Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 26 квітня, 20:35:33

Відбулася презентація книг прилуцького історика-аматора Віктора Моренця

17.02.2016   18:25Агенцiя

Сьогодні в Чернігівській обласній бібліотеці ім. Короленка відбулася чергова презентація книг відомого прилуцького історика-аматора Віктора Моренця.

Відомого своїми працями з історико-біографічної документалістики періоду ЦР і здебільшого УНР. Цього разу було освітлено його праця«Сім спогадів визвольної війни» про визвольну війну українського народу проти московських окупантів в період 1917—1920 років та перший том праці автора в співавторсті з Романом Ковалем «Подєбрацький полк»Армії УНР.

Презентація була дуже цікава і пізнавальна. Містила нові факти з життя військових діячів армії УНР повязаних з українською академією в Падєбратах в Чехії, які були відображені в українських історичних архіва. В цілому автор здійснив аспектине документальне висвітлення теми крізь призму життя окремих людей тієї епохи. Але якихось узагальнень, глибинного аналізу фактів і подій не здійснив.

Його презентація як і праця залишила враження зібрання біографій і особистих задокументованих історичних реалій кожної персоналії без створення цілісної картини історичного процесу як на Чернігівщині, так і в Україні загалом. Також дослідник доволі негативно відізвався про історію козаччини, незваши її мало не найбільш спекуллятивним та міфотворчим напрямом історичних досліджень. Оскільки зараз нагальна потреба вивчення історії держави українського народу як нації в 20-му столітті. Забуваючи, що тактика московії з військового приєднання прикордонних територій бере початок ще у литовсько-московських війнах 16 століття. І саме козаччина є основою української державності, якщо не звертатися до Галицько-Волинського князівства(ще один підмурок нашої державності).

Стосовно того, чому активно недосліджується дана тематика в сучасній Україні дослідник частково правий в тому, що історія часто залишається лише надбанням окремих спеціалістів або інтузіастів. Але нетреба забувати й якість обслуговування дослідника в архіві і того факту, що для грунтовного дослідження певної тематики потрібна потужна наукова школа та фінансування видання результатів її діяльності.

Останні новини Чернігівщини

Що роблять громади області з тисячами тонн відходів від руйнувань через війну 15:41

На сьогодні у Чернігівській області обліковується 16,7 тисячі тонн відходів від руйнувань, що утворилися внаслідок пошкодження будівель та споруд під час бойових дій, терористичних актів, диверсій, а також під час робіт з ліквідації їх наслідків.

Для рятувальників з Чернігова запустили безкоштовний онлайн-курс англійської мови 15:29

Мережа освітньо-культурних просторів Гончаренко центр запускає безкоштовні онлайн-курси англійської мови для працівників ДСНС Чернігівщини.

Допомагаємо переселенцям та ветеранам війни знайти роботу 15:25

Соціальні мережі та медіа, дистанційне навчання, онлайн-зустрічі, електронний документообіг – цифровізація сьогодні має вплив на кожну сферу нашого життя, але і живе спілкування та очний обмін думками, ідеями, інформацією теж не втрачає своєї актуальності.

Напад на журналістів телеканалу “Дитинець”: рік марного розслідування 09:56

Минуло більше року від резонансного для Чернігова порушення прав журналістів на професійну діяльність.

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею 09:43

У Чернігові розширюють тролейбусну мережу. Додається новий маршрут, який з'єднає мікрорайон Шерстянка, де до цього ніколи не курсував електричний громадський транспорт, через Подусівку та центр міста, з Бобровицею.