Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 13:30:34

Прилуцька влада — громаді: у деталях

03.06.2016   14:16

Кожного прилучанина, якому не байдужа доля рідного міста, цікавить, які наразі перспективи розвитку мають рідні Прилуки, як витрачаються кошти, що надходять до місцевого бюджетного кошика, на яку підтримку з боку влади може розраховувати пересічний мешканець.

На тлі зубожіння народу, відсутності чіткого розуміння загального вектора розвитку держави, війни на сході країни важко звітувати про зроблене, проте місто живе, долає перешкоди, часом доволі абсурдні, бо в українському повітрі, а значить, і прилуцькому, витає дух безкінечних виборів. Місто вперто шукає власну, прийнятну лише для нього модель розвитку, яка б поєднувала європейський досвід та українські реалії. За останні півроку Прилуки продовжували змінюватися, змінюючи при цьому владу й громаду.

Спершу про громаду. Прилучани все глибше усвідомлюють значення поняття «громадянське суспільство», відповідаючи йому за змістом і дієво. Містяни не дають спокою владі через ремонт доріг, прибудинкових територій, пошкоджених дахів; вони справедливо реагують на негативну ситуацію, що склалася навколо собак-безхатьків, підказують, як упорядкувати занедбані території, а в деяких мікрорайонах від порад переходять до рішучих самостійних дій, бо зроблене своїми руками бережеться й цінується по-справжньому.

Проте дехто з наших городян (хоча в це не хочеться вірити) продовжує випробовувати на вуличних ліхтарях і гранітних кулях свою силу, а площі, починаючи від Мономаха й до Театральної, кожного ранку демонструють рівень колосальної популярності серед містян соняшникового насіння й пива вітчизняних виробників. З огляду на історичну й культурну цінність, з огляду на вдячність прилучан своєму щедрому землякові… А це наше місто, наші Прилуки... особливі!..

Тепер про владу. Вона вже не може залишатися такою, як була раніше. Громада стала іншою, її представники - депутати – теж по-іншому вибудовують роботу в міській раді. Часом одноголосно, часом усупереч ухвалюються рішення, покликані змінити наше життя. На краще.

Коротко про результати спільних зусиль, про успіхи й невдачі, про наміри й сподівання.

Економіка міста

За останні півроку Прилуки, утверджуючи статус міста, яке розвивається попри складну економічну ситуацію в державі, мають наступні показники:

налагоджено співпрацю із суб’єктами підприємницької діяльності, керівниками підприємств щодо напрямів покращання співпраці представників бізнесу з органами місцевого самоврядування задля удосконалення розвитку територіальної громади; для цього був проведений круглий стіл за участі посадовців та представників малого й середнього бізнесу;

організовано та проведено 9 семінарів-тренінгів з актуальних питань ведення бізнесу, формування тарифної політики, податкового законодавства, проходження дозвільних процедур;

забезпечено функціонування та розширення діяльності Центру підтримки підприємництва;

здійснюється систематичний моніторинг економічної діяльності підприємств основного кола звітності: відповідно до Програми економічного й соціального розвитку міста на 2016 рік індекс виробництва промислової продукції за результатами І кварталу 2016 року склав 130,6% при запланованому річному показнику 89,9% (у Чернігівській області – 114,3%, в Україні – 103,7%).

Аналіз показників роботи основних промислових підприємств міста демонструє наступну ситуацію: протягом І кварталу 2016 року НГВУ «Чернігівнафтогаз» ПАТ «Укрнафта» скоротило обсяги на 13,1%;

обсяги виробництва ПрАТ «А/Т тютюнова компанія «ВАТ-Прилуки» протягом аналогічного періоду становлять 6134,5 млн.шт. цигарок , що на 71,5% більше за минулорічні показники. Підприємство продовжує інвестувати у виробництво значні кошти й залишається серед підприємств-лідерів регіону;

за вказаний період стабільно працювало ТОВ «Прилуцький завод «Білкозин», виготовивши продукції на 47 млн грн., що на 10,1% більше проти минулорічних досягнень;

5654,5 млн.грн. склали обсяги виробництва ДП «Пластмас» ТОВ ТД «Пластмас - Прилуки»;

у березні поточного року відновлено роботу ПАТ Завод «Будмаш», а обсяги його виробництва наразі становлять 276,3 тис. грн..;

зростає потужність підприємства з іноземними інвестиціями «Алітоні», яке за звітний період збільшило обсяги виробництва до 178%;

на такому ж, завжди стабільному рівні працює ПрАТ «Прилуцький хлібзавод» (178%).

Міською радою активізовано створення економічно привабливого для малого та середнього бізнесу клімату: започатковано Різдвяний міні-ярмарок, ярмаркували прилучани та гості міста на свято «Проводи зими», продовжено традицію Миколиного ярмарку; у планах – проведення Свята меду, що дозволить медярам широко представити містянам власну продукцію.

За підтримки міської влади реалізується проект ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду - ІІІ». У рамках цього проекту завершується реконструкція та впровадження енергозберігаючих технологій на будинках за адресами: вул. Вокзальна, 19, вул. Київська, 188, вул. Київська 186, вул. Боброва, 86. Реалізовано проекти з енергозбереження в ЗОШ №6, ДНЗ №4. Ресурсний центр розвитку громади, метою діяльності якого є проведення консультацій щодо створення ОСББ, реалізація державної політики у сфері реформування житлово-комунального господарства міста, також з’явився завдяки участі в проекті ПРООН.

Щодо планів: у рамках проекту передбачено виконання робіт на будинках за адресами: вул. 1Травня, 99, вул. Вокзальна. 40, вул. Соборна, 43, вул. Фабрична, 62.

Відділ економіки міської ради активно долучився до участі в проекті «Розумні міста», просуваючи ідею впровадження електронної картки прилучанина. Ще один, не менш цікавий для громади проект, ініційований міськрадівськими економістами, - упровадження громадського бюджету (за підтримки польської фундації PAUSІ).

Наразі триває спільний між відділами культури, економіки, архітектури та містобудування проект COMUS, мета якого – привернення уваги громади до об’єктів культурної спадщини та створення на їх базі інвестиційно привабливої зони. У центрі уваги проекту – приміщення колишньої ЗОШ №4 – будинок Шкуратова, який може стати для прилучан своєрідною культурною Меккою. Нинішня економічна ситуація в державі змушує кожну гілку влади шукати додаткові джерела для фінансування проектів, украй важливих для територіальної громади, разом з тим, сама громада може долучатися до участі в грандах, аби реалізувати свої найсміливіші громадські ініціативи.

Про наміри економістів міської ради:

у серпні цього року на координаційній раді з розвитку підприємництва порушити питання надання дозволів суб’єктам господарювання на виїзну торгівлю та винести пропозиції для обговорення на виконавчому комітеті міської ради;

відновлення роботи міської комісії з легалізації робочих місць, діяльність якої була припинена в лютому 2014 року;

до 1 вересня 2016 року подати на розгляд громади проект Стратегічного розвитку м. Прилуки до 2021 року;

здійснення моніторингового дослідження щодо потреб прилучан у побутових послугах, що дозволить СПД розширити напрямки бізнесу в місті.

Транспортна інфраструктура міста

У Прилуках існує 18 автобусних маршрутів, на яких здійснює перевезення 32 автобуси загального користування. Послуги з перевезення пасажирів надають 15 приватних перевізників, 80% транспорту, задіяного для перевезень пасажирів, - великої пасажиромісткості.

Відповідно до пропозицій мешканців нашого міста, висловлених під час зустрічей з міським головою, у лютому цього року розроблено та затверджено виконавчим комітетом міської ради нову схему руху міських автобусних маршрутів. Крім постійних, введено додаткові: №3А(вул. Густинська – Залізничний вокзал), №5А (Дослідна – МРЕВ ДАІ), №15А (вул. Берегова – Залізничний вокзал); №20 (273 квартал – Залізничний вокзал). З метою покращання транспортного сполучення між центром міста та вул. Білецького-Носенка планується виконання капітального ремонту твердого покриття дороги на цій ділянці в липні поточного року, що забезпечить безперервний рух автобусу за маршрутом №20, якого вкрай потребують мешканці мікрорайону «Газовий».

Транспортна інфраструктура – це не лише автобуси та дороги, а й комфортні умови для перевізників та пасажирів у вигляді пристосованих автобусних зупинок, відремонтованих заїзних «карманів», установлених позазупинкових графіків руху автобусів тощо. Удосконалюючи цю сферу, міська влада ініціювала встановлення 3 нових автобусних зупинок на вул. Чехова, перехресті вул. Київської та Перемоги, вул. Київській (біля пожежної частини).

З метою ліквідації напруги, що виникла через відсутність державної субвенції на відшкодування коштів перевізникам за здійснення перевезень громадян пільгової категорії, управлінням праці та соціального захисту населення спільно з відділом економіки міської ради було розроблено й затверджено рішенням міської ради міську цільову програму «Фінансування пільг на оплату послуг зв’язку, компенсації за пільговий проїзд окремих категорій громадян та інших пільг з міського бюджету на І півріччя 2016 року», на загальну суму 725 тис.грн. Результатом ухвалення програми є реалізація законних прав наших мешканців на пільговий та безкоштовний проїзд у міському транспорті.

У планах – контроль за діяльністю перевізників та організація перевезень пільгових категорій громадян, облаштування зупинок відповідним знаком «Зупинка автобуса», ремонт зупинок та заїзних «карманів».

У сфері містобудування та архітектури

Упродовж 20 років місто жило із серйозною проблемою – відсутність містобудівної документації. Для її вирішення управлінням архітектури та містобудування міської ради було впроваджено ряд цілеспрямованих та послідовних кроків щодо реалізації завдань державної політики в містобудівній сфері. Серед них – розробка Генерального плану міста та детальних планів територій і зон, поновлення в дії наявної містобудівної документації відповідно до рішення Міністерства регіонального розвитку про актуалізацію в перехідний період старих Генеральних планів українських міст через процедуру прийняття сесією рішення про використання наявної містобудівної документації.Так, у грудні 2015 року було поновлено дію Генерального плану 1969 року як безстрокового. Це дозволило в найкоротший термін розблокувати роботи щодо розробки технічної документації із землеустрою та землевпорядкування ділянок і об’єктів, сформованих раніше. Містяни отримали можливість вирішувати питання реєстрації майнових прав, проведення реконструкцій, оформлення субсидій, спадщини, купівлі та продажу. За останні 6 місяців на розгляд міської ради надійшло більше 500 звернень від мешканців щодо можливості впорядкувати свої майнові права, а до міської казни це додало понад 2,5 млн.грн.

Поновлення в дії старого Генерального плану дозволило розробляти проекти детальних планувань, а значить, – позитивно вирішувати питання надання земельних ділянок під забудову учасникам АТО. На сьогодні вже визначено масиви під відповідну забудову – це провул. Валентика, вул. Перемоги – вул. Гвардійська та масив, прилеглий до вул. Густинської. Орієнтовна площа відведених територій складає 15 га землі в межах міста.

Наразі проводиться робота з укладання угоди та передачі відповідної вихідної документації інституту-проектувальнику містобудівної документації. Ухваливши відповідні рішення про коригування та внесення змін за цільовим призначенням щодо використання земельних ділянок (нагадаємо: землі біля недобудованої райлікарні та АЗС, які плануються під забудови для учасників АТО, за новим Генеральним планом мали бути використані під молодіжний парк), міська рада тільки тепер отримала можливість завершувати роботи з розробки та затвердження нового Генплану, історико-архітектурного опорного плану та схеми зонування міста Прилуки.

Ще одна цікава для прилучан деталь, яка істотно впливала на долю нового містобудівного документа, - в історико-архітектурному опорному плані зареєстровано об’єкт археологічної спадщини – Середньовічне (стародавнє) місто Прилуки. Це, з одного боку, є приводом для гордості прилучан, але з іншого, при неврегульованому законодавстві, значно ускладнює містобудівні процеси для пересічних громадян, адже будь-які будівельні та землевпорядні роботи повинні проходити під наглядом обласних археологів і за чималі кошти. Завдяки клопотанням міської ради та численним перемовинам з департаментом культури й туризму, національностей і релігій Чернігівської ОДА відповідними наказами було змінено статус території щойно виявленого об’єкта археологічної спадщини – Середньовічне (стародавнє) м. Прилуки – на дві зони охорони археологічного культурного шару, що забезпечує полегшений режим як для погоджень, так і оплати при оформленні проектів відведень та будівництва. Відповідні планові матеріали відкориговані та передані інституту-розробнику істерико-архітектурного опорного плану для внесення змін згідно з ухваленими рішеннями.

Нинішньою владою створено передумови в найближчий час активізувати роботу з будівництва об’їзної дороги, облаштування потужної зони відпочинку на чотирьох ділянках у межах пройми річки Удай, реалізації намірів щодо реконструкції та розвитку історичних зон та історико-культурної спадщини в межах історичного ареалу.

Міською радою ініційовано консультації та заходи з відповідними підрозділами Міністерства оборони щодо вирішення питання передачі земель цього відомства в межах військового містечка в комунальну власність міської ради.

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини