Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 07:02:42

Громади Чернігівщини разом із експертами Чернігівського ЦРМС працюють над написанням проектів місцевого розвитку

11.05.2018   14:41Агенцiя

Наприкінці квітня Чернігівський Центр розвитку місцевого самоврядування, створений за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та Мінрегіону, спільно з Департаментом економічного розвитку Чернігівської ОДА, провели семінар «Актуальні питання підготовки проектів до ДФРР та використання коштів субвенції на розвиток інфраструктури об’єднаних територіальних громад».

Підготовка та написання проектів – це відповідальна та серйозна робота, яка вимагає від заявників знань та навичок проектного менеджменту та інших дисциплін.

Представникам об’єднаних територіальних громад часто не вистачає досвіду у заповненні проектних заявок. Саме з метою підвищення якості проектів Володимир Бойко, радник з питань регіонального розвитку Чернігівського ЦРМС на початку травня провів виїзні консультації, під час яких допомагав громадам у оформленні їх проектів.

«Громада може отримати фінансування на розвиток інфраструктури за умови подачі повного пакету документів. Сформулювати, перевірити, правильно прописати мету та завдання, розрахувати яким має бути співфінансування, обговорити внесення змін до плану соціально-економічного розвитку – таким є завдання консультацій», - зазначає експерт.

Плисківська громада може сміливо називати себе спортивною громадою Чернігівщини: футбольні поля (штучні та природні), тренажерний зал, а ще невеличкі готелі та озеро. Тут відпочивають та тренуються і юні і дорослі футболісти не лише з області. Але спортивна сфера – це добре, а громаді потрібно розвивати інші напрямки. Плисківська громада утворилася у жовтні 2017 року, тож тепер вперше готує проекти місцевого розвитку, що можуть реалізовуватися за кошти державної інфраструктурної субвенції. Рада громади запропонувала один проект з капітального ремонту дороги у селі Сиволож, що є наскрізною дорогою для всієї громади (саме по ній здійснюється підвіз дітей до школи) та чотири проекти з вуличного освітлення: по два у селах Плиски та Велика Загорівка. «У четвер, 10 травня доволі ефективно попрацювали на текстами проектів, залишилося узгодити можливий відсоток співфінансування за рахунок власних надходжень», - розповідає Володимир Бойко.

На думку представників Линовицької громади світлі вулиці - це і забезпечення безпеки мешканців, і крок до створення комфортних умов проживання. Тим більше у селах, де ліхтарів взагалі не було. Тому і вирішили розробити проекти по освітленню вулиць. Разом із радником Чернігівського ЦРМС написали три проектні заявки на освітлення вулиці Незалежності (проходить через все селище Линовиця) та ближнього села Стасівщина.

А от Височаська об’єднана територіальна громада вирішила за рахунок інфраструктурної субвенції придбати спецтехніку: автомобіль з гасіння пожеж та ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій для забезпечення діяльності місцевої пожежної охорони, мікроавтобус для надання послуг з перевезення мешканців громади, трактор з навісними пристроями для забезпечення благоустрою території. «Всі три проекти ми обговорили, виправили неточності. Представникам громади залишилося визначити розмір співфінансування, уточнити технічні характеристики, а головне – внести зміни до програми соціально-економічного розвитку Височанської сільської ради», - підкреслив радник.

Як і для інших громад написання проектів місцевого розвитку, що фінансуватимуться за рахунок коштів державної інфраструктурної субвенції, є складним і важливим завданням для Новобасанської громади. А тому допомога фахівців Чернігівського ЦРМС стала у нагоді. «В понеділок, 7 травня в разом із співробітниками виконкому ради громади працювали над їхніми текстами. Всього громада подаватиме три проекти – два спрямовані на капітального ремонт доріг (в Новій Басані та в Новому Бикові), один – закупівля спеціальної техніки для комунального підприємства», - розповів Володимир Бойко.

Зазначимо, що у 2017 році об’єднані територіальні громади Чернігівської області використали кошти інфраструктурної субвенції майже на сто відсотків.

Нагадаємо, що у 2018 році розмір субвенції складає 1,9 млрд грн. Кошти розподіляються між 665 об’єднаними громадами, створеними у 2015—2017 роках. Загалом, розподіл субвенції між місцевими бюджетами залежить від площі території та кількості сільського населення громади і розраховується за відповідною формулою. Ефективне використання субвенції сприяє збільшенню та оновленню основних фондів комунальної власності сільських, селищних, міських рад об’єднаних територіальних громад.

Чернігівський Центр розвитку місцевого самоврядування

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини