Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 13:38:04

Монітор "Краків" – монітор "Смоленськ". Пам’ять і Примирення

22.04.2015   08:11Агенцiя

21 квітня 2015 року у військово-історичному музеї – відділі Чернігівського історичного музею імені В.В. Тарновського відбулася зустріч з представниками Міністерства закордонних справ Республіки Польща, Київської організації “Товариство ветеранів розвідки Військово-Морського флоту” та Ладинської сільради. Метою зустрічі стала передача Чернігівському історичному музею імені В.В. Тарновського макета монітора “Краків” та виставкових стендів про річкові флотилії Другої Речіпосполитої.

У 1926 році на судноверфі у Кракові був спущений на воду річковий монітор, якому дали назву “Краків”. Під час радянсько-польської війни у вересні 1939 року він був затоплений екіпажем, а згодом піднятий і відремонтований. Під назвою “Смоленськ” корабель увійшов до складу Пінської військової флотилії Військово-Морського флоту СРСР.

У вересні 1941 року монітор “Смоленськ” брав активну участь в оборонних боях на Чернігівщині. Опинившись у пастці між зірваним автомобільним мостом та понтонною переправою, 15 вересня був затоплений екіпажем у затоні річки Десна поблизу села Ладинка.

І сьогодні, особливо у посушливий час, із затону виступають його понівечені борти та палубні надбудови. Силами активістів – ветеранів розвідки Військово-Морського флоту були зібрані речі з корабля, які сьогодні зберігаються в селі Ладинка та в Чернігівському історичному музеї імені В.В. Тарновського. Поблизу місця загибелі монітора ними встановлений пам’ятний знак, а в селі створюється музей, присвячений кораблеві.

Дуже важливою, з огляду Пам’ять і Примирення, була ця зустріч. Віце-міністр закордонних справ Республіки Польща Конрад Павлік передав Чернігівському історичному музею імені В.В. Тарновського макет та матеріали виставки. У своєму виступі він зупинився на історії будівництва корабля часів Другої Речіпосполитої та подякував за збереження пам’яті про моряків, які боролися з нацизмом, і наголосив на готовності Польщі долучитися до створення музею в селі Ладинка, куди потім з Чернігова будуть передані подаровані матеріали.


Сергій Лаєвський

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини