Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 18:15:54

Перші підсумки деклараційної кампанії на Чернігівщині

23.02.2014   11:38

З 1 січня розпочалася кампанія декларування доходів громадян, отриманих протягом 2013 року, яка триватиме до 1 травня.

Податкова декларація про майновий стан і доходи подається громадянами до органів доходів і зборів за місцем реєстрації.

Вже близько 2 тисяч громадян Чернігівщини подали декларації, з яких 1,2 тис. – це ті люди, які зобов’язані задекларувати свої доходи, а решта – громадяни, які звернулися для отримання податкової знижки, - повідомила заступник начальника управління-начальник відділу адміністрування доходів і зборів з фізичних осіб, майнових податків управління доходів і зборів з фізичних осіб Головного управління Міндоходів у Чернігівській області Наталя Кузнецова.

Вона також повідомила, що обов’язок з подання річної декларації про майновий стан і доходи виникає у разі:
- отримання окремих доходів, з яких при їх нарахуванні чи виплаті протягом 2013 року податок не утримувався;
- отримання доходів від фізичних осіб, які не мають статусу податкових агентів (наприклад, дохід від надання нерухомості в оренду фізичній особі, яка не є суб’єктом підприємницької діяльності);
- отримання іноземних доходів.

Варто зазначити, що платнику податку не потрібно подавати декларацію, якщо він отримував доходи:
- виключно від податкових агентів, які згідно з IV розділом Кодексу не включаються до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу;
- від операцій продажу (обміну) майна, дарування при нотаріальному посвідченні договорів, за якими був сплачений податок на доходи фізичних осіб;
- у вигляді об’єктів спадщини, які оподатковуються за нульовою ставкою податку, якщо вони отримані від члена сім’ї першого ступеня споріднення (чоловік, дружина, батьки та діти), або ж отримані інвалідом І групи чи особою, яка має статус дитини-сироти або дитини, позбавленої батьківського піклування (об’єкти нерухомості, об’єкти рухомого майна, готівка або кошти, що зберігаються на рахунках спадкодавця), чи дитиною-інвалідом (об’єкти нерухомості, об’єкти рухомого майна);
- від двох і більше податкових агентів, і при цьому загальна річна сума таких оподатковуваних доходів не перевищує 120 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного податкового року.

Також від обов’язку подання такої Декларації звільнені спадкоємці-нерезиденти та спадкоємці-резиденти, які сплатили податок до нотаріального оформлення спадщини, та спадкоємці, в яких такі доходи оподатковуються за нульовою ставкою.

Громадянам, котрі сплачували протягом 2013 року за навчання, внески у недержавні пенсійні фонди, страхували себе або членів сім’ї, перераховували кошти у вигляді пожертвувань або благодійних внесків, всиновлювали дітей, погашали пільговий іпотечний житловий кредит надано право подати декларацію на податкову знижку та отримати повернення частини сплаченого протягом 2013 року до бюджету податку на доходи.

Декларація на податкову знижку подається до 31 грудня включно наступного за звітним податковим роком. Разом із декларацією подаються документи для підтвердження витрат, що включаються до податкової знижки. У 2014 році платники податку таку податкову декларацію можуть подати упродовж всього року, - підкреслила Наталя Кузнецова.

Вона також нагадала, що платники податків можуть скористатися сервісом електронного декларування. Подання звітності в електронному вигляді позбавляє декларанта необхідності відвідувати органи доходів і зборів. А для того, щоб скористатися можливостями сервісу платникам потрібно мати відповідне програмне забезпечення та електронний цифровий підпис, отримати який можна у відділеннях Акредитованого центру сертифікації ключів Міндоходів безкоштовно.

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини