Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 11 травня, 05:23:47

Освітній проект для мультибатьків підбиває підумки

19.12.2017   13:35Агенцiя

Соціальний освітній проект «Ми чи «Я і Я»? Батьки двійнят у пошуках відповіді» згуртував однодумців, дав батькам впевненість у своїх силах, став для них своєрідною школою, допоміг переосмислити деякі складні моменти у вихованні, а також виконав благородну місію – зібрав допомогу для чернігівської родини, в якій виховуються двійнята підліткового віку з ДЦП.

Про це розказали журналістам організатори та партнери проекту «Ми чи «Я і Я»? Батьки двійнят у пошуках відповіді» на підсумковій прес-конференції, що пройшла в центрі розвитку «Орігамі».

- Я мама двійні, у мене два хлопчика, яким по два роки, - представилася Ольга Рись, засновниця блогу СheTwins і керівниця проекту «Ми чи «Я та Я». – Десь рік тому ми зібралися невеличкою компанією з іншими батьками і вирішили, що могли б зробити цікавий і корисний проект для мультибатьків Чернігова. Цю ідею підтримали Вritish Council та Управління у справах сім’ї, молоді та спорту Чернігівської міської ради. Ми почали проводити зустрічі для батьків і спочатку обирали доволі вузькі теми: дрес-код для двійні, про те, як запобігти дитячій істериці, як подорожувати з дітками, але потім розширили рамки й останню зустріч присвятили темі медичної реформи. Нашим експертом виступила доктор Любов Фіалковська. Це було дуже важливо й цікаво! З’ясувалося, що цей проект корисний усім батькам.
-   
Отже, загалом було проведено 8 зустрічей різної тематики. Зазвичай збиралися від 20 до 30 дорослих, які приходили зі своєю малечею. Поки батьки спілкувалися з фахівцями, дітками займалися педагоги центру розвитку «Янголятко». Місце для зустрічей гостинно надав центр розвитку «Орігамі». Всі учасники платили за вхід, гроші складалися в окрему скриньку, і всі зібрані кошти – 5400 гривень - вже передані родині Яковенко, в якій виховується двійня – хлопчик і дівчинка з діагнозом ДЦП, а також підростає третій малюк. «Ці діти дуже приязні, відкриті, щирі. Звісно, вони дуже зраділи неочікуваному подарунку. Сказали, що витратять кошти на реабілітацію в санаторії», - ділиться враженнями менеджер проекту Олександра Павленко. 

- Соціальна складова проекту «Ми чи «Я і Я»? Батьки двійнят у пошуках відповіді» була насправді важливою, але не головною, - зауважує Ольга Рись. – Ми не ставили за мету зібрати велику суму. Ми прагнули об’єднати людей, і я вважаю, що це нам вдалося. Ми насправді стали друзями, у нас є спільні інтереси та з’являються нові ідеї. Наприклад, у серпні цього року ми провели Фестиваль двійнят, і ця ідея народилася під час проекту. Як на мене, це найбільша цінність цього проекту.

Чим був цінний цей проект для громади, батьків, його партнерів?
Олександра Павленко, менеджер проекту: «Я також мама двійні, це хлопчик і дівчинка, їм по чотири з половиною роки. Я навіть не думала, що наші дружні розмови з Олею переростуть у цей проект. В ньому я займалася організаційними питаннями, запрошувала на наші зустрічі людей навіть на вулицях, коли зустрічала батьків з двійнятами. Сьогодні зранку ми відвідали чудову родину, якій вирішили передати зібрані кошти. Ми познайомилися з чудовими дітками, вони зараз у 9-му класі, це хлопчик і дівчинка. Мама Світлана сказала, що вони теж хочуть брати участь у наших заходах. Я думаю, що такі родини не мають бути відокремлені від суспільства, а навпаки. І маємо їм в цьому допомагати».

Лариса Пащенко, директор центру «Орігамі»: «Вдячна, що організатори обрали нас як партнера. Всі зустрічі проходили в нашому центрі, локації змінювалися, формат – також, але це завжди було щире комфортне спілкування. Бувало, що я не знала наперед, якою буде наступна тема розмови, але кожна з них була актуальна, самі зустрічі класно організовані. Я теж мама, щоправда, у мене двоє дітей різного віку, і я також виносила для себе дуже корисну інформацію. Мені було цікаво брати участь у цьому проекті! Сподіваюся на продовження!».

Неля Лавриненко, керівник приватної школи «МудрАнгелики»: «Наші педагоги опікувалися дітками в той час, коли батьки зустрічалися з фахівцями. Для нас це була дуже цікава й важлива практика. Напередодні ми радилися з мамами, чи варто дітей з двійні віддавати в різні групи, чи краще до однієї. В процесі взаємодії виникали як групи двійнят, так і змішані. До нас прийшло розуміння, що хоча ці дітки ззовні однакові чи дуже схожі, але як особистості вони індивідуальні. Хочу відзначити як позитивний момент: ці зустрічі транслювалися онлайн, я могла згодом переглянути, які питання ставили батьки, як відповідали фахівці. Цей досвід залишається з нами, а деякі дітки продовжують відвідувати заняття, чому ми раді».

Варто окремо згадати й подякувати партнерам проекту «Ми чи «Я і Я»? Батьки двійнят у пошуках відповіді»: це Центр дитячого розвитку «Янголятко» (його педагоги організовували дозвілля малюків), журналістка Ірина Сенченко та психолог Жанна Шикунець - модератори зустрічей, Центр «Орігамі», що надавав комфортне приміщення, «Громадське телебачення. Чернігів», що забезпечувало онлайн-трансляцію на сторінці блогу СheTwins у мережі Facebook, портал «Raskachaem! Чернигов», фотографи якого радували учасників заходів фото-звітами, а також «Чернігівському монітору» та медіа-центру «Моє місто» як інформаційним партнерам.

Останні новини Чернігівщини

Рік «єВідновлення» на Чернігівщині: понад 700 млн гривень у вигляді різних компенсацій 16:34

Починати відбудову потрібно, не чекаючи закінчення війни. Такого принципу Україна дотримується від самого початку повномасштабного вторгнення росії. Рік тому Міністерство інфраструктури України запровадило програму "єВідновлення", мета якої допомогти українцям, чиє житло понівечили або зруйнували росіяни.

Горизонтальні контакти та медичне партнерство: Чернігівщина на другому Міжнародному саміті міст і регіонів 16:32

Делегація з Чернігівської області, яку очолив перший заступник голови Чернігівської ОДА Костянтин Мегем, взяла участь у другому Міжнародному саміті міст і регіонів. Захід відбувся у Києві на базі Конгресу регіональних і місцевих влад при Президентові України 9 травня – у День Європи.

На що скаржаться пацієнти у Чернігівській області. Як подати скаргу до НСЗУ: алгоритм дій 13:44

Національна служба здоров’я України з початку 2024 року отримала 1 080 звернень від пацієнтів щодо надання медичної допомоги, зокрема на лікарні Чернігівської області – 20.

 Росіяни вдарили

Росіяни вдарили "Іскандером" по території Прилуцької громади 13:40

Росіяни 9 травня вдарили ракетою "Іскандер-М" по території Прилуцької громади на Чернігівщині.

Місяць служби за три: для кого діятиме норма про пільговий розрахунок вислуги років — роз’яснення юристів

Місяць служби за три: для кого діятиме норма про пільговий розрахунок вислуги років — роз’яснення юристів 13:32

По новому рахуватимуть вислугу років особам, звільненим з військової служби, відповідно до Закону України "Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб". Кого стосуватимуться зміни — у розʼясненні юристів Українського ветеранського фонду

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини