Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 20 квітня, 10:05:02

31 січня - Всесвітній день боротьби з проказою

31.01.2018   07:46Агенцiя

Згідно з даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, у світі зареєстровано близько 11 мільйонів осіб, що страждають на лепру. Упереджене ставлення суспільства до таких хворих, що підлягають повній фізичній та соціальній ізоляції, в значній мірі ускладнює проблему виявлення випадків захворювання та боротьби із нею.

Всесвітня організація охорони здоров'я звернула увагу на проблему лепри ще у перші десятиліття свого існування. Її надихнув Рауль Фоллеро, французький громадський діяч, який присвятив усе своє життя боротьбі з цією хворобою. Мета Всесвітнього дня допомоги хворим на проказу - звернути увагу на проблему не тільки медичної, але й широкої світової громадськості, органів адміністративного управління, громадських організацій, ділових кіл, благодійних фондів, релігійних громад і приватних осіб. Основним девізом цього дня є боротьба з дискримінаційним ставленням до людей, хворих на проказу, надання їм усіх прав і можливостей для повноцінного життя, соціально-економічної реадаптації в суспільстві. В медичному плані ставиться завдання повної інтеграції лепрології в загальні служби охорони здоров'я.

Лепра (проказа, хвороба Хансена) - хронічне генералізоване захворювання, що вражає переважно шкіру і нервову систему (периферичні нерви), рідше - внутрішні органи. Збудник - Mycobacterium lepreae (бацила Хансена) був відкритий норвезьким лікарем Герхардом Хансеном у 1874 р.

Найпоширеніша проказа в країнах Африки, Азії і Південної Америки. У США і країнах Європи спорадичні випадки лепри виявляються серед емігрантів з ендемічних районів.

Передається інфекція при тісному і тривалому контакті з хворим (між подружжям, від батьків до дітей). При контакті з нелікованими хворими ризик зараження наближається до 10%. У сім'ях частіше інфікуються діти до 10 років. Чоловіки хворіють частіше за жінок. Існує вірогідність передачі лепри повітряно-крапельним шляхом.

Резервуаром інфекції у природі можуть бути дикі броненосці і нижчі примати, але випадків зараження від них людини не описано.

Незважаючи на значну небезпеку, ця інфекційна хвороба відзначається низьким рівнем захворюваності. Більшість людської популяції має природній імунітет до лепри.

Останній випадок офіційної реєстрації прокази в Україні - 2000 рік.

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини