Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 27 квітня, 06:26:13

Нові підходи до ведення бізнесу – ресурсоефективність та чисте виробництво

27.10.2016   14:48Агенцiя

Як розвивати бізнес завдяки економному використанню енергоресурсів, говорили 26 жовтня, під час семінару Клубу ресурсоефективного та чистого виробництва (РЕЧВ).

Захід відбувся у рамках демонстраційного компоненту «Ресурсоефективне і чисте виробництво» програми «Екологізація економіки країн Східного партнерства ЄС» (EaP GREEN).

У семінарі взяли участь представники органів державної влади, неурядових організацій, малих і середніх підприємств області. Вони мали змогу отримати відомості щодо проектів міжнародної інвестиційної та технічної допомоги (IFC, NEFCO, GGF, Німецько-Український фонд тощо). Також дізнались, як можна залучити інвестиції для модернізації виробництва в напрямку економії ресурсів.

Крім міжнародних джерел фінансування ресурсоефективних заходів на малих та середніх підприємствах є і національні джерела. Які саме – розповіли з Регіонального фонду підтримки підприємництва по Чернігівській області. За інформацією Фонду, щороку в області за рахунок коштів місцевих бюджетів реалізовується 4-5 ресурсозберігаючих проектів.

Досвідом співробітництва з міжнародними фінансовими установами поділилось КП «Чернігівводоканал». У 2005 році підприємство почало співпрацю із Світовим банком в рамках реалізації проекту «Розвиток міської інфраструктури». Роки впровадження – 2008-2015. Кредит отримали від Міжнародного банку реконструкції і розвитку в розмірі 22,83 мільйона доларів під 5% річних. Період погашення – 2013-2027 роки. Проект дійсно виявився ресурсозберігаючим, проте результат повністю нівелюється процентною ставкою кредиту, адже курс долара з 2005 року виріс приблизно в 5 разів.

На семінарі також були обговорені напрями фінансування тематичних проектів та модернізаційних заходів від українських банків.

Учасники заходу мали можливість отримати відповіді на всі питання, які стосувались цільового залучення коштів під ресурсо- та енергоефективні проекти та щодо напрямів впровадження вигідних інвестиційних рішень.

Більш детально ознайомитись із роботою Центру ресурсоефективного та чистого виробництва можна на сайті Департаменту економічного розвитку облдержадміністрації.

Останні новини Чернігівщини

Що роблять громади області з тисячами тонн відходів від руйнувань через війну 15:41

На сьогодні у Чернігівській області обліковується 16,7 тисячі тонн відходів від руйнувань, що утворилися внаслідок пошкодження будівель та споруд під час бойових дій, терористичних актів, диверсій, а також під час робіт з ліквідації їх наслідків.

Для рятувальників з Чернігова запустили безкоштовний онлайн-курс англійської мови 15:29

Мережа освітньо-культурних просторів Гончаренко центр запускає безкоштовні онлайн-курси англійської мови для працівників ДСНС Чернігівщини.

Допомагаємо переселенцям та ветеранам війни знайти роботу 15:25

Соціальні мережі та медіа, дистанційне навчання, онлайн-зустрічі, електронний документообіг – цифровізація сьогодні має вплив на кожну сферу нашого життя, але і живе спілкування та очний обмін думками, ідеями, інформацією теж не втрачає своєї актуальності.

Напад на журналістів телеканалу “Дитинець”: рік марного розслідування 09:56

Минуло більше року від резонансного для Чернігова порушення прав журналістів на професійну діяльність.

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею 09:43

У Чернігові розширюють тролейбусну мережу. Додається новий маршрут, який з'єднає мікрорайон Шерстянка, де до цього ніколи не курсував електричний громадський транспорт, через Подусівку та центр міста, з Бобровицею.