Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 25 квітня, 21:03:20

Громадські консультації – для об’єднаних громад

15.04.2016   09:07Агенцiя

На Чернігівщині три об’єднані громади – Кіптівська, Деснянська та Вертіївська – стали учасниками проекту «Без мешканців не вдасться.

Громадські консультації як стандарт функціонування об’єднаних громад». Проект, до участі в якому запрошено 10 нових об’єднаних громад з трьох регіонів України, реалізується Фундацією польсько-української співпраці ПАУСІ та фондом «Школа лідерів» (Польща).

Упродовж півроку представники влади і громадськості контактуватимутьіз польськими експертами та українськими консультантами, щоб розробити і затвердити положення про громадські консультації, а також активно співпрацювати із представниками громад, залучаючи їх до ухвалення рішень на місцевому рівні.

Під час першого семінару, що відбувся минулого тижня у Києві, посадовці й активісти об’єднаних громад (окрім Чернігівщини, ще з Полтавщини і Черкащини) мали змогу поспілкуватися із представниками польського місцевого самоуправління Адамом Гжегжулкою (мерія Варшави), Пшемиславом Майором (муніципалітет Беруня) та представниками неурядових організацій МаєюМаньковською і Магдаленою Тхужніцкою.

На переконання європейських експертів, громадські консультації дозволяють краще вивчити суспільні потреби, уникати конфліктів у процесі реалізації окремих ініціатив, а також формують позитивний імідж та атмосферу довіри до діяльності органів місцевого самоуправління. Крім того, забезпечують прозорість органів влади і відповідальність з боку мешканців. Приміром, у Польщі громадські консультації у різних формах (громадські слухання, онлайн-опитування, анкетування) проводяться від столиці до маленьких гмін (громад).

Думкою мешканців органи влади цікавляться, починаючи від ухвалення окремих документів, що стосуються життєдіяльності громади, до практичних кроків діяльності – будівництва парків, цільового використання окремих територій.

Ігор Мороз, голова Вертіївської об’єднаної громади
Я очолюю громаду поки що чотири місяці, багато вчуся, але вже зараз зрозуміло, будь-які рішення повинні прийматися з урахуванням думки громади. І цей проект дозволяє ознайомитися із польським досвідом та пристосувати його до українських реалій.

Ірина Дубик, начальник відділу культури Кіптівської об’єднаної громади
Ми належимо в Україні до першопрохідців у справі формування об’єднаних громад. Цей процес трохи нагадує темну кімнату, де напомацки знаходиш добре відомі речі. Для нас дуже важливим є спілкування з колегами, адже всі ми робимо одну справу, і вивчення кращого закордонного досвіду. Тим паче, що Польща продемонструвала успішне реформування місцевого самоуправління. Проект «Без мешканців не вдасться» створює умови для підвищення активності наших громадян, формування реального, а не формального впливу на прийняття рішень у новостворених об’єднаних громадах.

Тетяна Прокопенко, заступник голови Деснянської селищної ради
У нашій громаді є достатньо багато активних мешканців. На початковому етапі розвитку об’єднаних громад важливо для активістів і представників влади навчитися взаємно довіряти один одному, постійно вести діалог і бути партнерами, а не опонентами. Влада тільки тоді має позитивний імідж, коли працює відкрито та цікавиться думкою громадян, реально враховує їхні пропозиції та побажання.

Останні новини Чернігівщини

Ходити з молотком та арматурою: у Чернігові затримали блогера, який у своїх відео розповідав, як чинити опір ТЦК 15:38

У Чернігові затримали місцевого блогера з ніком "Звичайний хлопець". Чоловік на власному YouTube-каналі розповідав, як чинити опір співробітникам ТЦК за допомогою молотка, заточеної монети, піску, бензину, арматури та іншими способами.

На Прилуччині поліцейські затримали торгівця наркотиками 15:28

Співробітники Прилуцького райвідділу поліції задокументували низку фактів збуту наркотичних засобів, вчинених 42-річним мешканцем Парафіївської громади. Роздрібного наркодилера затримано до ізолятора тимчасового тримання.

Подальшу долю Сновської гімназії обговорювали під час розширеної виїзної наради 15:23

Минулого тижня голова обласної ради Олена Дмитренко відвідала Сновську громаду у зв’язку із тим, що постало питання доцільності функціонування комунального закладу «Сновська гімназія» Чернігівської обласної ради в контексті оптимізації мережі закладів освіти інституційного догляду та виховання дітей

Представниці Чернігівської міської ради взяли участь у тренінгу, на якому представлена друга частина Навчальної програми для розвитку спроможності цільових муніципалітетів 15:20

16-17 квітня 2024 року Асоціація міст України провела у Києві дводенний тренінг для представників муніципалітетів України. Спеціалістки відділу міжнародних відносин та інвестицій і управління економічного розвитку міста Чернігівської міської ради взяли участь у тренінгу, на якому була представлена друга частина Навчальної програми для розвитку спроможності цільових муніципалітетів, яку розробила Асоціація міст України.

У Чернігові поліцейські затримали двох посадовців державної установи, які налагодили корупційну схему отримання хабарів з підприємців 15:15

Поліцейські слідчого управління поліції Чернігівщини спільно з оперативниками обласного Управління стратегічних розслідувань затримали «на гарячому» начальника та інспектора одного з відділів державної установи з питань праці, які підозрюються в отриманні хабаря від директора місцевого підприємства.