Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Понеділок, 20 травня, 22:16:45

На що скаржаться пацієнти у Чернігівській області. Як подати скаргу до НСЗУ: алгоритм дій

10.05.2024   13:44Агенцiя

Національна служба здоров’я України з початку 2024 року отримала 1 080 звернень від пацієнтів щодо надання медичної допомоги, зокрема на лікарні Чернігівської області – 20.

“Ці скарги стосуються 15 надавачів медичних послуг на Чернігівщині. Подати звернення до Національної служби здоров’я – це не формальність. Лише залишаючи скаргу, можна разом покращити медичну систему. Лікарні, на які систематично скаржаться пацієнти, перебувають в особливому фокусі уваги НСЗУ. Кожен випадок порушення прав має свої особливості, але спільним є те, що пацієнти не мають мовчати у разі порушення їхніх прав та вимагання коштів за медичні послуги, за які вже сплатила держава”, – зазначила директорка Північного міжрегіонального департаменту НСЗУ Вікторія Мілютіна.

За кількістю скарг лідером у Чернігівській області  є “Сімейна поліклініка” Чернігівської міської ради” – 4 звернення пацієнтів, по 2 скарги НСЗУ отримала на Ніжинський міський Центр первинної медико-санітарної допомоги та Центр первинної медико-санітарної допомоги “Корюківський центр сімейної медицини”.

 З загальної кількості звернень пацієнтів Чернігівської області 6 скарг стосувалися відмови у наданні медичних послуг, передбачених Програмою медичних гарантій, 3 –  вимагання коштів, 3 – неетичного поводження з пацієнтом, 2 – надання неякісних послуг.


Найбільша частка скарг в Україні – через відмову в наданні послуг, передбачених Програмою медичних гарантій (28,8%), а також вимагання коштів за надання послуг, витратних матеріалів та лікарських засобів (23,9%). Такі випадки є неправомірними, адже вартість медичних послуг закладам із договором сплачує НСЗУ.


Завдяки зверненням щодо порушень у лікарнях України, з початку року НСЗУ вдалося поновити право 61 пацієнта на допомогу за Програмою медичних гарантій.


“Чим більше пацієнт надасть доказів щодо порушень з боку закладу, наприклад, чеки за придбані ліки, чи оплачені послуги з лікування або діагностики, фото і  відео, тим більше шансів поновлення права пацієнтів на безоплатну медичну допомогу”, – прокоментував Тарас Стеценко, заступник начальника відділу роботи зі скаргами пацієнтів.


Наприклад, пацієнт лікарні інтенсивного лікування “Кременчуцька”, який отримав допомогу за пакетом “Хірургічні операції дорослим та дітям у стаціонарних умовах", поскаржився на неналежне надання медичних послуг та вимагання коштів. Після розгляду скарги та претензійної роботи НСЗУ з лікарнею, пацієнту було повернено 71 896,63 грн.


Іншим прикладом поновлення права пацієнта у Північному міжрегіональному департаменті НСЗУ є випадок у Харкові. Пацієнтка міської клінічної багатопрофільної лікарні № 25, яка проходила лікування хронічного холециститу і хронічного панкреатиту за пакетом “Хірургічні операції дорослим та дітям у стаціонарних умовах", поскаржилася на те, що придбала ліки, якими держава забезпечує медзаклади за Програмою медичних гарантій. Після розгляду скарги медзаклад повернув жінці кошти за лікарські засоби на суму  4495 грн.


Як діяти пацієнтам у разі порушення прав

Звернутися зі скаргою до головного лікаря.

Якщо головний лікар не вирішує проблему – звернутися зі скаргою до місцевого департаменту охорони здоровʼя.

Залишити скаргу через електронну форму на сайті НСЗУ в розділі “Громадянам”: https://cutt.ly/hewPO7gU.


Також залишити скаргу можна у декілька способів:

- За безкоштовним номером контакт-центру 16-77. Оператор гарячої лінії зафіксує скаргу та допоможе оформити звернення.

- Надіслати офіційний лист на електронну пошту: info@nszu.gov.ua.

- Надіслати лист на поштову адресу НСЗУ: проспект Степана Бандери, 19, м. Київ, 04073.

- Написати звернення на особистому прийомі громадян.


Що варто вказати в скарзі

1.Зазначте прізвище, ім’я та по батькові пацієнта, дату народження.

2.Зазначте дату події, викладеної у скарзі.

3.Правильно вкажіть назву лікарні.

4.Напишіть посаду, прізвище, ім’я та по-батькові особи, яка вимагала оплату за медичні послуги, ліки чи інші матеріали, чи відмовлялася надати послугу.

5.Детально опишіть ситуацію, яка з вами сталася.

6.За можливості зазначте суму коштів, яку вам довелось витратити, або яку з вас вимагали. За наявності додайте копії чеків на ліки чи медичні послуги.

7.Вкажіть свої контакти, які допоможуть з вами зв’язатися: номер мобільного чи стаціонарного телефону, електронну адресу, поштову адресу.


Аби скарга мала позитивний результат, важливо надати якомога більше фактів та доказів вимагання коштів (чеки, фото чи відео, імена медпрацівників, які вимагали кошти). Це допоможе встановити факт вимагання та повернути пацієнту кошти.

Останні новини Чернігівщини

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:34

Протягом минулої доби зареєстровано 8 небезпечних подій, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 7 пожеж. Внаслідок цих подій загинула 1 особа та 1 особа постраждала.

На прикордонні Чернігівщини внаслідок ворожих обстрілів постраждав цивільний чоловік: поліція документує наслідки 09:27

18 травня, вдень росіяни завдали ударів по прикордонній Семенівській громаді Новгород-Сіверського району. Внаслідок атаки поранення отримав місцевий мешканець 1965 року народження. Його госпіталізували лікарі.

 Поліція Чернігівщини розслідує обставини жорстокого поводження з тваринами

Поліція Чернігівщини розслідує обставини жорстокого поводження з тваринами 09:25

17 травня до поліції надійшло повідомлення від 67-річного чоловіка про те, що в одному з мікрорайонів міста Чернігова кілька днів тому невідомі особи на вулиці розкидали отруту для тварин.

20 травня: цей день в Україні і світі

20 травня: цей день в Україні і світі 09:21

ДЕНЬ 817 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 817 RUSSIAN AGRESSION

Підтримка міжнародних партнерів України суттєва і лише набирає масштабу, – Володимир Кучма 11:26

Наразі Підтримка міжнародних партнерів України є дуже суттєвою. І вона набирає лише більшого масштабу. Такої думки голова Всеукраїнської асоціації громад Володимир Кучма.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини