Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 20 квітня, 09:36:41

Чернігівщина відзначає 120-у річницю від дня народження Олександра Довженка

11.09.2014   07:36

10 вересня голова обласної ради Микола Звєрєв взяв участь в урочистостях, з нагоди 120-ї річниці від дня народження Олександра Довженка, які відбулися в Сосницькому літературно-меморіальному музеї О.П. Довженка.

На святкові заходи також прибули заступник голови – керівник апарату обласної державної адміністрації Сергій Журман, народний депутат України Олег Ляшко, представники районів області, творчої інтелігенції, установ та організацій, діячі кіномистецтва України.

Учасники заходів поклали квіти до пам’ятника Олександра Довженка. В ході церемонії у виконанні капели бандуристів ім О.Вересая та народного аматорського фольклорного колективу «Криниці» прозвучав Державний Гімн України.

Виступаючи на урочистостях, Микола Звєрєв зазначив, що сьогодні відзначається 120-та річниця від дня народження унікальної постаті української культури ХХ століття, нашого великого земляка, якого доля щедро наділила різними талантами. Але, насамперед, світу він відомий, як відомий кінорежисер. Довженко є класиком світового кінематографу. Кінострічка «Земля» - це шедевр кіномистецтва, який приніс Олександру Петровичу заслужену славу далеко за межами України, - наголосив керівник.

Микола Звєрєв у своєму виступі також акцентував увагу на тому, що у цей нелегкий час ми маємо відповідати на всі виклики і загрози, усіляко сприяти єдності української нації, консолідації суспільства навколо утвердження суверенної незалежної, європейської держави. Як це і робив у свій час Олександр Петрович, який любив свій народ, переймався його долею, і вірив у світле його майбутнє.

Від імені депутатського корпусу обласної ради та себе особисто Микола Звєрєв побажав усім присутнім міцного здоров’я, добра та миру.

Заступник голови – керівник апарату обласної державної адміністрації Сергій Журман вручив Державну нагороду «Заслужений працівник культури України» директору літературно-меморіального музею імені О.П. Довженка Любові Наконечній.

Також присутні вшанували хвилиною мовчання загиблих в антитерористичній операції на сході України.

На заході також виступили голова Сосницької районної ради Геннадій Смаглюк, голова Національної спілки кінематографістів України, лауреат Державної премії України ім. Олександра Довженка Сергій Три́мбач, інші.

В ході урочистостей гості оглянули виставкові комплекси аматорів народно-прикладного мистецтва - «А над Сосницьким краєм вишиванка цвіте», «Чарівна лоза», «Квіти — Довженку», експозицію краєзнавчого музею.

На території меморіальної садиби відбулося дійство за участю артистів та вокальної групи академічного ансамблю пісні і танцю «Сіверські клейноди» обласного філармонійного центру фестивалів та концертних програм.

В літературному музеї відбулося спецпогашення маркованого художнього конверту присвяченого 120-річчю від дня народження Олександра Довженка, а в кінозалі музею демонструвалися тематичні кінофільми для учасників та гостей свята.

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини