Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 27 квітня, 11:36:12

Робота із забезпечення готовності укриттів у Чернігові — незадовільна. Відповідальність — за міською радою

29.06.2023   10:35Агенцiя

Днями Президент України Володимир Зеленський ввів у дію рішення Ради нацбезпеки та оборони, яке передбачає, зокрема, посилення адміністративної та кримінальної відповідальності за неналежне утримання укриттів.

У згаданому рішенні йдеться про незадовільну роботу із забезпечення готовності укриттів у низці районів, двох областях та 11 містах України, в тому числі й Чернігові.

    «Вже півтора року триває повномасштабна російська агресія, а підготовка укриттів і сховищ у Чернігові для використання населенням — досі у незадовільному стані. Такий висновок викладений РНБО у її рішенні. Замість того, щоб фокусуватися на питаннях оборони, дипломатії, відновлення, Президент досі змушений нагадувати окремим посадовцям місцевого самоврядування, як чинити з укриттями у країні, що воює, — наголосив радник начальника ОВА Андрій Подорван, відкриваючи брифінг. — Зокрема про те, що їх треба тримати відчиненими. Можна придбати у сховища лавки, генератори і безліч обладнання, але це не матиме сенсу, якщо туди ніхто не зможе потрапити».

Рішення РНБО ґрунтувалося на перевірках об'єктів фонду захисних споруд цивільного захисту по всій Україні. У Чернігівській області таке комісійне обстеження провели на початку червня. А це – близько 2,5 тисячі сховищ, протирадіаційних та найпростіших укриттів, споруд подвійного призначення із відповідними захисними властивостями. З усіх обстежених об’єктів, як повідомив під час брифінгу в медіацентрі ОВА перший заступник начальника Головного управління ДСНС України в області Дмитро Безкостий, непридатними до використання виявилися 614, були зачиненими – 314.

    «У нас є завдання Президента України – зробити так, щоб усі укриття були максимально доступні для громадян. Зовсім інше показали недавні перевірки: сотні таких об’єктів були зачинені. Так, за час повномасштабної війни значно збільшилася кількість найпростіших укриттів (зараз це близько двох тисяч), проведені роботи з упорядкування. Проте це лише пів завдання. Укриття, незалежно від форми власності, мають бути відкритими, особливо під час повітряної тривоги. Тут незрозумілий підхід органів місцевого самоврядування, які, згідно з Кодексом цивільного захисту, відповідають за організацію такої роботи», – наголосив директор Департаменту з питань цивільного захисту та оборонної роботи ОВА Сергій Болдирев.

Результати проведених обстежень доведені до керівництва територіальних громад, яке й має попрацювати над виявленими недоліками (невідповідність технічним вимогам, незадовільний санітарний стан, затопленість тощо).

Строк виконання — до 10 липня.

Особливо це стосується обласного центру, де робота із забезпечення фонду захисних споруд цивільного захисту визнана незадовільною: у місті із майже 1300 перевірених об’єктів 355 виявилися непридатними, 159 – зачиненими. Саме з Чернігова на лінію «102», за інформацією заступника начальника Головного управління Нацполіції в області Дмитра Лося, цього місяця надійшло найбільше відповідних звернень – 19 із 22 по області.
Як зауважив начальник Чернігівської міської військової адміністрації Дмитро Брижинський, за час повномасштабної війни кількість готових до використання сховищ у місті завдяки відновленню не збільшилася. Хоча потреба нікуди не зникла. Проблему він назвав у системній роботі та плануванні заходів цивільного захисту (зараз експерти проводять відповідну оцінку).

Щодо доступу до укриттів: у затвердженому порядку все чітко визначено. Зокрема, хто за це відповідає. Приміром, об’єкт на балансі закладу освіти – відповідальність несе директор школи, багатоповерхового будинку – ЖЕК чи ОСББ. При цьому мають бути конкретні управлінські рішення щодо цілодобового доступу зі списком відповідальних осіб.

Якщо ж укриття чи сховище перебуває в оренді чи іншому користуванні, у разі відмови доступу він здійснюється без отримання на те згоди. АЛЕ під час здійснення несанкціонованого доступу повинні бути присутні представники виконавця (наприклад, ЖЕКу), органів внутрішніх справ, житель будь-якого із сусідніх будинків.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської обласної військової адміністрації

 

Останні новини Чернігівщини

Що роблять громади області з тисячами тонн відходів від руйнувань через війну 15:41

На сьогодні у Чернігівській області обліковується 16,7 тисячі тонн відходів від руйнувань, що утворилися внаслідок пошкодження будівель та споруд під час бойових дій, терористичних актів, диверсій, а також під час робіт з ліквідації їх наслідків.

Для рятувальників з Чернігова запустили безкоштовний онлайн-курс англійської мови 15:29

Мережа освітньо-культурних просторів Гончаренко центр запускає безкоштовні онлайн-курси англійської мови для працівників ДСНС Чернігівщини.

Допомагаємо переселенцям та ветеранам війни знайти роботу 15:25

Соціальні мережі та медіа, дистанційне навчання, онлайн-зустрічі, електронний документообіг – цифровізація сьогодні має вплив на кожну сферу нашого життя, але і живе спілкування та очний обмін думками, ідеями, інформацією теж не втрачає своєї актуальності.

Напад на журналістів телеканалу “Дитинець”: рік марного розслідування 09:56

Минуло більше року від резонансного для Чернігова порушення прав журналістів на професійну діяльність.

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею 09:43

У Чернігові розширюють тролейбусну мережу. Додається новий маршрут, який з'єднає мікрорайон Шерстянка, де до цього ніколи не курсував електричний громадський транспорт, через Подусівку та центр міста, з Бобровицею.