Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Понеділок, 29 квітня, 09:38:48

Круглий стіл до Дня Героїв Небесної Сотні в Чернігові: деколонізація на часі!

19.02.2023   17:23Агенцiя

«Вдячні за свободу!», — круглий стіл під такою назвою 17 лютого провели у приміщенні «Музею боротьби за відновлення незалежності України на Чернігівщині» в Чернігові учасники Революції Гідності разом із співробітниками Північно-Східного міжрегіонального відділу Українського інституту національної пам’яті.

«20 лютого 2014 року в столиці України загинула найбільша кількість євромайданівців — 48. Їх разом з іншими 54 загиблими та смертельно пораненими учасниками мирних протестів упродовж зими 2013–2014 років і п’ятьма активістами Майдану, які загинули навесні 2014 року, відстоюючи демократичні цінності та територіальну цілісність України, назвали Героями Небесної Сотні. Серед 107-ми загиблих Героїв були і три уродженця Чернігівщини: Василь ПРОХОРСЬКИЙ (4 травня 1980 — 18 лютого 2014) з с. Щуча Гребля Бахмаччини; Андрій МОВЧАН (17 січня 1980 — 20 лютого 2014) з с. Великі Осняки Ріпкинщини; Віктор ОРЛЕНКО (8 березня 1961 – 3 червня 2015) з с. Талаліївка Ніжинщини, якого було дуже тяжко поранено в голову 18 лютого 2014 року. Пам’ятаємо їх жертовність і відвагу!», — наголосив Сергій Бутко, ведучий круглого столу, представник Українського інституту національної пам’яті в Чернігівській області.

Учасники заходу хвилиною мовчання вшанували пам’ять Героїв Небесної Сотні, які віддали своє життя в боротьбі за гідне та вільне життя.

За пропозицією Сергія Бутка присутні поділилися своїми найбільшими враженнями під час Революції Гідності.

«Певно, одне із найяскравіших вражень — Красна площа в Чернігові, яка голосує за знесення пам’ятника Лєніну. Тоді мене вмовляли навіть у штабі національного спротиву не виступати з такою пропозицією, бо, мовляв, назавтра депутати облради не проголосують за зміну голови облради. Я ж навпаки — переконував, що їхатимуть на сесію і побачать, що ідол впав, то й проголосують за будь-кого. Так і сталось. А на площі, я, як голова «Просвіти», взяв відповідальність на себе за наслідки знесення. І потім мені дзвонять: «Ти де? Тут уже Лєніна валять!». І того вечора він упав», — згадав Василь Чепурний, рухівець, борець за незалежність України в XX столітті, активний учасник Помаранчевої революції 2004 року, Революції Гідності 2013-2014 років, журналіст.

«Завжди згадую переляк від згадки про Майдан на болотах [авт.— російська федерація], їх нерозуміння і несприйняття. Бо вони раби, а наш Майдан — це якраз спротив тому, коли нас намагалися перетворити на рабів, таких, як вони. І тому й зараз перед очима оті хлопці на Інститутській, вранці 20 лютого. Під градом куль, з картонними щитами і бутафорним захистом. Хлопці падають один за одним від куль снайперів, а ніхто не думає тікати. Бо вони не куплені, не привезені, не зомбовані. Вони за волю і свободу. І задля цього варті покласти життя. Хіба це можливо усвідомити болотним, які можуть воювати лише за унітази, холодильники та кредити?», — поділився враженням Сергій Горобець, кандидат історичних наук, співробітник Українського інституту національної пам’яті.

«Після жахливого розстрілу протестувальників на Майдані в Києві, стількох жертв, страждань, після перемоги Революції Гідності в 20-х числах лютого 2014-го — розчарування. Ми були виснажені, страшно втомилися, вже сил не було, але замість реальної зміни влади в Чернігові, її очищення, сталася одна імітація, боротьба за владу тощо. Ми прийшли в міську раду з пропозиціями очищення топонімічного простору обласного центру від колоніальної спадщини, а там нікому нічого не треба… Все не на часі… Крім думок про збереження власних посад…», — так описав свої емоції, що й досі не дають спокою, Сергій Соломаха, рухівець, борець за незалежність України в XX столітті, активний учасник Помаранчевої революції, Революції Гідності, громадський діяч.

«Відсутність реального результату Революції Гідності на місцевому рівні. Згадую, що в 20-х числах лютого 2014-го після перемоги ми великою делегацією пішли до Чернігівського міського голови Олександра Соколова і вимагали від цього регіонала, щоб він залишив посаду. Він на все погодився, був дуже переляканий, клятвено пообіцяв написати заяву на звільнення, попросив два тижні для передачі справ. І нічого не зробив…», — поділилася своїм болючим враженням Світлана Жимолостнова, волонтерка, учасниця Революції Гідності.

«Мене й досі непокоїть, що ми, активісти Чернігівського Євромайдану тоді дуже повільно самоорганізовувалися, довгий час було чимало дрібніших об’єднань, які не могли скоординувати свою діяльність. Адже це аксіома — разом ми сила! Також заважала певна конкуренція політичних партій, що теж не сприяло досягненню результату у боротьбі зі злочинним режимом Януковича… Може і жертв було б менше…», — висловив свою думку Сергій Черняков, рухівець, борець за незалежність України в XX столітті, активний учасник Помаранчевої революції, Революції Гідності, вчений секретар Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній».

Учасники круглого столу звернулися до чернігівської міської влади з закликом прискорити деколонізацію топонімічного та меморіального простору обласного центру. Це важливий напрям ідеологічного фронту війни з російським імперіалізмом: подолання антиукраїнського впливу російських цивілізаційних міфів, російської імперської та радянської тоталітарної спадщини. Цього вимагають як перші жертви сучасної російсько-української війни — Герої Небесної Сотні, так і всі загиблі борці за незалежність, демократію та свободу України! Діяти треба рішуче та без зволікань! Це на часі!

 

Захід завершився на приємній, оптимістичній ноті: подяку Чернігівської обласної ради Сергію Соломасі за багаторічну сумлінну працю, активну громадську діяльність, вагомий внесок у розбудову Української державності та з нагоди Дня Соборності України вручив Сергій Бутко, співробітник Українського інституту національної пам’яті.

 

Олександр Майшев,

член Національної спілки журналістів України

 

Останні новини Чернігівщини

Чернігівські поліцейські розслідують кримінальне провадження за фактом браконьєрського вилову риби під час нересту 08:52

26 квітня в Менській громаді співробітники водної поліції разом з рибоохоронним патрулем виявили рибалку, який поблизу села Миколаївка ловив рибу забороненими знаряддями – зяберними сітками.

Донька найстаршої матері України Валентини Підвербної проживає в новій родині: що відомо про опікунку 08:45

Донька найстаршої матері України Валентини Підвербної Анна вже декілька тижнів проживає в новій родині у Чернігові. Тимчасову опіку над дитиною взяла давня знайома родини Підвербних 50-річна Олена.

Кінологи ДСНС відшукали двох зниклих дітей 08:31

26 квітня вночі до рятувальників надійшло повідомлення від Чернігівського районного управління поліції про зникнення двох малолітніх дітей, мешканців с. Локнисте Чернігівського району.

29 квітня: цей день в Україні і світі

29 квітня: цей день в Україні і світі 08:28

ДЕНЬ 796 РОСІЙСЬКА Агресія - DAY 796 RUSSIAN AGRESSION