Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 10:26:39

Свято музики в Батурині

28.10.2013   09:30Агенцiя

У Батурині відбувся обласний музичний фестиваль-конкурс молодих виконавців імені Андрія Кириловича Розумовського.

Захід започатковано в 2012 році до відзначення 260-річниці з дня народження Андрія Кириловича розпорядженням голови Чернігівської обласної державної адміністрації Володимира Хоменка. Співорганізаторами фестивалю традиційно стали Благодійний фонд “Світанок” (м.Конотоп), опікується яким українська діаспора США та Канади, і, зокрема, уродженець Батурина Микола Кочерга, відділ культури, туризму, національностей та релігій Бахмацької райдержадміністрації, Бахмацька районна школа мистецтв та НІКЗ “Гетьманська столиця”.

Цьогоріч значно розширилася географія представлених середніх спеціальних закладів Чернігівської та Сумської областей, що свідчить про зростання популярності фестивалю. Свої здобутки представили школи мистецтв Бахмацька, Менська, Козелецька, Куликівська, Корюківська, Городнянська, Семенівська, Коропська, Глухівська школа мистецтв імені М.Березовського, Чернігівська міська школа мистецтв, Чернігівська обласна школа мистецтв при музичному училищі ім.Л.Ревуцького, Чернігівська дитяча музична школа №1 ім.С.Вілконського, Конотопські дитячі музичні школи №1 і №2, Чернігівська дитяча музична школа №2.

Захід розпочався привітанням генерального директора заповідника “Гетьманська столиця” Наталії Ребрової. Зворушила всіх вітальна телеграма нащадка родини Розумовських з Відня Грегора Розумовського: “Вельмишановні батуринці, учасники і організатори конкурсу! На жаль я не зможу особисто відсвяткувати з вами сьогоднішній особливий день, але в моїх думках і молитвах я з вами, так само як і кожного дня я молюся за долю нашої спільної, прекрасної країни та її чудового народу. Я і вся наша родина щиро вдячні вам за вашу зацікавленість історією та культурою України.

Для музикантів всього світу Андрій Розумовський є людиною, яка зробила дуже багато для розвитку музичної культури Європи і світу. Мене радує, що Андрій Розумовський не залишився забутим на своїй Батьківщині. З глибокою повагою, ваш Грегор Розумовський”.

Народна артистка України Лариса Роговець, викладач вокально-хорового відділення Чернігівського училища ім.Л.Ревуцького, голова журі конкурсу представила склад журі учасникам - виконавську майстерність на фортепіано оцінювали Євгенія Борисова - викладач-методист фортепіано Чернігівського музичного училища ім. Л.Ревуцького, Валентина Данілова - викладач-методист Чернігівської музичної школи №1 ім. С.Вілконського, Тетяна Макарчук – директор Конотопської дитячої музичної школи №1. Журі по номінації “Академічний спів” працювало у складі Лариси Роговець, Тамари Тенак - завідуючої вокально-хоровим відділом Чернігівської міської школи мистецтв та начальника відділу культури, туризму національностей та релігій Бахмацької РДА Олексія Ситайла.

Благодійний концерт фортепіанного дуету«Два роялі» в складі Олени Антонець та Людмили Скриннік з м.Суми зворушив майстерністю та задав високу планку для конкурсантів. У професійному виконанні пролунали класичні композиції В.Моцарта, Й.Гайдна, Л.Бетховена.

Конкурсні змагання були проведені у 2-х номінаціях та у двох вікових категоріях А - від 9 до 12 років, та В- від 13 до 15 років. Учні виконували програму, яка складалась з двох музичних композицій – класичний твір та твір український. У конкурсі взяли участь 41 учень, з них 20 піаністів і 21 вокаліст. Особливо високу майстерність у виконанні творів великих форм продемонстрували, на думку журі, виконавці-піаністи.

Під час роботи журі по визначенню переможця, учасникам та гостям заходу Альона Потребенко презентувала нову виставку «Внесок К.Г.Розумовського у розвиток освіти».

І ось хвилюючий момент!!! В Гетьманській залі палацу журі оголошує свій “вердикт”. Переможцями конкурсу стали:

у номінації “Фортепіано”, категорія А
- І місце - Будько Анастасія (Чернігівська ДМШ №2)
- ІІ місце - Журба Альона (Чернігівська МШМ)
- ІІІ місце - Шабанова Марія ( Чернігівська ДМШ №1 ім.С.Вілконського)

у номінації “Фортепіано”, категорія В
- І місце - Губська Аліна (Куликівська ДМШ) і Циганова Марія (Чернігівська ДМШ№2)
- ІІ місце - Антоненко Анастасія (Бахмацька районна школа мистецтв) і Галай Микола (Козелецька ДМШ)
- ІІІ місце - Ріпа Євгеній (Конотопська ДМШ №1) і Рудамьоткіна Марія ( Куликівська ДМШ)

у номінації “Академічний спів”, категорія А
- І місце - Шурубура Адель (Чернігівська ДМШ №2)
- ІІ місце - Куліш Данііл (Чернігівська МШМ)
- ІІІ місце - Петрушенко Катерина (Конотопська ДМШ №2) і Мотора Ганна (Семенівська ДМШ)

у номінації “Академічний спів”, категорія В
- І місце - Ситайло Марія (Бахмацька районна школа мистецтв)
- ІІ місце визначене не було,
- ІІІ місце - Кащенко Тетяна ( Глухівська школа мистецтв ім. М.Березовського).

Дипломи переможцям та учасникам від імені заступника голови Чернігівської обласної державної адміністрації, голови оргкомітету конкурсу Ю.Музики були вручені кожному. Щиро раділи переможці грошовим преміям від Благодійного фонду «Світанок». Голова фонду Любов Лисенко відмітила, що кожен з учасників заслужив нагороду своєю любов’ю до української культури і нелегкою працею.

Після хвилюючого дня для бажаючих було проведено екскурсії по Цитаделі Батуринської фортеці, Музею археології Батурина і Будинку Генерального судді В.Кочубея.

Сподіваємося на довге життя фестивалю-конкурсу, нові зустрічі і нові імена наступного року!

baturin-capital.gov.ua

Останні новини Чернігівщини

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

Новгород-Сіверські поліцейські розшукали та повернули додому зниклу неповнолітню 09:36

16 квітня до поліції надійшло повідомлення від жительки Семенівської громади про зникнення її 16-річної онуки.

На Чернігівщині поліцейські вилучили незаконну зброю та вибухівку 09:34

В ході санкціонованого обшуку в господарстві мешканця одного з сіл Чернігівського району слідчі поліції Чернігівщини спільно з оперативниками регіонального Управління стратегічних розслідувань вилучили незаконну гладкоствольну зброю, ручну гранату із запалом до неї, запас тротилу та набоїв.

19 квітня у Чернігові День жалоби

19 квітня у Чернігові День жалоби 09:30

ДЕНЬ 786 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 786 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини