Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Середа, 8 травня, 03:53:57

Публічна лекція "Чернігів князівський" відбулась у художньому музеї

19.02.2016   12:32Агенцiя

17 лютого у Чернігівському обласному художньому музеї імені Григорія Галагана відбулась лекція-презентація доктора історичних наук, професора Сергія Леп’явка «Чернігів князівський», яка започаткувала цикл «Історичні етюди» в рамках мистецько-освітнього проекту «Публічні лекції в музеї».

Лекція-презентація присвячена найяскравішому періоду історії Чернігова Х- середини ХІІІ ст., коли місто було столицею Великого князівства, одним з найбільших міст Східної Європи, центром ремесел та мистецтва, що відобразилось у численних монументальних пам’ятках, археологічних артефактах, ювелірних виробах, літописах та билинах.

Ретельно підібраний відеоряд та образотворча ретроспектива дали можливість відвідувачам не лише почути цікаву інформацію про те, яким був Чернігів часів князівської доби, але і побачити на екрані цікаві археологічні знахідки зброї, посуду, прикрас з курганів-поховань, чернігівську гривню, княжі печатки, карти території Чернігівського князівства.

Лекція сприяла популяризації мистецької колекції музею, оскільки супроводжувалась серією кольорових ліногравюр народного художника України Василя Лопати до «Слова о полку Ігоревім», а також живописними творами народних художників України Сергія Шишка «Іллінська церква у Чернігові», «Спасо-Преображенський собор у Чернігові» та Володимира Ємця «Заморські гості у Чернігові», «Курган Чорна могила», «Чернігівські собори». Одвічні природні багатства та красу Сіверщини було репрезентовано творами чернігівських художників Володимира Наталушка, Віктора Береговця, Олександра Шамаєва, Василя Поганяйла.

Присутні на лекції військовослужбовці, студенти, викладачі, пенсіонери та учні щиро дякували професору Сергію Леп’явку за цікаву і змістовну розповідь.

Останні новини Чернігівщини

На Масанах почалися роботи з відновлення колектора 15:50

Стартував ремонт аварійного колектора, що в мікрорайоні Масани (вул. Незалежності, 42). Роботи виконуватимуть за новою технологією – методом санації полімерним рукавом.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 15:19

Протягом минулої доби зареєстровано 9 небезпечних подій, а саме: 1 аварійна ситуація на мережах життєзабезпечення, 1 загибель на водних об’єктах, 1 дорожньо-транспортна пригода, 6 пожеж. Внаслідок цих подій загинула 1 особа та 1 особа постраждала.

Чернігівський медичний коледж отримав навчальну літературу від латвійських партнерів 15:17

Близько 200 підручників для навчання студентів Чернігівського базового фахового медичного коледжу передала сьогодні Юліана Китаєва, представниця Почесного консула Латвійської Республіки в місті Чернігові Олени Вишнякової.

Правоохоронці скерували до суду провадження щодо директора ТОВ

Правоохоронці скерували до суду провадження щодо директора ТОВ 15:15

Заволодів коштами державного підприємства на суму майже 750 тис. гривень: правоохоронці скерували до суду провадження щодо директора ТОВ

Групи підтримки для людей, які втратили своїх рідних чи близьких

Групи підтримки для людей, які втратили своїх рідних чи близьких 09:34

Поєднання душевного болю, смутку, гніву, безпорадності, почуття вини та розпачу — такою може бути емоційна реакція на втрату рідної чи близької людини. У цій ситуації важливо відчувати підтримку інших людей та уміти віднайти власні сили, щоб рухатися далі.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини