Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Середа, 8 травня, 05:53:07

До теми однієї місцевої навколоісторичної та навколокультурологічної дискусії...

16.11.2017   08:54Агенцiя

Кам’яний блок із зображеннями звіра та птаха у плетиві був знайдений у 1948 р. в Борисоглібському соборі у Чернігові. Археолог В.А. Богусевич доводив, що звір на камені – язичницький бог-звіроптах Семаргл.

Втім, враховуючи західноєвропейські (ломбардські) аналоги білокам’яному різьбленню Борисоглібського собору, сучасні дослідники вважають «чернігівськое страхіття» драконом.

Дракони у середньовічних західноєвропейських «Бестіаріях» (від лат. bestia, «звір») дійсно до нього подібні – із такою ж собачою головою, тілом змія, двома лапами та довгим закрученим хвостом (вважалось, що сила дракона саме у хвості).

У християнській символіці дракон, змій є уособленням Зла, але піднесений до гори має протилежне значення. У середньовіччі він асоціювався з Мідним Змієм Моісея (Чис. 21:9) та Вознесінням (Ин. 3:14-15). Саме у цій якості даний образ міг бути використаним в ХІІ ст. у архітектурному декорі чернігівського Борисоглібського собору.

Цікаво, що зображення дракона та птаха у плетиві зустрічається і в інших творах мистецтва давнього Чернігова. Так, вони є на уламку давньоруської ювелірної форми, знайденої у 2015 р. під час розкопок чернігівської фортеці-дитинця. Нажаль, зберігся лише уламок...
 
У середньовіччі символіка звірів була неоднозначною та дуже складною. З точки зору людей сучасності не завжди явною. Але випадкових образів у декорації храмів не могло бути.... Доречі, була ще думка, що тварини на камені - емблеми місцевих князів, нащадків Святослава. Гербів у тодішніх князів ще не було, але популярні символи побутували.
 

Черненко Альона

Останні новини Чернігівщини

На Масанах почалися роботи з відновлення колектора 15:50

Стартував ремонт аварійного колектора, що в мікрорайоні Масани (вул. Незалежності, 42). Роботи виконуватимуть за новою технологією – методом санації полімерним рукавом.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 15:19

Протягом минулої доби зареєстровано 9 небезпечних подій, а саме: 1 аварійна ситуація на мережах життєзабезпечення, 1 загибель на водних об’єктах, 1 дорожньо-транспортна пригода, 6 пожеж. Внаслідок цих подій загинула 1 особа та 1 особа постраждала.

Чернігівський медичний коледж отримав навчальну літературу від латвійських партнерів 15:17

Близько 200 підручників для навчання студентів Чернігівського базового фахового медичного коледжу передала сьогодні Юліана Китаєва, представниця Почесного консула Латвійської Республіки в місті Чернігові Олени Вишнякової.

Правоохоронці скерували до суду провадження щодо директора ТОВ

Правоохоронці скерували до суду провадження щодо директора ТОВ 15:15

Заволодів коштами державного підприємства на суму майже 750 тис. гривень: правоохоронці скерували до суду провадження щодо директора ТОВ

Групи підтримки для людей, які втратили своїх рідних чи близьких

Групи підтримки для людей, які втратили своїх рідних чи близьких 09:34

Поєднання душевного болю, смутку, гніву, безпорадності, почуття вини та розпачу — такою може бути емоційна реакція на втрату рідної чи близької людини. У цій ситуації важливо відчувати підтримку інших людей та уміти віднайти власні сили, щоб рухатися далі.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини