Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 10:28:56

Класика та сучасність оркестру “Філармонія” і Володимира Гаркуши

07.06.2019   08:19Агенцiя

Поему для валторни з оркестром Олександра Петрова, Симфонію №4 до мажор "Героям України" Юрія Захожого-Катренка та Симфонію № 7 ля мажор Людвіга ван Бетховена представив глядачам Академічний симфонічний оркестр “Філармонія” під орудою відомого українського диригента, народного артиста України Володимира Гаркуши у новій програмі, яка прозвучала зі сцени обласного філармонійного центру фестивалів та концертних програм 4 червня.

“Я б назвав цей концерт своєрідним мистецьким місточком між Дніпром і Черніговом, - каже художній керівник та головний диригент оркестру “Філармонія”, заслужений діяч мистецтв України Микола Сукач. - В нашій програмі представлені диригент, композитор та соліст із Дніпра і композитор та оркестр з Чернігова”.

Чому так? Володимир Гаркуша — один з найвідоміших українських диригентів, який працював з оркестрами Дніпровського академічного театру опери та балету, Харківського національного академічного театру опери та балету. В його творчому доробку — постановки “Паяців” Леонкавалло, “Сільфіди” Левенскольда, “Набукко” Верді, “Ромео і Джульєтти” Прокоф’єва, “Кармен” Бізе, “Турандот” Пуччіні... Микола Сукач зазначає: “Як диригент Володимир Гаркуша належить не тільки Дніпру, а й Чернігову, де він народився і вчився. Мені дуже приємно казати, що саме я був його першим учителем, коли він прийшов до мене студентом музичного училище в студію педагогічної практики. І саме в Чернігові почалося його становлення як музиканта”.

Мистецтвознавці відзначають, для творчої манери Володимира Гаркуші характерне глибоке проникнення в особливості кожної оперної або балетної партитури. Це повною мірою стосується і програми, яку Володимир Гаркуша презентував разом з музикантами АСО “Філармонія”.
Поема для валторни з оркестром Олександра Петрова та Симфонія №4 до мажор "Героям України" Юрія Захожого-Катренка — новітні твори. Олександр Петров — сучасний дніпровський музикант і композитор.

Виконувати власний твір він вийшов на сцену разом з оркестром “Філармонія”. В свою чергу солістом у виконанні його Поеми для валторни став знаний дніпровський музикант Дмитро Дрозач, з яким Академічний симфонічний оркестр пов’язаний тісною творчою дружбою.
Юрій Захожий-Катренко — відомий чернігівський композитор, виконавець і художник. “Все життя він свою творчу свічу спалював з трьох сторін — спів, композиторська діяльність і живопис”, - каже Микола Сукач.
 
Публіка добре знає Юрія Захожого-Катренка як провідника “гарного співу” - belcanto, стилю, характерного для оперного мистецтва XVII-XIX століть. Як автор він відомий і малими формами, зокрема, альбомами фортепіанних п’єс, і великими: наприклад, Юрій Захожий-Катренко — автор “Української меси”, створеної до річниці Чорнобильської трагедії. У виконанні Академічного симфонічного оркестру “Філармонія” цього вечора прозвучала його Симфонія №4 до мажор "Героям України” - потужний твір, присвячений патріотам, чий подвиг в ім’я рідної землі і дав творчий поштовх композитору.

У другому відділенні концерту прозвучала бетховенівська Симфонія ля мажор, яка була в числі найулюбленіших творів великого композитора. Сам Бетховен називав її одним з кращих своїх творів. А дослідник його творчості Ромен Роллан писав: “Симфонія ля мажор — сама щиросердність, вільність, міць. Це безумне марнотратство могутніх, надлюдських сил... Це веселощі річки, що розлилася — вирвалася з берегів і затопляє все навкруги”. Святом всього людства називають сучасні критики Симфонію №7 ля мажор, у фіналі якої, до речі, звучать і ритми українського гопака, інформує прес-центр Чернігівського обласного філармонійного центру фестивалів та концертних програм.

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини