Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 20 квітня, 06:11:17

У бібліотеці Короленка відбуласялітературно-поетична та музично-хорова імпреза "Петро Зуб: поет, композитор, педагог"

01.12.2016   11:28Агенцiя

28 листопада в Чернігівській ОУНБ імені В.Г. Короленка відбулась літературно-поетична та музично-хорова імпреза кафедри музичного мистецтва ФПН ЧНПУ ім. Т.Г. Шевченка "Петро Зуб: поет, композитор, педагог" до 100-річчя заснування Чернігівського учительського інституту (нині – ЧНПУ) та до 140-річчя заснування ЧОУНБ ім. В.Г. Короленка. Автор та режисер творчого проекту заслужений діяч мистецтв України, член Національної спілки театральних діячів України Олег Васюта.

Захід розпочала директор бібліотеки Інна Аліференко, висловивши подяку Олегу Павловичу, викладачам та студентам університету за плідну мистецьку співпрацю і побажавши наснаги та подальших творчих злетів.
 
Ведучими програми виступили ВасилісаЗабуранна та Олег Васюта. Вступом до імпрези стала пісня "Стоїть гора високая" (текст Л. Глібова) у виконанні хору факультету початкового навчання ЧНПУ імені Т.Г. Шевченка. Цей твір – фольклорний запис Петра Зуба, що відрізняється від звичної версії надзвичайною мелодійністю та мінорним настроєм.
 
Петро Григорович Зуб народився 22 листопада 1932 року в селі Ковалівка Шишацького району Полтавської області. Закінчив Київську державну консерваторію. Жив та працював на Чернігівщині. Викладав музику у вищих та середніх учбових закладах, зокрема був завідувачем кафедри музики і співів у ЧНПУ ім. Т.Г. Шевченка. Член Національної спілки письменників України, Заслужений працівник культури України, Відмінник народної освіти, лауреат обласної літературної премії ім. М. Коцюбинського. Автор поетичних збірок "Зоряний баштан", "Золотника", "Жайворонки", "Голубе Полісся", "Пісня дзвоника", "Хай ще зозуля кує", "Царина душі моєї", "Доля", "Жур-журавлик", "Свіча", "Дзвіниця", "Моя дорога", "Березень", "Ласкавиця", "Листопад", "Яса", "Для тебе живу" (вибране), прозових книг "Рід", "Не прокляни себе", "Початок дороги", "Золота спадщина", "Сизий птах", "Грім", "Добридень".
 
Творчий склад імпрези презентував багатогранну творчість Петра Зуба. Поезія, авторська музика, хори та обробки народних пісень – все це звучало у професійному виконанні студентів та викладачів, які гармонійно та чуттєво виконували кожен твір. Слово і мелодія поєдналися в дивовижному танку, показавши всі грані творчості митця.
 
Здалося, душу поета переповнювала любов до всього, що його оточувало, бо так легко слова про головне в житті – кохання та сім'ю, "ріднокрай", натхненну працю – можуть складатися в поезію лише у Майстра.
 
Творчість Петра Григоровича відлунює в серцях сучасних митців та композиторів. На заході прозвучав твір Лариси Забари на основі поезії Петра Зуба. Виконав ліричну композицію Сергій Гончаренко під акомпанемент автора твору. Під щемну музику фортепіано чарівний голос розповідав про Поліський край та безмежну любов автора до рідної Чернігівщини.
 
Петро Григорович писав: "Віршами йду по Україні…". І разом з тим, він був визначним інтернаціоналістом. Коли в Чернігові у 2000 році відкрилась перша єврейська школа, вона потребувала свого гімну. Тому керівництво навчального закладу звернулося до поета з проханням написати його. І на відкритті школи цей гімн прозвучав під акомпанемент автора – "українця з великої букви" Петра Зуба. Твір був написаний з урахуванням ладової системи та музичних тонкощів єврейського народу. На заході студенти представили цю композицію, виконання якої закінчилось під гучні оплески присутніх.
 
Як настанова майбутнім поколінням пролунали рядки поезії Петра Зуба:
  "Потрібно прожити не марно:
  По світу красиво іти,
  І жити в робочій напрузі
  Без заздрощів і каяття,
  Ніколи не зраджувать друзів –
  Без друзів пекельне життя."
 
Особливо чарівно звучала поезія митця під мелодійні та знайомі з дитинства кожному українцю звуки бандури, які подарував гостям заходу Максим Медвєдєв.
 
На вечорі був представлений портрет Петра Зуба, автором якого є народний художник України Володимир Ємець.
 
Композитор та керівник хору Станіслав Першин поділився спогадами про "побратима по творчості" та виконав авторську композицію на слова Петра Григоровича.
 
Цей творчий вечір – перший із циклу імпрез по популяризації чернігівських митців та діячів культури. Наступна програма буде присвячена творчості поета і педагога Василя Буденного.
 
Олег Васюта та увесь творчий склад концерту подякував керівництву бібліотеки за гостинність, а всім присутнім – за щирі емоції та увагу до творчості нашого славетного земляка.
 
Захід пройшов у натхненній атмосфері українського мистецтва.

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини