Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Середа, 17 квітня, 01:21:44

23 вересня - День народження жувальної гумки

23.09.2018   08:33Агенцiя

23 вересня 1848 вважається днем ??народження жувальної гумки, оскільки саме тоді американець Джон Куртіс у себе вдома зробив першу жувальну гумку.

Жувальна гумка — вид цукерки, яка складається з неїстівної еластичною основи і різних смакових і ароматичних добавок.

Найперша жувальна гумка датується 7-2 ст. до н.е. Вона була знайдена під час розкопок у Північній Європі і представляла собою шматки доісторичної смоли з відбитками людських зубів. Стародавні греки жували смолу дерева мастика. А індіанці майя близько тисячі років тому для очищення зубів і свіжості дихання використовували застиглий сік дерева саподілла. У Південній Америці індіанці, сучасники майя, жували смолу хвойних дерев. Цю звичку перейняли у них білі поселенці, і створили свій варіант жувальної гумки — зі смоли хвойних дерев і бджолиного воску.

У 1848 році американцеві Джону Куртису прийшла в голову ідея відкрити промислове виробництво жувальної гумки із соснової смоли. Пізніше Куртіс став додавати в свої вироби парафінові ароматизатори. Поступово їх виробництво розширювалося, але продажі були низькими через наявність в гумках домішок, які важко було видалити зі смоли.

Нове життя «жуйка» (вже на основі каучуку, а не соснової смоли) отримала в 1869 році, завдяки винахідникові Томасу Адамсу. Людям винахід сподобалося, що і дало поштовх до початку серійного виробництва жувальної гумки. У 1871 році Адамс винайшов і запатентував машину для її автоматичного виробництва, і тоді ж він придумав додавати екстракт лакричника для поліпшення її смаку і збільшення продажів.

Останні новини Чернігівщини

Депутати готуються до 39-го засідання сесії: відбулася погоджувальна рада 17:54

Підтримка ЗСУ, відновлення інфраструктури, оренда земельних ділянок через аукціони. Ці та інші питання, які стосуються життєдіяльності та функціонування міста, розглянуть депутати та депутатки Чернігівської міської ради на найближчому засіданні сесії.

«Ялівщина» та проєкти звернень-рекомендацій Громадської ради – на черговому засіданні Президії 17:13

«Громадськість неодноразово ставала на захист РЛП «Ялівщина», щоб вберегти її від забудови. Ще минулого року на сесію облради винесли на затвердження Проєкт організації території регіонального ландшафтного парку «Ялівщина», охорони, відтворення та рекреаційного використання його природних комплексів та об’єктів.

На Прилуччині під час пожежі загинула літня жінка 16:39

Сьогодні близько 11 години до прилуцьких рятувальників надійшло повідомлення про пожежу житлового будинку у районному центрі.

Герої посмертно: ще 37 нагород передали рідним 16:08

Ордени Богдана Хмельницького та "За мужність" ІІІ ступеня, медалі «За військову службу Україні» сьогодні передали дружинам, дітям, батькам та іншим близьким Героїв.

За добу сапери виявили 20 вибухонебезпечних предметів 15:29

Впродовж доби саперами частини піротехнічних робіт, підводного та гуманітарного розмінування Аварійно-рятувального загону спецпризначення

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини