Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 13:34:49

Свято-покровський храм зводиться всім миром

04.03.2017   13:06Агенцiя

Десять років тому Господь сподобив колишнього вчителя історії і правознавства Олександра Тарасенка, нині протоієрея та настоятеля цієї церкви, розпочати святе діло – будівництво в Макошиному нового храму.

Місцеві віряни, благодійники – вітчизняні та закордонні, народні обранці, підприємці за велінням серця робили пожертви. Не задля слави,  як каже настоятель, а  на благо  людей, котрі знайшли і ще шукають шлях до храму,  в ім’я  відродження духовності.

Нещодавно  церковні стіни прикрасили чотири нові ікони – дар голови Менської районної ради Олександра Мисника і приватного підприємця Володимира Булавки. Придбані образи на прохання протоієрея Олександра.

СЯЮТЬ ЦЕРКОВНІ БАНІ

Українці – славний і дивний народ, бо навіть у найскрутніші часи будували храми і золотили куполи. Невідомий мандрівник із захопленням писав про нас: «Странные эти люди – сами живут в нищете и голоде, а купола своих церков крою серебром и золотом».

Макошинці, жителі сусідньої Остапівки і ближніх хуторів стали найпершими добродійниками у справі будівництва  церкви. До богоугодного діла з часом долучилися керівники сільгосппідприємств району, набожні люди.

Опікується зведенням Свято – Покровської церкви і народний депутат Вaлерій Дaвиденко. Саме на пожертву обранця і придбано п’ять куполів. За його депутата віряни здійснили паломницькі поїздки  в Почаїв, Києво – Печерську Лавру, в Домницю, Чернігів.

Церковний староста Віктор Шиш теж докладає чимало зусиль, просить допомоги у прихожан, трудиться на будівництві особисто.

Мешканці селища Олександр Долгович, Олексій Петренко, Олексій Левчук разом із настоятелем оббивали вагонкою стіни.



ОБРАЗИ ДАВНЬОРУСЬКИХ СВЯТИХ

Новий храм за розмірами значно більший, аніж приміщення колишнього краєзнавчого музею, відданого релігійній громаді як культова споруда. Відтак  потрібні лики святих – і у вівтар, і на стіни.
 
- Дуже потребувалась велика ікона святого рівноапостольного князя Володимира – хрестителя Русі, - розповів при зустрічі отець Олександр. – Звернувся з проханням при нагоді до Олександра Мисника, і завдяки йому маємо образ Володимира.

До праведного діла долучився й підприємець Володимир Булавка, голова Менської районної організації партії «Наш край». Він побував у храмі разом із Вaлерієм Дaвиденком.

Ікони Феодосія Печерського – православного святого, церковного діяча й автора повчань, який чимало зробив для відродження давньоукраїнської духовності, та великого чудотворця, преподобного Антонія Печерського з’явилися в Макошинській церкві завдяки Володимиру Булавку.

До слова, Антоній Печерський народився на Чернігівщині – в славному Любечі, де й родове коріння князя Володимира.

- Молився, щоб у церкві була  ікона мого небесного заступника і покровителя – преподобного Олександра Свирського, - говорить настоятель. – Всевишній сподобив благодійників на такий дар.

За пожертви  Олександра Мисника і Володимира Булавка  отець Олександр придбав чотири ікони і для Куковицького храму.

Звісно, що ці образи не писані золотом, але дуже необхідні для храмів, сучасні, великі за розміром. Тепер кожен вірянин може вклонитися  Печерським угодникам – Антонію та Феодосію, рівноапостольному князю Володимиру.

- Ми повсякчас молимося за завершення святої богоугодного діла –  будівництва й облаштування церкви. Молимося за відродження духовності, за мир – щоб швидше і живими повернулися хлопці додому зі сходу, щоб більше не проливалася кров і не було війни, - слова настоятеля Олександра Тарасенка проникають і  в моє серце.

Так, усім нам треба миру, усі ми вболіваємо за Україну. Задля цього й собі запалюю свічку та промовляю нехитрі слова  - звернення до Всевишнього, бо в Свято – Покровській церкві особлива благодать. Відтак жодного сумніву, що щирі молитви будуть почуті на небесах.

Ця особлива благодать, яку мирські люди звикли називати аурою, мабуть тому, що будується храм усім миром.

Господь свого часу покликав до служби отця Олександра, аби він пробуджував  в серцях людських зерна прагнення творити праведні діла.

Ольга Чернякова.
Фото автора

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини