Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 23 квітня, 20:31:38

"Ласий ведмідь і Кракатунчик"

07.03.2017   08:20Агенцiя

У Чернігові відбулася прем’єра лялькової вистави за казками Михася Ткача та Сергія Дзюби.

Взагалі, ця дивовижна ідея належить головному режисерові обласного лялькового театру імені Олександра Довженка Віталію Гольцову та поету і сценаристу Анатолію Покришню. Одного разу спілкувалися по-дружньому й раптом спало на думку: а чому б і не створити в Чернігові лялькові спектаклі за творами письменників із Придесення? Адже талановитих і відомих людей, котрі створюють цікаві казки для дітлахів, тут вистачає!

Одразу ж і взялися за роботу… До ідеї схвально поставилася директор театру, художник Тетяна Коваль, та й акторам це неабияк сподобалося. Ще б пак! Автори мешкають зовсім поруч, у рідному місті, завжди мають змогу завітати до театру. Поміркували: які книжки літераторів із Чернігова мають стабільну популярність? З’ясувалося, що в бібліотеках не залежуються на полицях казки Михася Ткача та Сергія Дзюби, адже малеча їх постійно читає й перечитує.

Поговорили з обома авторами й переконалися – вони до несподіваної ідеї поставилися вельми схвально. «Чому б і ні? – відреагував Сергій Дзюба. – Все-таки загальний наклад усіх книжок про Кракатунчика – понад 40 тисяч примірників… На цій казковій трилогії, яка об’єднує три повісті (нині їх усе частіше називають романами) про неймовірні пригоди хлопчика Сергійка та його найкращого друга – кленового бога Кракатунчика в нашому Чернігові виросло вже не одне покоління дітей. Однак нова вистава значно розширить популяризацію трилогії «Душа на обличчі». Важливо, що дія повістей про Кракатунчика відбувається саме в Чернігові – там немало знайомих вулиць, Красна площа, Вал, Болдина гора, Антонієві печери, кленова алея поблизу пологового будинку, вулиця Яблунева, де мешкає Сергійко... Взагалі, всі мої книжки пов’язані з Чернігівщиною, яку я щиро люблю!».

Далі Віталій Гольцов написав прекрасний, професійний сценарій, який одразу заполонив уяву авторів і акторів, а художник Тетяна Коваль напрочуд цікаво придумала вигляд казкових персонажів. Режисер вирішив об’єднати казку Михася Ткача «Ласий ведмідь» та історію про захоплюючі пригоди в цирку з повісті Сергія Дзюби «Гопки для Кракатунчика». Сценарій вийшов дуже динамічним, веселим і ненав’язливо повчальним.

І ось – прем’єра! Повен зал дітлахів. Схвильовані автори, які буквально затамували подих в очікуванні цього дійства… Вистава малечі сподобалася – раз-по-раз лунали щасливі оплески та сміх юних глядачів, котрі не просто сиділи, а й самі брали безпосередню участь у виставі – виходили просто на сцену, як щасливі учасники-персонажі диво-спектаклю, відгадували дотепні загадки, із задоволенням підспівували, імітували різні музичні інструменти, залюбки спілкувалися з казковими героями, запам’ятовували веселі віршики. Було багато цікавих, не нудних розваг, тому й аплодували радісно, від душі. «Це, справді, найліпша наша нагорода – отакі дитячі оплески!» – підсумував побачене Михась Ткач.

У цій виставі все зійшлося – і талановиті твори авторів із Придесення, й блискуча, віртуозна постановка Віталія Гольцова, і натхненна, прекрасна гра акторів Марини Лахно та Олександра Олійника, й прекрасні ляльки, створені творчою уявою Тетяни Коваль!

Отже, репертуар обласного лялькового театру наразі поповнився дійсно цікавим, яскравим спектаклем, який обіцяє стати популярним і резонансним. У перспективі його, сподіваємося, побачать та належно оцінять глядачі й за межами нашої Чернігівщини, що також важливо… Давайте пропагувати все-таки, в першу чергу, своє, тим більше, що все це – того варте!

Щиро вітаю режисера, акторів, художника, авторів та всіх причетних до цієї супервистави! І сподіваюся, що буде продовження… Принаймні Віталій Гольцов уже домовився з Сергієм Дзюбою про їхню подальшу роботу над трилогією про Кракатунчика – нова вистава про пригоди хлопчика Сергійка та його надійного друга – кленового бога в Чернігові планується поставити в обласному ляльковому театрі імені Олександра Довженка наступного року.


Роман Маджуга

Останні новини Чернігівщини

 На Прилуччині поліцейські повідомили про підозру двом місцевим мешканцям за незаконну порубку лісу

На Прилуччині поліцейські повідомили про підозру двом місцевим мешканцям за незаконну порубку лісу 17:35

Слідчі Прилуцького районного відділу поліції під процесуальним керівництвом Прилуцької окружної прокуратури оголосили про підозру двом зловмисникам, які за попередньою змовою випиляли у лісосмузі Ічнянської громади дерев на понад 100 тисяч гривень.

Масажі, лімфодренаж, індивідуальна робота з психологами та багато іншого можуть отримати чернігівські військові, ветерани та члени їхніх родин 17:25

Зазвичай після закінчення терміну лікування у закладах охорони здоров’я військовослужбовці та ветерани, як правило, потребують певного відновлення.

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини 15:18

За матеріалами Служби безпеки України до 15 років позбавлення волі заочно засуджено організаторку псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини.

 Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну

Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну 15:16

Прокурором Чернігівської окружної прокуратури в судовому засіданні доведено вину 36-річного місцевого жителя в придбанні, зберіганні з метою збуту та збуті психотропних речовин (ч.ч.1, 2 ст.307 КК України).

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію 15:13

Загальноміську нараду цього вівторка почали з обговорення ліквідації наслідків ракетних ударів, яких завдали військові російської федерації по Чернігову 17 квітня.