Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 14:37:01

Про роботу КП "Новозаводське"

22.05.2014   08:55

Основною метою виробничої діяльності комунального підприємства «Новозаводське» Чернігівської міської ради є надання населенню послуг з утримання, поточного та капітального ремонтів, санітарного прибирання і благоустрою прибудинкової території житлового фонду. Про діяльність КП "Новозаводське" інформував на розширеній міській нараді начальник підприємства Борис Мурач.

Підприємство за 25 років своєї діяльності є на сьогодні одним з найбільших міських житлово-комунальних господарств і обслуговує 4-ту частину всього житлового фонду міста.

Фонд нараховує 633 житлові будинки загальною площею понад 1 мільйон квадратних метрів житла, а це 23 тисячі квартир, в яких проживає майже 50 тисяч мешканців.

Площа прибудинкових територій житлового фонду складає більше 110 га, або 40 % загальноміських прибудинкових територій.

ХАРАКТЕРИСТИКА ЖИТЛОВОГО ФОНДУ

Характеристика житлового фонду підприємства різноманітна. Більше 50 % складають будинки довоєнної та повоєнної пори, третина - 60-х – 70-х років забудови, решта — збудовані у 80-х та 90-х роках минулого століття.

За останні 10 років підприємством прийнято в повне господарське відання лише 7 сучасних новобудов, в тому числі, в цьому році за адресою: вул. Попова, 31/а. 7 % загальної кількості житла визнано ветхим та аварійним.

Наведена характеристика забудови зумовлює ступінь благоустрою житла.

Так, всіма зручностями забезпечено лише 65 % помешкань, а 262 будинки зовсім не мають повного благоустрою.

Біля 40 % житлових будинків підприємства повністю вичерпали нормативний строк експлуатації і потребують комплексної реконструкції з підвищенням рівня комфорту проживання, теплової реабілітації та інженерної модернізації.

На обслуговуванні підприємства перебуває 10 будинків підвищеної поверховості, з яких лише у 2-х знаходяться в працездатному стані системи димовидалення та пожежегасіння.

В житловому фонді на сьогодні експлуатується 185 ліфтів, 104 з яких відпрацювали більше 25 років свого ресурсу.

Складна ситуація і зі станом внутрішньобудинкових інженерних мереж. Їх зношеність спричиняє високий рівень виникнення аварійних ситуацій. В останні роки середньодобовий показник виїздів аварійних бригад зріс майже в 2 рази.

Ця статистика свідчить про те, що в основному технічні працівники підприємства, замість профілактичних заходів займаються роботами з ліквідації аварійних ситуацій.

Значна частина будинків малоповерхової забудови, а це 40% від всього житлового фонду, облаштована газовими опалювальними печами в кількості 1290 одиниць, з яких майже третина експлуатується без автоматики безпеки.


СТРУКТУРА ТА ПЕРСОНАЛ ПІДПРИЄМСТВА

Наведена характеристика житлового фонду показує, яких значних фінансових, матеріальних та технічних ресурсів необхідно для його обслуговування, ремонту та благоустрою.

На сьогодні обслуговування житлової забудови здійснюється трьома дільницями з обслуговування житлового фонду, є аварійно – транспортна служба та обліково — інформаційний відділ.

Аварійно-транспортна служба підприємства, крім свого житла, надає послуги комунальному підприємству “ЖЕК-13”та ще 40 установам і організаціям міста.

Всього на обслуговуванні житлового фонду підприємства працює 244 працівника, з них 188 робітників та 56 одиниць інженерно-технічного персоналу та службовців. Ця чисельність є мінімально допустимою для виконання поставлених завдань перед колективом.

Середня заробітна плата за підсумками року склала 2 254 грн. при 2 654 грн. по області (по Україні — 3189 грн.).


МАТЕРІАЛЬНО-ТЕХНІЧНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ

Підрозділи підприємства для виконання виробничих завдань мають в своєму розпорядженні:

- необхідне спеціальне та зварювальне обладнання, сучасний ручний електроінструмент;

- автотракторну техніку, в тому числі і спеціалізовану. в кількості 17 одиниць.

Наявність 4-х тракторів, грейдерного навантажувача дає можливість підприємству в міру забезпечувати чистоту житлових мікрорайонів, а в зимовий період, за допомогою навісного обладнання, розчищати їх від снігу.

Але знос цих основних засобів складає майже 65% і потребує значних коштів для підтримання їх в робочому стані.


ПОТОЧНИЙ ТА КАПІТАЛЬНИЙ РЕМОНТ

Основним напрямком в роботі підприємства з утримання будинків в безаварійному стані є забезпечення якісного та своєчасного технічного обслуговування й проведення поточного і капітальних ремонтів житла.

За минулий період загальний обсяг ремонтних робіт склав більше 4,6 мільйона гривень. За попередній рік підприємством відремонтовано покрівлі більше як на півтори сотні житлових будинків, усунувши всі звернення мешканців з цього питання. Загальна сума ремонту склала майже 1,3 млн. гривень.

Проводились ремонті роботи на інженерних мережах із заміною запірної арматури та ділянок трубопроводів, опалювальних печей на загальну суму 630 тис. гривень.

48 під’їздів отримали ремонт на суму 600 тис. гривень.

З метою економного використання енергоресурсів, підприємством були спрямовані значні кошти на проведення робіт з поновлення теплоізоляції трубопроводів тепла та гарячої води, утеплення зовнішніх стін будинків.

Такі роботи проведені в 25-ти житлових будинках на загальну суму 120 тис. гривень, теплоізольовано майже 2 км труб.

Утеплено стіни 5 будинків за адресами вул. Самострова, 22, вул. Войкова, 17, вул. Войкова, 4, вул. Щорса, 37.

Відповідно до Програм реконструкції покрівель та модернізації ліфтів проведено ремонт 6 покрівель на суму 1,5 млн. гривень за адресами вул.Любецька, 9/а, 11, вул. 1-ї Гвардійської Армії, 10 та 16, вул. Князя Чорного, 11, вул. Ушинського, 6/а. Виконані роботи з модернізації 6-ти ліфтів на суму більше 700 тисяч гривень.


ПІДГОТОВКА ДО ЗИМИ

На сьогодні підприємство працює над підготовкою житлового господарства до роботи в наступному опалювальному сезоні 2014-2015 років.

Спільно з теплопостачальними організаціями планується виконати роботи з ремонту 46 будинкових систем гарячого водо- та теплопостачання, провести часткове відновлення пошкодженої теплоізоляції трубопроводів.

Відповідно до планів капітального та поточного ремонтів планується відремонтувати майже 2 тис. квадратних метрів покрівель, 22 будинкові системи холодного водопостачання та водовідведення, 11 газових опалювальних печей.

Загальна сума витрат передбачається на рівні 2 мільйонів гривень.

Проте, на сьогоднішній день підприємство не розрахувалось з підрядними організаціями за виконані в минулому році роботи на суму 2,3 мільйона гривень, що ставить під загрозу виконання плану капітального ремонту та місцевих Програм в цьому році.


БЛАГОУСТРІЙ І САНІТАРНИЙ СТАН ПРИБУДИНКОВОЇ ТЕРИТОРІЇ ТА МІКРОРАЙОНІВ

Основним показником роботи житлово-комунальних підприємств є утримання, якість прибирання та стан благоустрію прибудинкових територій.

За підприємством налічується майже 200 дворів, на яких міститься близько півтори тисячі елементів малої архітектурної форми та прибудинкового обладнання.

Прибудинкова територія, на якій здійснюється прибирання, догляд за газонами та зеленими насадженнями включає в себе більше 45 гектарів зелених зон та 300 тис.м2 твердого покриття внутрішньо квартальних проїздів та пішохідних доріжок. Існує 37 майданчиків для збору твердих побутових відходів. Крім того, на цій території розміщено 186 дитячих ігрових та 5 спортивних майданчиків.

У 2013 році встановлено сучасне обладнання на 5 дитячих майданчиках по вул. Щорса, 51, Старобілоуській, 33, Борисенко, 29/а, Музикальній, 14 та Текстильників, 18.

Таке велике будинкове господарство, на переконання доповідача, потребує щоденного догляду і неабияких фінансових витрат на його утримання та ремонту.

Тільки в минулому році відремонтовано та пофарбовано понад 350 елементів обладнання дитячих та господарських майданчиків. Проводилось викошування газонів, вивіз негабаритного сміття, обсяг якого за минулий рік склав більше 12 тисяч кубічних метрів. Не знято в повній мірі проблему аварійних дерев, які несуть реальну загрозу життю та майну мешканців. Надання підприємству бюджетом міста в минулому році 99 тис. грн. дозволило на 80 одиниць зменшити їх кількість, частково ліквідувати зони вітрового підпору димо-вентиляційних каналів.

Вдалося виконати також невелику частину роботи з ремонту проїздів житлової забудови на суму майже 70 тис. гривень, а це 320 квадратних метрів твердого покриття, за адресами проспект Перемоги, 29, 37, вул. Щорса, 25 — 31.


ФІНАНСОВО-ЕКОНОМІЧНИЙ СТАН ПІДПРИЄМСТВА

Подальший розвиток, підвищення якості вироблених житлових послуг для населення насамперед обумовлюється сьогоднішнім фінансово-економічним станом підприємства.

Річний обсяг доходів в 2013 році склав 14 847 тис. грн. Основним джерелом надходжень були кошти населення на утримання житлового фонду, які склали 91% .

Крім того, надавались послуги населенню та юридичним особам по утриманню нежитлових приміщень, вивозу негабаритного сміття, перевірці димовентиляційних каналів.

Завдяки цьому підприємство додатково отримало в минулому році 1 355 тис. грн.

Загальна сума наданих підприємством послуг становить майже 17 млн. грн., з яких: 89% це собівартість робіт та послуг; 11% утримання адміністративно-управлінського персоналу. Тож, фінансовий результат підприємства за 2013 рік склав – 2 189 тис. грн. збитку.

Б. Мурач пояснив, що, відповідно до правил бухгалтерського обліку, вартість поточного ремонту житла, який був виконаний за рахунок бюджетних коштів, включена лише в витратну частину, чим і пояснюється наявність збитку

ПОДАЛЬШІ НАПРЯМКИ РОБОТИ ПІДПРИЄМСТВА

Основними напрямками в покращенні фінансово – економічного стану підприємства начальник назвав, перш за все, подальше удосконалення претензійно – позовної роботи, економне використання паливно – енергетичних, а також, в ретельний підхід до наявних фінансових асигнувань.

Підприємством за минулий рік було подано майже 200 заяв до суду на стягнення заборгованості зі споживачів житлових послуг на загальну суму 415 тис. гривень.

Робота з судовими інстанціями та співпраця з державною виконавчою службою дала можливість повернути в казну підприємства 180 тис. гривень.

Начальник також повідомив, що на обліку підприємства знаходяться понад 300 квартир, борги яких можна визнати безнадійними, що значно псує загальну статистику збору плати за надані житлові послуги.

Згідно з планом заходів з енергозбереження розраховані та доведені до кожного структурного підрозділу ліміти споживання енергоресурсів та паливно-мастильних матеріалів. Постійно проводиться моніторинг витрат електричної енергії на ліфти та освітлення місць загального користування по кожному будинку, та на його основі вживаються заходи із зменшення її споживання.

При виконанні ремонту під'їздів встановлюються енергозберігаючі світильники або діодні вставки.

В плані на цей рік також обладнання системи освітлення під'їздів автоматичними вимикачами в залежності від зовнішнього світлового потоку.

Загальна сума економії від проведених заходів в минулому році склала 28,7 тисяч гривень. Ці кошти підприємством направляються на подальшу реалізацію інших енергозберігаючих заходів.

З огляду на гостру необхідність сьогодні економного використання енергетичних ресурсів, залишається проблемним питання оплати електроенергії мешканцями колишніх гуртожитків, які дістались підприємству від підприємств - банкрутів. Таких будинків на обслуговуванні є 21 одиниця. Підприємство несе значні збитки, стовідсотково сплачуючи електроенергію, яку використали мешканці цих будинків.

Суть проблеми — відсутність окремого обліку електроенергії по кожній кімнаті, відмова мешканців від сплати за світло по підвищеній ціні 36 коп. за квт. замість 28 коп. по місту.

Для реконструкції системи електропостачання стандартного 5-ти поверхового гуртожитку необхідна сума коштів складає більше 600 тис. гривень.

На виконання Програми реформування житлово-комунального господарства міста в питаннях надання населенню житлових послуг та передумови створення об’єднань співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ) в квітні — травні поточного року проводяться збори з мешканцями цих осель.

Основні питання, які піднімаються на зустрічах – це зацікавленість громади у виконанні міських програм: реконструкції покрівель, асфальтування внутрішньо квартальних проїздів, зовнішнього освітлення територій, зносу аварійних дерев.

Більшість звернень від мешканців міста надійшло з питань ремонту під’їздів (70%), облаштування дитячих майданчиків та придомової території, стан інженерних мереж та сміттєпроводів.
 

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини