Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 13:13:19

Старовинна музика знову звучала у Чернігові. ВІДЕО

11.05.2017   08:13Агенцiя

В рамках фестивалю класичної музики під відкритим небом вдруге вдалося втілити унікальний мистецький проект і на древньому чернігівському Валу заграли мелодії середньовіччя. Зокрема, чернігівці почули такі рідкісні інструменти, як лютня, фідель, органетто.

Їм личить ця музика. І Чернігову, і Борисоглібському собору. У древньому місті на Валу знову звучала музика середньовіччя.

Вільні музиканти, представники Львівського музичного цеху грають на реконструйованих музичних інструментах: органетто, лютня та фідель. Виконують древні каталонські пісні на честь Діви Марії — кодекс «Libre Vermell de Montserrat». Не орган, а органетто — малий переносний орган тримає на колінах львів’янин Юрій Гуран.

Юрій Гуран, музикант (м.Львів): «Органето працює таким чином, як всі органи. В нього потрібно вдувати повітря. Він має міх з одного буку. Одною рукою ви закачуєте повітря, іншою граєте на клавішах. Таким чином треба досягнути балансу між подачою повітря і рівним строєм. Стрій на органетто — це найважче досягнути стройного звукоряду».

В середині цеху музиканти можуть створювати різні проекти. Так на фестиваль приїхав новий проект — «Montserrat». Власне, у Чернігові відбулась презентація нового колективу.

Тарас Драк, цехмістр Львівського музичного цеху: «У нас є у Львові об’єднання музикантів, які займаються ранньою музикою — від середньовіччя до раннього бароко. Основна глобальна лінія — це ренесанс і ренесансна музика в ренесансному Львові».

Органна музика звучить у Чернігові далеко не вперше. Востаннє це було наприкінці 80-х — на початку 90-х: тоді у Борисоглібському соборі стояв орган-портатив. Сьогодні він знаходиться у Чернігівському музичному училищі імені Ревуцького. Хоча мистецтвознавці запевняють, що у часи Київської Русі орган в нашому регіоні був доволі поширеним музичним інструментом.

Олег Васюта, мистецтвознавець: «Наше місто Чернігів має дуже давні музичні традиції. І коли тут звучить невеличкий орган, то в цьому храмі і поряд у Спасі він звучав ще на початку 11 століття. Чернігівський князь Святослав Ярославович, який прийняв князювання після свого дядька Мстислава Володимировича, то він мав прекрасний оркестр, який складався з струнно-смичкової групи, струнно-щипкові інструменти, духові, ударні, такими чином це був повноцінний оркестр, в якому згадується такий музичний  інструмент як орган».

Борисоглібський собор — пам’ятка архітектури 12 сторіччя, і саме в ньому має звучати старовинна музика, переконане і керівництво заповідника «Чернігів стародавній», і музиканти.

Олексій Коптєв, музикант (м.Чернігів): «У нас очень много сохранилось памятников истории и культуры, и в этих памятниках, к этим зданиям, к этим местам очень гармонирует музыка, которую мы играем, музыка тех времен, тех эпох, того времени, в котором строился этот город, город имел свой наибольший расцвет».

Близько десяти років у Чернігові існує KlarnetKvartet “Bagatelle”. Останні роки музиканти грають старовинну музику. Вони мріють, аби в стародавньому місті над Десною проходили потужні музичні фестивалі і до нас приїздили музиканти з усієї Європи.

Микита Гірня, музикант (м.Чернігів): «Старинную музику, мне кажется, мы играем недолго. Лет 4-5. Начали в шутку, решили попробовать. Я просто сам джазовый музыкант. Алексей — он давно уже занимается такой музыкой. Я втянулся на бас-кларнете играть такую музыку, мне очень понравилось. И все у нас уже 4 или 5 лет проходят концерты в Борисоглебском соборе. Именно по старинной музыке».

Бажаючих почути звуки старовинної музики у Чернігові виявилось чимало. Аншлаг у стінах Борисоглібського собору, чимало слухачів і на Алеї Героїв біля Малої сцени. Хто не зміг почути виступ у заповіднику, мав змогу долучитися до культури середньовіччя під час прогулянки містом.

Олена Савченко, начальник управління культури та туризму Чернігівської міської ради: «Людині потрібна духовна аура і душевна атмосфера, і ми її всіляко відтворюємо. Ми пишаємось тим, що у нас так багато глядача сьогодні, так це потрібно мешканцям міста, і я вражена, що у нас такі високодуховні освічені, культурні люди. — Будете продовжувати на наступний рік? — Обов’язково, і це одне з завдань управління культури та туризму — пропагувати, поширювати і взагалі змінювати культурний ландшафт нашого міста ось таким чином».

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини