Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 10:35:22

Відреставровані книги із зібрання Чернігівського історичного музею імені В.В. Тарновського на виставці в Києві

30.10.2014   16:25Агенцiя

Зібрання стародруків Чернігівського історичного музею імені В.В. Тарновського вважається одним із найкращих серед музейних збірок в Україні і становить значний науковий інтерес. Головним джерелом його формування є колекції Чернігівського єпархіального давньосховища, Музею українських старожитностей Василя Тарновського, бібліотеки та музею Чернігівської губернської вченої архівної комісії.

За довгі роки свого “музейного життя” ці, у своїй більшості, богослужбові книги зазнали чимало “страждань”: переїзди з місця на місце, евакуація та повернення до Чернігова тощо. У 1920-х – 1930-х роках на срібні оклади Євангелій неодноразово зазіхали “збирачі” музейних коштовностей на потреби індустріалізації. Але попри це стараннями музейників колекція збереглася і поповнилася.

Проте, час залишив на книгах свій карб. Передані до рук реставраторів, музейні раритети отримали нове життя. У жовтні цього року в Національному музеї літератури України відкрилася виставка “Від “Апостола” Івана Федорова та “Кобзаря” Тараса Шевченка. Наукова реставрація”. В експозиції свій доробок порятунку Книги представили фахівці Національного науково-дослідного реставраційного центру України. Виставка була присвячена 440-річчю книгодрукування в Україні та 200-річчю від дня народження Тараса Шевченка.

З-поміж декількох десятків врятованих перлин книгодрукування п’ять – з колекції Чернігівського історичного музею імені В.В. Тарновського. Євангеліє 1688 року у срібному з позолотою окладі чернігівського полковника Якова Лизогуба, про що сповіщають герб на верхньому бортику спинки окладу та запис, вміщений 1692 року на сторінках, офіроване до церкви Різдва Богородиці, збудованої Лизогубами у Седневі. Ще одне експоноване Євангеліє з музейної збірки вийшло друком у Вільно 1600 року і прикрашене срібним окладом XVIII століття. Інші дві (чернігівські) церковні книги, представлені на виставці: Октоїх московського друку 1632 року та Синопсис Інокентія Гізеля 1680 року, надрукований у Києво-Печерській Лаврі. Остання належала чернігівцю Дмитру Бочкову, який у 1906 році подарував її Чернігівській вченій архівній комісії.

Єдине світське видання із зібрання музею на виставці – “Буквар Южнорусский”. Ця невеличка книжечка була підготовлена та видана у січні 1861 року Тарасом Шевченком для початкового навчання українською мовою в недільних школах.

Помилуватися ошатними виданнями та побачити фотофіксацію їхнього стану до реставрації можна до середини грудня.

 

Сергій Лаєвський

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини