Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 23:26:14

Чи буде на Чернігівщині реалізовано пілотний проект по реформуванню місцевого самоврядування?

20.03.2014   15:54

20 березня відбулося засідання Консультативно-дорадчої ради з питань місцевого самоврядування при голові обласної ради на тему: «Актуальні питання реформи місцевого самоврядування, як важливий елемент зближення України та Європейського Союзу».

Засідання провів голова обласної ради Микола Звєрєв. Участь у заході також взяли перший заступник голови обласної ради Олександр Кодола, заступник голови обласної ради Валентин Мельничук, директор Інституту трансформації суспільства Олег Соскін (м. Київ), керівники асоціацій органів місцевого самоврядування Чернігівщини, міські та селищні голови, а також секретарі окремих міських і селищних рад, в яких голови громад припинили свої повноваження і на сьогодні не обрані.

Звертаючись до учасників зібрання, голова обласної ради акцентував увагу присутніх на тому, що обговорення питання реформи місцевого самоврядування відбувається напередодні підписання політичної частини угоди з Європейським Союзом про Асоціацію. Отже, європейське майбутнє для України набирає все більш реальних перспектив. Але для того, щоб відчути справжні переваги від європейської інтеграції, слід багато попрацювати. Насамперед, повністю змінити всю систему місцевого самоврядування, децентралізувати державу та повернути фінанси безпосередньо на місця.

- Без цих кроків ми не станемо повноправною частиною європейського співтовариства, - сказав Микола Звєрєв. За його словами, зараз настав справжній історичний момент, щоб здійснити усі необхідні реформи. І для цього не варто «винаходити велосипед». Успішні моделі місцевого самоврядування вже понад десятиліття працюють у сусідніх з Україною європейських державах. Зокрема, в Польщі, де публічну владу реформовано ще в дев’яностих роках минулого століття.

Голова обласної ради поінформував членів Консультативно-дорадчої ради про перші кроки, до яких вдається влада у напрямку реформування місцевого самоврядування. Зокрема, минулого тижня Віце-прем'єр-міністр - Міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Володимир Гройсман провів робочу зустріч з головами обласних рад. На цій нараді було презентовано проект Концепції реформи місцевого самоврядування та проекти Законів України “Про співробітництво територіальних громад” та “Про право територіальних громад на об'єднання”.

Як поінформував Микола Звєрєв, під час наради Чернігівщина заявила про готовність стати пілотним регіоном по впровадженню європейських стандартів місцевого самоврядування, в тому числі - запозичувати досвід сусідів-поляків. Ініціативу очільника публічної влади Чернігівщини щодо цих намірів підтримано у Мінрегіонбуді України, де була створена спеціальна робоча група з питань реформування місцевого самоврядування в Україні, до складу якої було включено і голову обласної ради.

З презентацією можливих сценаріїв децентралізації системи влади в Україні виступив директор Інституту трансформації суспільства, професор Національної академії управління Олег Соскін. Він охарактеризував існуючу систему вертикалі влади в Україні наскрізь прогнилою та неефективною.
– Це система тотальної корупції, - заявив науковець. За його словами,

зовнішній борг України сьогодні складає майже 80 млрд. доларів. Ситуація переддефолдна, яка, до того ж, поглиблюється умовами агресії з боку Російської Федерації. Європа готова допомагати нам, але лише при тій умові, якщо ми самі бажатимемо змін. Серед рекомендацій Олега Соскіна - ліквідація районних державних адміністрацій, значне скорочення повноважень ОДА, формування виконкомів при органах місцевого самоврядування, ліквідація Держказначейства, створення комунальних банків та муніципальної міліції тощо.

– Я переконаний, що Уряд вже найближчим часом передасть на розгляд Верховній Раді України пакет необхідних реформ. І цілком можливо, що однією з областей, де буде реалізовуватись пілотний проект по реформуванню місцевого самоврядування, буде саме Чернігівщина, - заявив директор Інституту трансформації суспільства.

Учасники засідання Консультативно-дорадчої ради з питань місцевого самоврядування при голові обласної ради взяли активну участь у дискусії, яка розгорілася по закінченню виступу Олега Соскіна. Деякі озвучені його вислови були підтримані палкими аплодисментами, а деякі - сприйняті з певною мірою скептицизму. Позаяк, байдужих у залі засідання президії обласної ради, де відбувалося зібрання, просто не виявилося. Більшість із виступаючих керівників територіальних громад підтримали ідею реформування місцевого самоврядування та зголосилися бути включеними до робочої групи щодо напрацювання необхідних пропозицій.

На завершення засідання, голова обласної ради Микола Звєрєв вручив окремим із керівників територіальних громад краю за активний особистий внесок у розвиток місцевого самоврядування почесні грамоти та відзнаки обласної ради. Він також щиро подякував членам Консультативно-дорадчої ради з питань місцевого самоврядування за участь у заході та активне бажання долучитися до процесу реформ. Керівник висловив упевненість, що спільними зусиллями в області і державі буде децентралізовано владу та створено справжню європейську модель місцевого самоврядування, яка дозволить усім громадянам України відчути себе господарями своєї землі та країни.
 

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини