Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 27 квітня, 10:27:22

Затверджено обласний бюджет Чернігівської області на 2024 рік

15.12.2023   10:05Агенцiя

Відповідне розпорядження підписав начальник Чернігівської ОВА В’ячеслав Чаус. Нагадаємо, відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 11.03.2022 № 252 «Деякі питання формування і виконання місцевих бюджетів у період воєнного стану» обласні бюджети затверджують обласні військові адміністрації.

Загальний розмір доходів обласного бюджету, з урахуванням міжбюджетних трансфертів, визначений на 2024 рік у сумі 1 мільярд 979,5 мільйона гривень. Це на 588,9 мільйона гривень (22,9%) менше, ніж було затверджено у бюджеті на поточний рік.

Таке скорочення відбулося через зменшення власних доходів обласного бюджету та відсутність у 2024 році субвенції з держбюджету на ремонт доріг. Зокрема, всі надходження з державного дорожнього фонду держава наступного року спрямовує на  потреби безпеки та оборони. Так само на посилення обороноздатності держави будуть скеровані і всі надходження від податку на доходи фізичних осіб, утриманого з виплат військовослужбовцям.

    «Левова частина (93%) запланованих видатків – це захищені статті, переважно заробітна плата та оплата енергоносіїв. Решта піде на підтримку сил безпеки та оборони, військових частин, будівництво фортифікаційних споруд тощо. Передбачили фінансування на деякі програми, які стосуються нагального, але і тут витрати мінімізували», — прокоментував В’ячеслав Чаус.

    «Ми пам’ятаємо, що в країні війна. Тому зараз переконливе «ні» зайвим витратам. Лише на захищене та підсилення обороноздатності! Це черговий виклик. І ми маємо з цим впоратися! Працюємо на Перемогу!» — наголосив начальник ОВА.

Пріоритетами під час розподілу вільних залишків коштів станом на 1 січня 2024 року також будуть питання підтримки Сил безпеки та оборони України, будівництво фортифікаційних споруд та інші оборонні напрями.

За сферами найбільші видатки обласного бюджету розподілятимуться таким чином: на освіту – 976,5 мільйона гривень, на соціальний захист та соціальне забезпечення – 419,7 мільйона гривень, на культуру i мистецтво – 204,7 мільйона гривень, на охорону здоров`я – 165,3 мільйона гривень, на фізичну культуру i спорт – 78,4 мільйона гривень тощо.

Також нагадаємо, що відповідно до Закону України «Про Державний бюджет України на 2024 рік» наступного року зростає мінімальна заробітна плата: з 1 січня її розмір складатиме 7100 гривень на місяць, а з 1 квітня — 8000 гривень. Заплановане і підвищення посадового окладу працівника І тарифного розряду Єдиної тарифної сітки з 1 січня до 3 195 грн і з 1 квітня 2024 року — до 3 600 грн (нині його розмір складає 2 893 гривні).

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської обласної військової адміністрації
 

Останні новини Чернігівщини

Що роблять громади області з тисячами тонн відходів від руйнувань через війну 15:41

На сьогодні у Чернігівській області обліковується 16,7 тисячі тонн відходів від руйнувань, що утворилися внаслідок пошкодження будівель та споруд під час бойових дій, терористичних актів, диверсій, а також під час робіт з ліквідації їх наслідків.

Для рятувальників з Чернігова запустили безкоштовний онлайн-курс англійської мови 15:29

Мережа освітньо-культурних просторів Гончаренко центр запускає безкоштовні онлайн-курси англійської мови для працівників ДСНС Чернігівщини.

Допомагаємо переселенцям та ветеранам війни знайти роботу 15:25

Соціальні мережі та медіа, дистанційне навчання, онлайн-зустрічі, електронний документообіг – цифровізація сьогодні має вплив на кожну сферу нашого життя, але і живе спілкування та очний обмін думками, ідеями, інформацією теж не втрачає своєї актуальності.

Напад на журналістів телеканалу “Дитинець”: рік марного розслідування 09:56

Минуло більше року від резонансного для Чернігова порушення прав журналістів на професійну діяльність.

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею 09:43

У Чернігові розширюють тролейбусну мережу. Додається новий маршрут, який з'єднає мікрорайон Шерстянка, де до цього ніколи не курсував електричний громадський транспорт, через Подусівку та центр міста, з Бобровицею.