Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 13:11:52

Виконком схвалив цільову соціальну програму протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу на 2016-2018 роки у місті Чернігові

19.03.2016   08:57

У Чернігові 17 березня відбулось засідання виконавчого комітету міської ради. Загалом на розгляд виконкому виносилось 42 питання, всі вони розглянуті та прийняті.

Серед розглянутих питань: цільова соціальна програма протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу; транспортне забезпечення населення міста; надання матеріальної допомоги; затвердження списків громадян, поставлених на квартирний облік, виділення житла підприємствам, громадянам міста, видача ордерів; порядок загальної міської електронної реєстрації дітей до дошкільних навчальних закладів; Програма розвитку міжнародних відносин міста Чернігова та сприяння залученню інвестицій, Програма поліпшення екологічного стану міста, Програма відновлення дитячих ігрових та спортивних майданчиків, затвердження Статутів комунальних підприємств «АТП – 2528» та «Зеленбуд»; проект Програми підтримки учасників антитерористичної операції та членів їх сімей – мешканців м. Чернігова та інші питання життєдіяльності міста Чернігова.

Про основні напрямки програми протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу на 2016-2018 роки у місті Чернігові розповіла заступник начальника управління охорони здоров'я міської ради Ольга Малець.

За словами О. Малець, питання протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу є одним із пріоритетних напрямів регіональної політики у сфері охорони здоров’я і соціального розвитку. На сьогодні епідемічна ситуація характеризується високим рівнем поширення ВІЛ-інфекції серед представників різних груп населення, насамперед, осіб, які належать до групи підвищеного ризику щодо інфікування ВІЛ, переважним ураженням осіб працездатного віку, нерівномірним поширенням та зміною основного шляху передачі ВІЛ з парентерального на статевий. Епідемія ВІЛ-інфекції є чинником негативного впливу на працездатне населення та призводить до негативних соціально-економічних наслідків. У зв’язку з тим, що переважна більшість ВIЛ-інфікованих є особами працездатного та репродуктивного віку, епідемія негативно впливає на соціально-економічний розвиток країни та створює загрозу національній безпеці.

Світовий досвід свідчить, що поширення ВIЛ-інфекції/СНIДу призводить до зменшення тривалості життя, зростання потреби в медичних послугах, загострення проблем бідності, соціальної нерівності та сирітства, подолання яких потребує постійного збільшення видатків.

Як повіломила заступник начальника управління охорони здоров'я, епідемічна ситуація із захворюваністю на ВІЛ/СНІД у місті Чернігові залишається складною. За всі роки спостереження виявлено 2577 ВІЛ-інфікованих осіб. На диспансерному обліку перебувають 1356 ВІЛ-інфікованих осіб, показник поширеності - 467,8 на 10 тис.населення (по області –302,6, Україна 2013 рік – 308,4 на 100 тис. населення). У 145 осіб хвороба досягла кінцевої стадії – СНІДу, поширеність 83,0 на 100 тис. населення (по області - 61,4, Україна 2013 рік – 64,1). Із числа ВІЛ-інфікованих за всі роки спостереження померло 559 осіб.

Водночас, у результаті виконання Загальнодержавної програми забезпечення профілактики ВІЛ-інфекції, лікування, догляду та підтримки ВІЛ-інфікованих та хворих на СНІД на 2009-2013 років спостерігається тенденція до стабілізації епідемічної ситуації, зокрема, знизився показник темпів приросту нових випадків ВІЛ-інфекції (з 18% у 2006 році до 1% в 2014 році), зменшилася кількість випадків захворювання на ВІЛ-інфекцію у віковій групі від 15 до 30 років з 28% у 2012 році до 23% у 2014 році, знизився показник частоти передачі ВІЛ від матері до дитини.

Незважаючи на позитивні зрушення, кількість зареєстрованих випадків ВІЛ-інфекції щороку збільшується, при цьому рівень доступу до послуг з лікування, особливо серед представників груп підвищеного ризику щодо інфікування ВІЛ, є низьким, а отже, рівень смертності від СНІДу залишається високим.

«Метою Цільової соціальної програми протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу на 2016-2018 роки у місті Чернігові є зниження рівня захворюваності і смертності від ВІЛ-інфекції/СНІДу, надання якісних і доступних послуг з профілактики та діагностики ВІЛ-інфекції, насамперед, представникам груп підвищеного ризику щодо інфікування ВІЛ, послуг з лікування, медичної допомоги, догляду і підтримки людей, які живуть з ВІЛ, у рамках реформування системи охорони здоров’я», - зазначила О. Малець.

Загальний орієнтовний обсяг фінансових ресурсів, необхідних для реалізації Програми з міського бюджету складає 514470 грн, у т.ч. за роками:

2016 рік – 170490 грн.

2017 рік – 171490 грн.

2018 рік – 172490 грн.

Виконання Програми дасть змогу:

- значно зменшити кількість нових випадків інфікування ВІЛ серед населення з поступовим унеможливленням інфікування;

- зменшити ризик інфікування ВІЛ медичних працівників під час надання медичної допомоги пацієнтам (не допускати випадків інфікування ВІЛ медичними працівниками);

- зменшити кількість нових випадків інфікування ВІЛ серед представників груп підвищеного ризику;

- зменшити до 1 відсотка кількість випадків інфікування внаслідок передачі ВІЛ-інфекції від матері до дитини;

- забезпечити доступ представників груп підвищеного ризику щодо інфікування ВІЛ до участі у профілактичних програмах;

- охопити 100 відсотків учнів та студентів під час виконання програм профілактики ВІЛ-інфекції/СНІДу та формування здорового способу життя;

- забезпечити людей, які живуть з ВІЛ та перебувають під медичним наглядом у закладах охорони здоров’я, медичною допомогою та соціальними послугами з догляду та підтримки;

- зменшити смертність від туберкульозу серед хворих з поєднаною інфекцією ВІЛ/туберкульоз;

- сформувати у населення толерантне ставлення до людей, які живуть з ВІЛ, та представників груп підвищеного ризику щодо інфікування ВІЛ і знизити рівень їх дискримінації.

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини