віддавали підприємцеві.

Такі дії, навіть при вчиненні на користь іншої особи, є порушенням закону, яке тягне за собою кримінальне покарання.

Слідством і судом дії підприємця, який не тільки використовував підроблені документи, а і фальсифікував їх, кваліфіковані за ч. 1, 2 ст. 190 (шахрайство, вчинене повторно за попередньою змовою групою осіб) та ч. 1, 3, 4 ст. 358 (неодноразове підроблення і використання підробленого документу) Кримінального кодексу України.

Дії осіб, які одержували кредити на підставі підроблених довідок — за ч. 2 ст. 190 та ч. 4 ст. 358 Кримінального кодексу України. Дії тих, хто на підставі фіктивних документів виступав лише поручителем, кваліфіковані за ч. 4 ст. 358 цього кодексу (використання завідомо підробленого документа).

8 квітня Прилуцький міськрайонний суд визнав обвинувачених винними та засудив їх, у залежності від ступеня вини, до покарань від 1 року позбавлення волі з іспитовим строком в 1 рік, до 3 років позбавлення волі. Кілька з цих засуджених, які мають на утриманні малолітніх дітей, звільнені від відбування покарання у зв’язку з актом амністії.

Цивільний позов про повернення боргу кредитна установа подала в суд поза розглядом кримінального провадження. За її позовними вимогами, вся сума має бути стягнута саме з горе-підприємця.

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини