Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 11:10:51

Проєкт міського бюджету Чернігова на 2020 рік: основні цифри та тенденції

22.11.2019   08:08Агенцiя

Проєкт узгоджений з Законом України «Про державний бюджет на 2020 рік», прийнятим 14 листопада.

Як доповіла керівник фінансового управління міської ради Олена Лисенко, доходи міського бюджету передбачаються в сумі 2 млрд 686 млн гривень, у тому числі доходи загального фонду міського бюджету – 2 млрд 598 млн грн та доходи спеціального фонду міського бюджету – 88 млн грн, у тому числі бюджету розвитку 14, 5 млн гривень.

У дохідній частині враховані міжбюджетні трансферти у сумі 427 млн грн: зокрема, освітня субвенція у сумі 370 мільйонів гривень і медична субвенція 57 мільйонів. Причому медична субвенція місту доведена тільки на І квартал, тому що очікується, що з 1 квітня 2020 року вторинна ланка медичних закладів вже буде фінансуватися безпосередньо з міністерства охорони здоров’я (гроші мають піти за пацієнтом).

Принагідно було зазначено, що транзитна субвенція, яка минулого року через міський бюджет скеровувалася на соціальні виплати, у 2020 році до нього не направлятиметься, а йтиме через обласне управління соцзахисту. Це відобразилося в тому, що загальні обсяги бюджету міста цього і наступного років відрізняються майже на мільярд. Як відомо, у 2019 році дохідна частина міського бюджету міста Чернігова дорівнює 3 млрд 450 млн грн.  Проте, у 2020 місто, як і раніше, утримуватиме за свій рахунок Новозаводський та Деснянський центри соціального захисту населення. 

Левова частка доходів міського бюджету (понад 60%), як і раніше, очікується від податку на доходи фізичних осіб (ПДФО). Оскільки підвищуватимуться мінімальні заробітні плати, в проекті бюджету закладене очікуване збільшення надходжень від ПДФО на 12%.

Як ми вже повідомляли раніше, плюс до підвищення мінімальної заробітної плати на державному рівні в Чернігові прийняте рішення підняти мінімальні нараховані заробітні плати найбільш низькооплачуваним працівникам усіх структур міста (це няні та молоді вихователі  в дитячих садочках, технічні працівники шкіл та медичних закладів, прибиральники ЖЕКів тощо) до 5 тис. 500 грн.

Як зауважив чернігівський міський голова, місто направляє на цей соціальний крок загалом 65 мільйонів – ту суму, яку може собі дозволити витратити з бюджету на підняття цієї планки в 2020 році. Одночасно міська влада сподівається, що приклад комунальної сфери наслідує й бізнес, піднявши офіційні заробітні плати як мінімум до такого ж рівня.

На жаль, навіть при врахуванні планового збільшення мінімального рівня заробітних плат Чернігів як місто, у якому через історичні та геополітичні причини зараз нема великої промисловості, по надходженню ПДФО програє майже всім українським обласним центрам. Через це, а також низку інших причин, міський бюджет-2020 є «бюджетом виживання», а фінансовий рік обіцяє бути складним.

- Якщо ми будемо мати менший бюджет розвитку тривалий час, ми програємо навіть у внутрішній конкуренції серед обласних центрів України. А це означає, що молодь дедалі більше перестає бачити перспективу, виїжджає, місто буде старішати і т. д. Тому в мене прохання із розумінням підійти до цих питань. Хоч це і важко, але ми намагаємося все-таки трохи більше коштів спрямувати на покращення інфраструктури, щоб якимось чином збалансувати це і щоби привабливість нашого міста не програвала іншим містам України, - прокоментував це Владислав Атрошенко. - Тут важко знайти баланс. Якщо ми залишимо тільки видатки на освіту і медицину, то нам років через 5-10 не буде вже кого лікувати, виховувати і навчати.

Наступного року місто матиме менші можливості, навіть при деякому нібито зростанні доходів в абсолютних цифрах. Оскільки, як і кожного року, ще більше зростуть видатки на «захищені статті». У порівнянні з нинішнім роком – на 133 мільйони, - прокоментував міський голова. Але, попри це, у межах можливостей передбачені кошти на виконання всіх міських програм.

Видаткова частина бюджету планується в обсязі майже 2,7 млрд грн. Зокрема, в загальному обсязі видатків найбільшу частину займає галузь освіти – 41,7%, охорони здоров’я – 9,9%, житлово-комунальне господарство – 13%, утримання дорожньо-транспортного господарства – 14%. Галузі освіти й охорони здоров’я, як і в поточному році, частково будуть утримуватися також за рахунок субвенції з держбюджету.

43% загального обсягу видатків – це заробітна плата чернігівців у всіх галузях. Причому підвищення зарплат до рівня не нижче 5,5 тис. грн з урахуванням надбавок і доплат стосуватиметься дуже великої кількості людей. Зокрема, з міських "бюджетників" це більше 50% усіх штатних одиниць, понад 6,9 тисяч чоловік.

Як підсумок представлення проекту бюджету-2020 було зазначено, що, на жаль, його можливості наступного року не дозволяють планувати дій, достатніх обсягів дій для досягнення стратегічних цілей розвитку міста. Бюджет є швидше «тактикою виживання». Разом з тим, він збалансований і спрямований на фінансування всіх потреб міста.

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини