Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Середа, 24 квітня, 07:47:51

Ігор Вдовенко взяв участь у засіданні Ради директорів ВНЗ І-ІІ рівня акредитації

16.06.2018   08:24

Реалії та перспективи розвитку фахової передвищої освіти на теренах області та в Україні загалом обговорювали 15 червня на базі КВНЗ «Ніжинський коледж культури та мистецтв імені Марії Заньковецької» Чернігівської обласної ради під час засідання Ради директорів ВНЗ І-ІІ рівня акредитації.

До роботи форуму разом із керівниками коледжів та технікумів Чернігівщини долучився і голова обласної ради Ігор Вдовенко.

Відкриваючи роботу засідання, очільник обласного представницького органу зауважив, що у процесі формування так званої системи доуніверситетської освіти наразі постає низка суттєвих викликів, які передусім стосуються належного фінансового забезпечення діяльності коледжів та технікумів. Адже згідно зі змінами до положень Бюджетного кодексу з 1 січня 2018 року оплата послуг з підготовки фахівців вищих навчальних закладів І-ІІ рівня акредитації, які мають статус окремої юридичної особи, передається на місця.

Фактично, за словами Ігоря Вдовенка, ВНЗ І-ІІ рівня акредитації сьогодні опинилися у ситуації, подібній до тієї, яка склалась декілька років тому із профтехосвітою, коли фінансування ПТНЗ передали на місцеві бюджети, що викликало певні труднощі із забезпеченням вчасної виплати заробітних плат та стипендій.

- На мою думку, освіта – це та галузь, яка має у першу чергу гарантуватися, у тому числі і фінансово, державою. Місцева влада звичайно теж має активно долучатися та створювати сприятливі умови для ефективної діяльності навчальних закладів. Однак передача повноважень щодо фінансування закладів освіти виключно на обласний бюджет, можливості якого і так є досить обмеженими, створює суттєве додаткове навантаження на головну скарбницю Чернігівщини. Проте запевняю, що сьогодні робиться все можливе, аби оплата послуг з підготовки фахівців вищих навчальних закладів І-ІІ рівня акредитації забезпечувалася вчасно і у повній мірі, - зауважив керівник.

Варто відзначити, що обласна рада неодноразово звертала увагу та наголошувала на проблемах, з якими стикається система доуніверситетської освіти у процесі реформування.

На розгляд восьмої сесії обласної ради, враховуючи позицію Ради директорів ВНЗ І-ІІ рівня акредитації, педагогічної та студентської громадськості, Ігор Вдовенко вніс проект рішення про звернення щодо прискорення прийняття законопроекту, яким вносились відповідні зміни до Закону України «Про вищу освіту» в частині продовження прийому на здобуття освітньо-кваліфікаційного рівня молодшого спеціаліста до 2019 року. Приємно відзначити, що врешті-решт цей проект закону знайшов підтримку і у Верховній Раді України.

Депутатський корпус також одноголосно прийняв звернення до керівництва держави, де наголошували на недоцільності передачі фінансування коледжів та технікумів з державного на обласний бюджет.

На завершення свого виступу голова обласної ради подякував усім керівникам ВНЗ І-ІІ рівня акредитації, які, попри усі складнощі, в умовах тотального недофінансування, докладають максимум зусиль, аби забезпечувати стабільну діяльність очолюваних ними закладів, підтримувати сприятливу атмосферу у педагогічних колективах, продовжувати тримати високу планку та надавати якісні і ґрунтовні знання студентам.

Під час засідання учасники детально зупинились на обговоренні ролі та місця закладів вищої освіти І-ІІ рівня акредитації в сучасній системі освіти України, проаналізували шляхи та особливості участі у грантових проектах, сучасні підходи до застосування моніторингових технологій в управлінській діяльності, а також підбили підсумки проведення обласних конкурсів та олімпіад у 2017 – 2018 навчальному році.

Користуючись нагодою, Ігор Вдовенко разом із директором коледжу Володимиром Дорохіним оглянув матеріально-технічну базу закладу, ознайомився із роботами його творчих викладачів та вихованців.

Очільник представницького органу Чернігівщини відзначив, що Ніжинський коледж культури та мистецтв імені Марії Заньковецької, який цьогоріч святкує свій 110 річний ювілей, відіграє визначальну роль у творенні культурно-мистецького простору нашої області.

- Ви та ваш креативний педагогічний колектив і талановиті студенти постійно дивуєте та радуєте нас новими творчими здобутками, демонструєте високу творчість, майстерність у сфері музичного, хореографічного і театрального мистецтва, - зазначив Ігор Вдовенко.

Враховуючи те, що важливою складовою сценічного образу артиста є відповідне вбрання, Ігор Вдовенко подарував колективу закладу нові костюми та висловив переконання, що вони стануть у нагоді юним артистам Ніжинського коледжу культури та мистецтв імені Марії Заньковецької і принесуть не одну перемогу творчим колективам у різноманітних конкурсах та фестивалях.


Відділ інформаційного забезпечення та зв'язків з громадськістю виконавчого апарату Чернігівської обласної ради

Останні новини Чернігівщини

 На Прилуччині поліцейські повідомили про підозру двом місцевим мешканцям за незаконну порубку лісу

На Прилуччині поліцейські повідомили про підозру двом місцевим мешканцям за незаконну порубку лісу 17:35

Слідчі Прилуцького районного відділу поліції під процесуальним керівництвом Прилуцької окружної прокуратури оголосили про підозру двом зловмисникам, які за попередньою змовою випиляли у лісосмузі Ічнянської громади дерев на понад 100 тисяч гривень.

Масажі, лімфодренаж, індивідуальна робота з психологами та багато іншого можуть отримати чернігівські військові, ветерани та члени їхніх родин 17:25

Зазвичай після закінчення терміну лікування у закладах охорони здоров’я військовослужбовці та ветерани, як правило, потребують певного відновлення.

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини 15:18

За матеріалами Служби безпеки України до 15 років позбавлення волі заочно засуджено організаторку псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини.

 Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну

Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну 15:16

Прокурором Чернігівської окружної прокуратури в судовому засіданні доведено вину 36-річного місцевого жителя в придбанні, зберіганні з метою збуту та збуті психотропних речовин (ч.ч.1, 2 ст.307 КК України).

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію 15:13

Загальноміську нараду цього вівторка почали з обговорення ліквідації наслідків ракетних ударів, яких завдали військові російської федерації по Чернігову 17 квітня.