Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 20 квітня, 15:04:27

Козелецькі танцюристи стали обличчям колекції одягу, а їхній хореограф започатковує в області Sky Jumping

06.03.2017   15:54Агенцiя

Якщо охарактеризувати цей танцювальний колектив кількома словами, то перше, що спадає на думку: рука на пульсі. Козелецький центр «Територія Твого Танцю» це ще і територія дружби, радості, позитивних емоцій та усмішок.

Завдяки цьому вони з легкістю долають будь-які вершини. Їх нагороджують на Міжнародних конкурсах, вони самостійно організовують Всеукраїнські фестивалі, стають першовідкривачами в області фітнес-стрибків на батутах (Sky Jumping), а тепер ще й вдало рекламують нову колекцію одягу для танців та спорту.

Недарма, ще зовсім молодому танцювальному колективу, який налічує 157 учасників, наприкінці минулого року присвоїли звання «зразковий».

«У танці ми вчимося, ставимо мету і крокуємо до неї. Помиляємося, падаємо, але встаємо і продовжуємо свій шлях, - ділиться своїми переживаннями хореограф Ірина Баштан. - Ми любимо, довіряємо, переживаємо, плачемо й радіємо. Почавши рух, уже неможливо його обірвати. Не можна зупинитися, припинити танцювати! Це наче перестати дихати чи дихати повітрям без кисню. Танець – це не частина життя, це і є саме життя...».

 Зачіска дала зрозуміти, що досить в декреті сидіти...

Після Ніжинського училища імені Заньковецької, який Ірина закінчила з відзнакою, була Національна академія керівних кадрів культури й мистецтв. Під час навчання в якій дівчині вдалося побувати за кордоном з показовими виступами, де їй пропонували лишитися й надалі розвивати свою творчу діяльність. В Україні теж мала привабливі пропозиції, наприклад, працювати у Вищій танцювальній школі Чапкіса або лишитися при Академії. Та амбітна дівчина, отримавши черговий диплом з відзнакою, повернулася в рідний Козелець. І вирішила спочатку побудувати сім’ю, а потім вже кар’єру. 

«Коли донечці Владиславі був рік, я пішла до перукаря, там мені зробили нову зачіску і тоді я зрозуміла, що настав час змін. Час повертатися до танців. Десь через місяць чоловік взяв в оренду приміщення і почав робити ремонт. І вже за кілька тижнів я набирала групу дітей для занять хореографією. Звісно, не одразу все йшло як по маслу, але я готова була до всього, бо розуміла, що танці – це моя природна потреба, як дихати чи любити. Я дуже вдячна своїй другій половинці за те, що він завжди мене підтримує, ніколи не відмовляє у моїх проханнях і завжди підставляє своє надійне плече».

Далеко не кожен чоловік погодиться сидіти в декреті з однорічною донечкою в той час, коли дружина приділятиме час і увагу іншим дітям. Але Денис настільки любить свою дружину, що для нього головне – бачити щодня її щасливі очі. Тож йому довелося поєднувати підприємницьку діяльність з вихованням донечки. А згодом і сина...

ТТТ не лише перемагає, а й організовує

Діти набагато щиріші у вияві своїх почуттів, ніж дорослі, переконана Ірина, тому кожна танцювальна композиція – це величезний заряд енергії та емоцій. Керманич колективу запевняє, що ніколи в житті не займалася плагіатом, не дивилася із заздрістю у бік інших танцюристів. Мабуть, саме це завжди допомагало здобувати першість на конкурсах і фестивалях.

«Були й поразки на початку, але ми цінуємо здорову конкуренцію. Ми дивилися на інші сильні команди і робили для себе висновки над чим варто ще попрацювати, які прогалини заповнити, на що звернути більше уваги. Спочатку ми їздили всюди, куди нас запрошували. Тепер обираємо, де взяти участь. В основному це конкурси міжнародного масштабу. Завжди дивимося, де сильніші конкуренти – туди й стараємося їхати. Адже в танці, як і в житті: треба рівнятися на сильнішого».

Результати роботи, унікальні здобутки, висока виконавча майстерність, яскравий акторський талант, художня довершеність кожного танцю, барвиста палітра костюмів – ось складові частини успіху «Території Твого Танцю». А ще, без сумніву, невтомна і цілеспрямована хореограф Ірина Баштан, яка не дає спуску, навіть після концертів. Її похвала для учасників колективу – краще  будь-якої нагороди. Нині ТТТ з легкістю дає свої сольні двогодинні концерти і навіть виступає організаторами фестивалів.

На початку грудня 2016 року в місті Батурин вже другий рік поспіль проходив Всеукраїнський фестиваль-конкурс хореографічного мистецтва "Територія талантів 2016". Засновником та організаторем якого був саме Козелецький Танцювальний Центр під керівництвом пані Ірини.

«У фестивалі-конкурсі приймали участь два десятки колективів з різних міст нашої країни: Київ, Житомир, Чернігів, Ніжин, Бахмач, Шостка, Борзна, Прилуки, Сосниця, Сновськ, Бобровиця, Конотоп та інші. Ними було представлено 56 танцювальних номерів. Я неабияк задоволена, що мою ідею підтримали. Журі у нас теж було кваліфіковане. Коли вперше організовували фестиваль, головою журі був Заслужений артист України, головний балетмейстер Національного хору України імені Григорія Верьовки Валерій Шкоріненко. Це мій улюблений викладач та метр зі студентських років. А цього разу головувала головний балетмейстер обласного Методичного Центру навчальних закладів Культури і Мистецтв, голова Чернігівського обласного осередку Національної хореографічної спілки України Юлія Солонець. Також серед журі були викладач Вищої категорії Ніжинського училища Культури і Мистецтв імені Марії Заньковецької Микола Марченко – також мій наставник, учитель і друг; кінорежисер, директор Батуринського будинку культури Володимир Федорук, ну і звісно я, - посміхається моя співбесідниця. – Знаєте, коли такі люди не лишають тебе поза увагою, а опісля концерту тиснуть тобі руку зі словами подяки і висловлюють своє захоплення я відчуваю себе найщасливішою людиною планети».

 Маленькі зірочки на професійній зйомці

Вражати глядачів яскравим зорепадом цікавих хореографічних композицій – це звична справа для учасників «Території Твого Танцю», а от проявити себе у модельному амплуа, для юних козельчанок це справжнісінький дебют. Нещодавно п’ятеро танцюристок спробували себе у ролі фотомоделей і результат не змусив чекати. Як зізнається сама директорка мережі магазинів Dance and Sport Ілона Залойло, після вдалої реклами продаж зріс миттєво. А почалося все з випадкової зустрічі незнайомих раніше хореографа та підприємиці у примірювальній кімнаті відомої крамниці.

«Якось я зайшла до столичного магазину, де продаються речі для тренувань. Почала приміряти. Вийшла у залу до дзеркал, а в цей час до крамниці забігла директорка і каже на мене: ну ж бо покрутись. Я здивувалась, але не відмовила. І тут вона із таким захопленням видає: це те, що треба... Спершу спало на думку, що їй сподобався мій образ, але у процесі розмови зрозуміла, що вона хоче, аби я презентувала нову колекцію одягу для спорту й танців. Я одразу розповіла про те, що маю свій танцювальний колектив, де є добре розтягнуті й гнучкі дітки, які можуть увійти в образ і зробити гарну рекламу для її магазину. Вона погодилась. Так ми потрапили на професійні зйомки».

Діти талановито презентували все розмаїття та колорит речей. Це радісний етап в житті колективу і новий рівень професійної діяльності. Пані директорка лишилася неабияк задоволена і подарувала маленьким моделям професійний одяг для тренувань. Більше того, запевнила, що співпрацювати хоче й надалі. Тож до наступної зйомки може потрапити кожен з учасників, варто лише працювати, не покладаючи рук, запевняє Ірина Сергіївна.

У режимі нон-стоп

Якщо говорити про саму душу колективу Ірину – то це жінка «без гальм» - у хорошому сенсі цього слова. Вона має мету і йде до неї. До речі, трирічного синочка Гордія вона також спланувала. Вирахувала, що народити треба у липні, щоб вже після літніх канікул приступити до роботи. Так і сталося – в липні народила, а у жовтні вже вийшла на роботу, хоч і годувала дитину материнським молоком до двох років.

Вона працює сім днів на тиждень: півтори сотні вихованців, постановка весільних танців і шкільного вальсу, фітнес-програми для жінок, які бажають схуднути, індивідуальні заняття в Києві, а тепер ще й абсолютно новий для нашої області вид фітнесу - Sky Jumping.

«Я щаслива людина, бо мені поталанило у минулому році відвідати масштабну спортивну подію – фітнес-конвенцію у Києві Nike Womеn Weekend, де на одному майданчику зібралося більше тисячі світових фітнес-тренерів, спортсменів та активних людей, які займаються спортом, дбаючи про свою форму та здоров’я. От тоді я і захворіла цим новим для України видом фітнесу. Sky Jumping  – нова ліцензійна фітнес-програма на батуті. Це поєднання кардіо та силового навантаження з вправами на баланс та розтяжку. Заняття сприяє схудненню, покращенню витривалості та самопочуття, позитивно впливає на роботу серцево-судинної системи. І ось я поставила собі за мету навчитися, щоб потім навчати інших. Тепер маю сертифікат, закінчила курси у Львові. До речі, тільки там навчають цьому спортмистецтву у нашій країні. Ось вже й батути з Чехії приїхали і одразу десять щасливчіків вималювалось, які біжать на заняття і виходять із зали з багажем приємних емоцій та адреналіну. Щасливі обличчя моїх учнів – це те до чого я прагну все життя», - підсумувала Ірина Баштан.

Сніжана БОЖОК

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини