Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Середа, 17 квітня, 00:09:22

Відбулася презентація книги Віктора Моренця "Невідома спадщина"

23.01.2015   08:43

22 січня в Прилуках відбулася презентація книги краєзнавця Віктора Моренця "Невідома спадщина". В книзі зібрані спогади, статті щоденники старшин Армії УНР – родом із міста Прилуки та Прилуцького району.

Також у виданні представлені «Щоденник отамана Окремого козацького чорноморського кошу» та доповнення до книги «Земляки Миколи Міхновського в боротьбі за українську державність».
Захід відбувся в приміщенні міської центральної бібліотекі ім. Л.Забашти. Серед присутніх журналісти, історики, освітяни тощо.

«Закінчуючи працю над книгою «Земляки Миколи Міхновського в боротьбі за українську державність» я зрозумів, що має бути її продовження. В результаті поразки визвольних змагань 1917-1920 років на еміграції опинилися близько 100 тисяч українців – активних учасників цих подій.

Розпорошившись по багатьох країнах українські емігранти, проте, не перетворились на безлику людську масу, а виявили достатні внутрішні сили для самоорганізації і не припинили політичної діяльності спрямованої на відродження української державності. В еміграції продовжили діяльність екзильні уряди УНР і ЗУНР. Серед них було чимало вихідців із Прилуччини. Вдалося розшукати їхні спогади, статі, щоденники. І от прийшов час їх опублікувати…», – зазначив свободівець Віктор Моренець.

Зазначимо, що краєзнавець Віктор Моренець вже ознайомив зі своїми працями мешканців міст Прилуки, Чернігів, Ніжин, Бахмач та Бобровиця, селищ міського типу Варва, Талалаївка, Срібне та Козелець, що на Чернігівщині.

Презентовані видання Віктора Моренця:

"Земляки Миколи Міхновського в боротьбі за українську державність", яка розповідає про життєвий і бойовий шлях старшин і козаків Армії Української Народної Республіки – вихідців із Прилук та Прилуцького повіту (тоді ще Полтавської губернії). Рік виходу – 2012.

"Ічнянці в армії УНР". У книзі зібрано матеріял до літопису боротьби українців проти російської окупації у першому десятиріччі після большевицького перевороту 1917 року. Книгу Віктор Моренець створив у співавторстві з дослідником Віталієм Шевченком. Рік виходу – 2013.

"Земля, полита кров'ю".У книзі розповідається про повстанський рух на півдні Чернігівської области 1919–1923 рр. Рік виходу – 2013.

"Чернігівський процес". Видання містить стенограми та світлини з судового процесу над угорськими військовими. Рік виходу – 2014.
 

Останні новини Чернігівщини

Депутати готуються до 39-го засідання сесії: відбулася погоджувальна рада 17:54

Підтримка ЗСУ, відновлення інфраструктури, оренда земельних ділянок через аукціони. Ці та інші питання, які стосуються життєдіяльності та функціонування міста, розглянуть депутати та депутатки Чернігівської міської ради на найближчому засіданні сесії.

«Ялівщина» та проєкти звернень-рекомендацій Громадської ради – на черговому засіданні Президії 17:13

«Громадськість неодноразово ставала на захист РЛП «Ялівщина», щоб вберегти її від забудови. Ще минулого року на сесію облради винесли на затвердження Проєкт організації території регіонального ландшафтного парку «Ялівщина», охорони, відтворення та рекреаційного використання його природних комплексів та об’єктів.

На Прилуччині під час пожежі загинула літня жінка 16:39

Сьогодні близько 11 години до прилуцьких рятувальників надійшло повідомлення про пожежу житлового будинку у районному центрі.

Герої посмертно: ще 37 нагород передали рідним 16:08

Ордени Богдана Хмельницького та "За мужність" ІІІ ступеня, медалі «За військову службу Україні» сьогодні передали дружинам, дітям, батькам та іншим близьким Героїв.

За добу сапери виявили 20 вибухонебезпечних предметів 15:29

Впродовж доби саперами частини піротехнічних робіт, підводного та гуманітарного розмінування Аварійно-рятувального загону спецпризначення

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини