Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 08:46:43

До Великодніх свят

07.04.2015   08:34Агенцiя

Чернігівський міський центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді спільно з Чернігівським міським відділом кримінально-виконавчої інспекції ініціював проведення майстер-класу з розпису писанок для жінок, які перебувають у конфлікті з законом. Заняття провела провідний спеціаліст ЧМЦСССДМ Алла Сірик.

Сьогодні важко знайти людину, яка б лишалась байдужою і не захоплювалась красою українських писанок, цих справжніх шедеврів, цих крихких виробів людських сердець і рук. Писанки ще в древні часи розписували деякі слов’янські племена. У своїх писанках наші пращури відображали світ, у якому вони жили, свої погляди і вірування, вшановували сонце як джерело тепла і весняного пробудження, а саме яйце-писанка було символом зародження життя.

Запрошені жінки не тільки опанували мистецтво розпису, а й поповнили знання стосовно писанкового розмаїття. Ще з язичницьких часів збереглося чимало візерунків та символів, які використовують для розпису яєць. Із часом ці архетипові орнаменти набули християнської семантики. Чого тут тільки не побачиш: і багатющу „рослинність” -- барвінок, виноград, шипшина, гілочки верби, дерева; і тваринний світ – „населений” пташками, кониками, рибками, козликами, півниками; і геометричні орнаменти -- меандри, кола, трикутники, хрестики, свастики.

І все це хитромудро переплітається на невеличкій шкаралупі яйця, утворюючи зовсім невипадковий малюнок. Адже кожний символ і орнамент мав цілком конкретний зміст. І відповідно на писанці можна було „закодувати” найрізноманітнішу інформацію та побажання з різної нагоди. Наприклад, вагітній жінці дарували писанки з певними орнаментами, що несли в собі побажання здоров’я дитині, що має народитися. Писанки дарувалися на знак побажання добробуту, удачі, радості. Вони символізували вияв загальної любові, дарувалися друзям, родичам, знайомим. Традиційно писанки писали під час Великого посту. Писали всі – і діти, і дорослі, хоча господині, мабуть, найбільше.

Організатори переконані, що набуті навички та знання стануть у нагоді жінкам.

Подібні заняття були проведені й для дітей і молоді з обмеженими фізичними можливостями.

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини