Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 27 квітня, 08:42:01

Ветеранська політика та підтримка родин загиблих Героїв: досвід Ніжинського району

05.01.2024   14:38Агенцiя

Усі громади Ніжинського району мають програми, якими передбачена підтримка ветеранів війни або членів родин загиблих військовослужбовців. Частина ТГ передбачила фіксовану суму фінансування, частина – виділення коштів за потребою.

Про це сьогодні йшлося на нараді в Ніжинській РВА, до якої долучився заступник голови ОДА Іван Ващенко.

Також зібрання оговорило актуальний механізм реалізації ветеранської політики в районі та можливі варіанти його коригування.

    «Так, держава уже має і ще розробляє різні інструменти підтримки ветеранів, як-от програми фахової перепідготовки, психологічної реабілітації та інше. Однак важливо це адаптовувати під місцеві реалії, - зазначив Іван Ващенко. - Зокрема, є потреба у фактичному (а не просто на папері) виокремленому відділі у структурі апарату районної військової адміністрації, що опікуватиметься саме цим напрямком. Усе за рахунок наявних кадрів, які зараз мають ці завдання далеко не в основних обов’язках».

 Також заступник голови ОДА наголосив на можливостях, що вже доступні. Зокрема, Носівська ТГ скористалася програмою для соціально-професійної адаптації ветеранів (охочі змогли безкоштовно пройти навчання в автошколі), а от Ніжинська громада – поки без цієї опції.

Актуальним є питання громадських об’єднань. Адже гуртування людей зі спільним болем дає змогу його легше перенести. Потужні ГО «Єдина родина Чернігівщини» та «Родина воїна» - тому приклад. Наразі в Ніжинському районі нема власних таких організацій.

З очільником громади Олександром Кодолою обговорили можливості функціонування в місцевому ЦНАПі «Вікна ветерана».

    «Тут важливо, аби людина, яка ще вчора штурмувала посадку десь біля Авдіївки, приїхавши додому у Ніжин, відчула турботу. Щоб її не ганяли з кабінету в кабінет, аби оформити законну допомогу», - наголосив Іван Ващенко.

Як запевнив міський голова Олександр Кодола, всі можливості для організації такого вікна є і найближчим часом це питання вирішиться.

Окрім того, Ніжин планує створення повноцінного ветеранського хабу за кошти донорів.

А от ознайомитися з позитивним досвідом подібної роботи представники з громад можуть в Чернігівському обласному центрі ветеранів війни, який працює з 2018 року.

У час війни студенти Ніжинського університету найчастіше обирають професію психолога. Викладачі відповідного факультету активно співпрацюють з європейськими школами, що мають досвід роботи, зокрема, і з військовими.

    «На базі університету працює психологічна служба. Вона на волонтерських засадах активно надає послуги в громадах району. І це дуже затребувано і необхідно», - підкреслив начальник Ніжинської РВА Григорій Ковтун.

Принагідно Іван Ващенко обговорив з керівництвом навчального закладу перспективи розширення таких проєктів.


Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської обласної військової адміністрації

Останні новини Чернігівщини

Що роблять громади області з тисячами тонн відходів від руйнувань через війну 15:41

На сьогодні у Чернігівській області обліковується 16,7 тисячі тонн відходів від руйнувань, що утворилися внаслідок пошкодження будівель та споруд під час бойових дій, терористичних актів, диверсій, а також під час робіт з ліквідації їх наслідків.

Для рятувальників з Чернігова запустили безкоштовний онлайн-курс англійської мови 15:29

Мережа освітньо-культурних просторів Гончаренко центр запускає безкоштовні онлайн-курси англійської мови для працівників ДСНС Чернігівщини.

Допомагаємо переселенцям та ветеранам війни знайти роботу 15:25

Соціальні мережі та медіа, дистанційне навчання, онлайн-зустрічі, електронний документообіг – цифровізація сьогодні має вплив на кожну сферу нашого життя, але і живе спілкування та очний обмін думками, ідеями, інформацією теж не втрачає своєї актуальності.

Напад на журналістів телеканалу “Дитинець”: рік марного розслідування 09:56

Минуло більше року від резонансного для Чернігова порушення прав журналістів на професійну діяльність.

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею 09:43

У Чернігові розширюють тролейбусну мережу. Додається новий маршрут, який з'єднає мікрорайон Шерстянка, де до цього ніколи не курсував електричний громадський транспорт, через Подусівку та центр міста, з Бобровицею.