Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 13:43:47

“Litania Океану”: літературне музикування у Львові

23.11.2019   10:17Агенцiя

Проект актора та режисера Олександра Лаптія і музикантів джаз-бенду “BissQuit” (керівник — Дмитро Теребун) Чернігівського обласного філармонійного центру фестивалів та концертних програм “Litania Океану” був представлений учасникам воркшопу “Джаз і художня література”.

Захід проходив у рамках наукового семінару “Літературне музикування ІІ” у Центрі Митрополита Андрея Шептицького - ресурсно-інформаційному центрі Українського католицького університету у Львові.

Воркшоп “Джаз і художня література” - це спроба з’ясувати художні й національні особливості джазової літератури, осмислення напрацьованих теоретичних положень взаємодії літератури і джазу. “Художню літературу цікавлять питання історії, естетики й філософії джазу, розмірковуючи над якими, вона робить свій суттєвий внесок у формулювання ролі джазу, його різноманітних стилів і напрямів, його найважливіших представників у розвитку сучасного суспільства і становленні сучасної людини”, - зазначає організаторка акції Світлана Маценка.

“Litania Океану” як творчий проект, що поєднує авторську музику і неординарний символічний текст Пісні першої з “Пісень Мальдорора” французького поета часів пізнього романтизму Графа де Лотреамона, став наочною ілюстрацією взаємодії художньої літератури з джазом — на думку авторів проекту, найбільш репрезентативним видом музичного мистецтва ХХ-ХХІ сторіч.

Нагадаємо, “Litania Океану” — це своєрідне звернення цинічного демона до вищих сил, що уособлює Океан, володар водної стихії.
Музична основа літанії — багатогранна джазова імпровізація у виконанні відомих чернігівських музикантів Дмитра Теребуна (контрабас, бас-гітара), Нікіти Гірні (кларнет, саксофон), Володимира Балаби (труба, клавішні) і Андрія Пилипенка (ударні). Всі музиканти стали співавторами музичні канви цього творчого експерименту.

“Літературне музикування ІІ” було досить незвичним форматом презентації чернігівських артистів: як музикознавці кандидат мистецтвознавства Дмитро Теребун і Нікіта Гірня брали участь у науково-теоретичній частині форуму разом з фахівцями із Німеччини, Австрії, України та Росії; а як практикуючі музиканти — вони закривали форум наочним відображенням проблематики своїм музично-литературним перформансом “Litania Океану”, в якій органічно поєднані літературний текст і імпровізаційно-джазове музикування.

Після вистави відбулася бурхлива дискусія, в якій літературну частину “відстоював” Олександр Лаптій, а музичну — Дмитро Теребун і Нікіта Гірня. “Хочеться відзначити високий науковий рівень як учасників обговорення вистави, так і учасників семінару взагалі, - каже Дмитро Теребун. - В обговоренні був надзвичайно якісний конструктив і глубокий аналіз, і від того подвійно приємно, що вистава була так тепло прийнята”.

Генеральний директор — керівник художній Чернігівського обласного філармонійного центру фестивалів та концертних програм Сергій Теребун отримав лист подяки від Українського католицького університету у Львові за сприяння у проведенні воркшопу.

Учасники творчого проекту «Litania Океану», в свою чергу, висловлюють щиру подяку організаторам “Літературного музикування ІІ”, зокрема, Світлані Маценці і Українському католицькому університету — за підтримку і допомогу, інформує прес-центр Чернігівського обласного філармонійного центру фестивалів та концертних програм.

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини