Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 16 квітня, 22:31:40

Відбулося відкриття ювілейної виставки вишитих та бісерних ікон "Вишите сокровення" Агнеси Ляшенко

17.09.2016   09:16Агенцiя

16 вересня в Чернігівській ОУНБ імені В.Г. Короленка відбулось відкриття ювілейної виставки вишитих та бісерних ікон «Вишите сокровення» заслуженого майстра народної творчості України, чернігівської вишивальниці Агнеси Денисівни Ляшенко до 80-річчя від дня народження.

Агнеса Ляшенко народилася 11 вересня 1936 року в Чернігові. Закінчила Хіміко-фармацевтичний інститут в Ленінграді (1959 р.), за фахом – провізор. Але улюбленою справою – вишиванням – серйозно почала займатись лише після того, як у 1991 році вийшла на пенсію.
АгнесаДенисівна – учасниця всеукраїнських та обласних вернісажів. На її рахунку більше 30 персональних виставок.

На ювілейній виставці «Вишите сокровення» представлені 90 робіт майстрині: ціла галерея образів Божої Матері, лики багатьох святих і апостолів, ікони сюжетного характеру.

Головна тема творчості майстрині – образисвятих та видатних діячів православ’яУкраїни, а найулюбленіший – Богоматір з немовлям.Руками Агнеси Денисівни створена ціла галерея образів Божої матері: «Чудотворна Богородиця Любецька», «Чудотворна Чернігівсько-Іллінська ікона Богородиці», «Богородиця Оранта», «Богородиця Замилування» та багато інших. Всіх їх єднає образ священної любові матері до дитини.

Великий інтерес викликають ікони з ликами святих. Образи Святителя Миколая, Святого Феодосія, Великомучениці Варвари, Параскеви П’ятниці, Архангела Михаїла та інших – вкарбовуються в серці, кличуть до добра і любові. Лики святих найскладніші для виконання. Обличчя, з вишитими на них рисами, одухотворені та скорботні. Можна тільки дивуватися, як за допомогою простих засобів майстриня досягає такої виразності.

Основою робіт Агнеси Денисівни є власні спостереження. Богородицю Оранту вишивала за відомим твором Алімпія Печерського. Святу Агнесу, свою покровительку, створювала з допомогою книжкового опису та власної уяви. Цікаво те, що ескізи та схеми до робіт майстриня робить сама.
Всі роботи вишиті у техніці гобеленового шву, гладдю, канонічними кольорами: червоним, блакитним, зеленим, білим. Неповторного кольору додає оздоблення штучною срібною і золотою нитками.

Останнім часом майстриня надає перевагу вишиванню різнобарвним бісером. Вражають урочистістю роботи: «Спас Нерукотворний», «Чудотворна Іверська», «Чудотворна Замилування», «Ісус Христос», «Ангел з золотим волоссям», «Микола Чудотворець».

Інна Аліференко, директор Чернігівської ОУНБ імені В.Г. Короленка, від імені колективу бібліотеки і всіх читачів привітала майстриню з ювілейною виставкою та виконала почесну місію, нагородивши заслуженого майстра народної творчості України Агнесу Ляшенко почесною грамотою Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА за особистий внесок у розвиток декоративно-прикладного мистецтва на Чернігівщині.

«Дивлячись на ці надзвичайно духовні роботи, стає зрозумілим, що творити таке диво може лише людина зі світлим і чистим серцем, яка любить працю та свою Батьківщину. Справа, яку Ви сьогодні робите, залишиться у віках для наступних поколінь!» – так відгукнулась про виставку Наталія Заваліна, завідуюча клубним відділом та редакційно-видавничої роботи Обласного методичного центру навчальних закладів культури і мистецтв. Побажавши міцного здоров’я та довголіття, пані Наталя нагородила Агнесу Ляшенко почесною грамотою Обласного методичного центру навчальних закладів культури і мистецтв.

Теплі слова привітання в адресу ювілярки звучали від Чернігівської обласної організації Спілки жінок України, Чернігівського обласного відділення в’язнів-жертв нацизму, клубу «Ветеран», від рідних та близьких, друзів та однокласників, колег і шанувальників творчості.
Голова міського об’єднання творчої інтелігенції «Оберіг-Чернігів», художниця Ольга Кочановська привітала Агнесу Денисівну від членів клубу та від художниківНародного аматорського об’єднання художників «Деснянська палітра», побажавши невтомності золотим рукам майстрині.

Тетяна Баженова, заслужений майстер народної творчості, поздоровила Агнесу Ляшенко з відкриттям виставки та ювілеєм такими рядками:
«Годапрошли, какпрожит один день.
Давно лидвадцать, тридцатьбыло?
Давно липарни нам несли сирень?
Не печалься сегодня над датой:
В каждомвозрастепрелесть своя!
Жизньдарит нас ответноюплатой
И звенитвечнопесньсоловья!»

Музичним привітанням для ювілярки став виступ талановитої студентки IV курсу Чернігівського музичного училища імені Л.М. Ревуцького (клас викладача Народної артистки України Лариси Роговець) Юлії Макаренко, що дуже ніжно та чуттєво виконала «Аве Марію» Баха-Гуно та «Солов’їний романс» А. Кос-Анатольського (концертмейстер – лауреат міжнародних конкурсів Віктор Заєць).

Спогляданняікон Агнеси Ляшенко хвилює душу, нікого не залишає байдужим, залучає глядача до відчуття та розуміння Божої любові, повертає віру в добро та милосердя.

Останні новини Чернігівщини

Депутати готуються до 39-го засідання сесії: відбулася погоджувальна рада 17:54

Підтримка ЗСУ, відновлення інфраструктури, оренда земельних ділянок через аукціони. Ці та інші питання, які стосуються життєдіяльності та функціонування міста, розглянуть депутати та депутатки Чернігівської міської ради на найближчому засіданні сесії.

«Ялівщина» та проєкти звернень-рекомендацій Громадської ради – на черговому засіданні Президії 17:13

«Громадськість неодноразово ставала на захист РЛП «Ялівщина», щоб вберегти її від забудови. Ще минулого року на сесію облради винесли на затвердження Проєкт організації території регіонального ландшафтного парку «Ялівщина», охорони, відтворення та рекреаційного використання його природних комплексів та об’єктів.

На Прилуччині під час пожежі загинула літня жінка 16:39

Сьогодні близько 11 години до прилуцьких рятувальників надійшло повідомлення про пожежу житлового будинку у районному центрі.

Герої посмертно: ще 37 нагород передали рідним 16:08

Ордени Богдана Хмельницького та "За мужність" ІІІ ступеня, медалі «За військову службу Україні» сьогодні передали дружинам, дітям, батькам та іншим близьким Героїв.

За добу сапери виявили 20 вибухонебезпечних предметів 15:29

Впродовж доби саперами частини піротехнічних робіт, підводного та гуманітарного розмінування Аварійно-рятувального загону спецпризначення

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини