Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 20 квітня, 10:58:46

Війна. Герої. Пам’ять

11.09.2014   07:21Агенцiя

10 вересня виповнилося 120 років від дня народження нашого видатного земляка Олександра Петровича Довженка. З цієї нагоди у військово-історичному музеї – відділі Чернігівського історичного музею ім. В.В. Тарновського відкрилася виставка “О. Довженко. Війна. Герої. Пам’ять”.

Дитячі роки та юність митця пов’язані з мальовничою Десною, де у містечку Сосниця мешкала самобутня багатодітна родина. Саме тут сформувався характер Довженка – людини, якій судилося стати Великим майстром.

О. Довженко належить до когорти митців світового рівня. Саме він стояв біля витоків українського кіно. У 1958 р. у Брюсселі його стрічка “Земля” була визнана одним з 10 кращих фільмів світового кіномистецтва.

Нелегким був життєвий шлях нашого земляка. Доля випробовувала його характер, загартовувала. Не зважаючи на життєві негаразди Олександр Петрович не розгубив схильність до співчуття, сентиментальність, здатність аналізувати і передбачати подальший перебіг подій.

Саме в буремні роки Другої світової війни О.П. Довженко розкривається як публіцист. Він пише статті, короткі оповідання, в яких звертає увагу на одвічні людські почуття та стосунки, що формують спосіб життя взагалі. Його хвилюють дуалістична проблема відповідальності окремої людини та безвідповідальності чиновника; розуміння цінності життя окремої людини та народу в цілому; доля жінки в умовах війни; дезертирство та причини його виникнення.

На виставці за допомогою світлин та документів розповідається про життєвий шлях нашого земляка від маленького Сашка з деснянських луків до всесвітньо відомого кінорежисера. “Почути” роздуми О. Довженка над долею України, яка опинилася у огні дозволяють цитати зі “Щоденника” та інших творів. В центрі експозиції – меморії Олександра Довженка: капелюх та краватка, портфель і окуляри, авторучка та записна книжка, які зберігають його тепло.

До створення виставки долучилися Сосницький літературно-меморіальний музей О. Довженка та Чернігівський художній музей ім. Г. Галагана.
Під час відкриття у виконанні акторів Чернігівського молодіжного театру заслужених артистів України Л. Веселової та О. Биша пролунав уривок з документальної драми за творами О. Довженка “Я почав молитися Богу”.


Світлана Землянська, старший науковий співробітник Чернігівського історичного музею імені В.В. Тарновського
 

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини