Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 04:29:27

"Українська революція: зв'язок поколінь"

18.03.2017   11:13

Сучасні події в Україні надто сильно перегукуються з подіями Української революції 100 років тому. Така позиція озвучена учасниками круглого столу «Українська революція: зв'язок поколінь», який проведений сьогодні у Чернігові з нагоди 100-річчя початку Української революції 1917-1921 років.

Участь у заході взяли науково-педагогічні працівники, ветерани АТО, представники органів державної влади та місцевого самоврядування, представники громадськості, журналісти, студенти і аспіранти. Організаторами виступили Чернігівська міська рада та Чернігівська облдержадміністрація.

У вітальному слові до учасників круглого столу заступник міського голови Олександр Ломако сказав, що сьогодні, через 100 років після Української революції, події тих часів, на жаль, повторюються. Зокрема, це російська агресія в Україну, спрямована проти її незалежності  та самовизначення у своєму подальшому розвитку. На його переконання, важливо вивчити уроки революції 20-го століття та не повторювати її помилок, однією з яких була відсутність єдності політичних сил, що спостерігається і сьогодні в українському політикумі. 

У своїх виступах доповідачі, серед яких: Тамара Демченко, Сергій Бутко, Володимир Бойко, Сергій Лепявко, Ірина Еткіна, Олександр Ясенчук, Олександр Шевченко, провели історичні паралелі з подіями революції 20-го сторіччя та висловили спільну думку, що революція, розпочата 100 років тому ще триває, через те, що не досягла поставленої мети. Адже сьогодні, як і 100 років тому, Україна змушена збройно захищати власний цивілізаційний вибір і державний суверенітет від російського агресора.

Втім, учасники круглого столу відзначили значні досягнення у боротьбі українського народу в ті часи, а саме: український народ уперше в ХХ сторіччі створив незалежну національну державу, яка мала всі ознаки державності: територію, кордони, символи, органи влади, військо, гроші, мову.

Синьо-жовтий прапор та герб — головні державні атрибути — сучасна українська держава перебрала в Української Народної Республіки. Цікаво, що на прапорі, піднятому у той час біля міської думи в Чернігові був надпис «Хай живе воля!» 

Гасло «Слава Україні!» також з’явилось саме в часи української революції 100 років тому.

Сучасна незалежна Україна є спадкоємицею державницьких традицій, закладених революцією 1917–1921 років. Втім, важливо не допустити повторення помилок революції 20-го століття і пам’ятати, що національна єдність – це обов’язкова умова збереження державності та незалежності. Таким був висновок учасників круглого столу.


Прес-служба Чернігівської міської ради

Останні новини Чернігівщини

 150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні

150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні 17:03

Наш регіон – один із 8 в Україні, який, відповідно до рішення Кабінету Міністрів України, отримає кошти від держави на облаштування безпечних умов у закладах освіти.

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування 16:54

Театральний „Фестиваль взаємності“ об’єднає чеських та українських митців у п’яти містах України. ǿетою фестивалю є поєднання культурних наснаг Чеської Республіки та України через мистецьке вираження та підтримку діалогу й взаєморозуміння серед митців обох країн.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:04

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій техногенного та природного характеру, а саме: 1 дорожньо-транспортна пригода та 4 пожежі. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала. Внаслідок ракетного обстрілу травмовано 77 осіб, з них 4 дитини, підтверджено загибель 18 осіб.

У Чернігові завершено пошуково-рятувальну операцію на місці ворожої атаки 09:59

Станом на ранок 18 квітня відомо вже про 18 загиблих людей, постраждали 78 осіб, з них 4 дітей.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини