Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 18 квітня, 04:53:10

Регіони потребують дієвого механізму захисту пам’яток

28.03.2013   09:15Агенцiя

Проблеми збереження історичної та архітектурної спадщини Чернігівщини обговорили в культурно-мистецькому центрі «Інтермеццо» в Чернігові 26 березня під час круглого столу, організованого Комітетом Верховної Ради з питань культури і духовності.

В ньому взяли участь народні депутати України Олесь Доній та Олександр Бригинець, керівники музейних установ, історики, краєзнавці, діячі культури обласного центру.
Як зазначили представники комітету Верховної Ради, вони приїхали в місто на Десні почути про існуючі проблеми і шляхи їх вирішення — з метою моніторингу ситуації щодо збереження місцевих пам’яток.

Депутатів одразу попросили втрутитися у процес захисту Єкатерининської церкви від намету протестувальників, які ігнорують рішення судів і продовжують вже не один рік псувати церковну споруду димом від обігрівального котла.

Депутат обласної ради Сергій Журман ознайомив присутніх із ситуацією щодо реставрації старовинного Густинського монастиря, в результаті якої фреску часів гетьмана Івана Самойловича забілили, старовинний монастирський мур заклали плиткою.

— Це дуже серйозне, навіть загальнодержавне питання, — прокоментував проблему Олександр Бригинець (на знімку). — Особисто я виступаю за те, щоб релігійні приміщення передавала одна установа, яка б збирала всю інформацію з цього питання. Не можна ображати права віруючих, але не можна й нищити історичну спадщину. Не секрет, що релігійні організації іноді спотворюють старовинні культові предмети, керуючись своїми релігійними переконаннями, поточним моментом.
 
Археолог, кандидат історичних наук Олена Черненко поділилася наболілим: під час археологічних розкопок у місті щоразу знаходять поховання людей минулих епох.
— Треба ж ці кістки перепоховати, — зазначила вона. — А нині це питання законодавчо не врегульоване. Хто цим повинен займатися? Куди дівати останки померлих? Ми три місяці, наприклад, не могли поховати віднайдений прах людини, загиблої у минулу війну...

Керівник археологічних розкопок стурбована і діяльністю чорних археологів, які практично безкарно орудують у містах та селах.

Олесь Доній (на знімку) в цьому зв’язку повідомив учасникам круглого столу про внесення ним та колегами до Верховної Ради законопроекту щодо протидії нелегальним розкопкам.

— У країні офіційно зареєстровано 80 тисяч металошукачів, — повідомив народний депутат. — А неофіційно їх удвічі більше. Це означає, що існує, по суті, ціла армія людей, для яких розкопки є елементом самовиживання. Боротьба з чорною археологією — удар по їхньому заробітку. Ми розуміємо, яка почнеться війна, супротив, якщо їх зачепити. Але треба розуміти, що скарби курганів повинні бути в музеях, а не продаватися в приватні колекції будь-кому.


Сергій Павленко

http://www.golos.com.ua/Article.aspx?id=285042

Останні новини Чернігівщини

Удар по Чернігову. Інформація станом на 14.00

Удар по Чернігову. Інформація станом на 14.00 15:02

О 09 год. 03 хв. 17 квітня ворогом здійснено ракетний обстріл території міста Чернігова. Сталося пряме влучання в будівлю соціальної інфраструктури.

Увага! Тимчасові зміни у русі громадського транспорту! 12:27

Тролейбусні маршрути № 10 та №11 тимчасово (до усунення наслідків ракетного удару) не працюватимуть.

Вранці 17 квітня росіяни завдали 3 ракетних ударів по Чернігову. 12:18

"Наразі триває пошуково-рятувальна операція. Зараз вже можу казати про 9 загиблих, вбитих російськими терористами. Більше 20 поранених", - сказав в інтерв'ю телеканалу 1+1 начальник Чернігівської ОВА Вʼячеслав Чаус.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 08:45

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій, а саме: 4 пожежі та 1 аварійну ситуацію на мережах життєзабезпечення. Внаслідок цих подій загинула 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини